Groentips & Groeninfo

De tuin van onze penningmeester van boven gezien

Onze penningmeester Bert Smit, heeft een droneopname van zijn tuin laten maken. Wilt u deze bekijken klik dan Opens external link in new windowhier.

Wondertje in de tuin van de tuinfee

Dit groeit bij mij in de tuin ...wat zou het zijn?

DeTuinfee,

ook voor andere wondertjes in de tuin!

Merkwaardigheden in mijn tuin

Bijzondere zwammen
Elstar met siamese tweeling
Bijzonder groeisel magnolia

Tijdens onderhoud aan mijn tuin ontdekte ik een aantal merkwaardigheden in mijn tuin.

Het leek mij leuk om deze met u te delen. Zo staan er op een aantal plaatsen heel bijzondere zwammen in mijn tuin, hing aan mijn Elstar een siamese tweeling en kent mijn magnolia een bijzonder groeisel.

Soms heb je iets bijzonders in je tuin

Hans Zengerink heeft deze foto gemaakt, toen deze sperwer achterop de schutting een merel zat te verorberen.

Choisya ternata 'Aztec Pearl'

Vind je hem niet prachtig in volle bloei??

Warme groet,

Tjitske Zijlstra

Oranjetipje

Giny zag door het raam een oranje tipje. Het fototoestel was bij de hand.

vroegevogels.vara.nl/Tuintips-item.817.0.html

gaat ook over het oranjetipje.

Bodembedekker Arabis

Tijdens de Wim Willemsen-lezing was mijn vraag aan hem: hoe heet mijn ideale plantje? Ik noemde het altijd Kruse-plantje naar de buurman die dit mij gaf.
Ik liet het er niet bij zitten en weet het nu dankzij tuinkringleden: arabis.
Het is een prachtige, met kleine glimmende blaadjes,  bodembedekkende, ook wintergroene plant en bloeit sneeuwwit volop en lang  in maart, zowel in zon als in schaduw op (denk ik) elke grond: veel bloempjes aan het eind van dunne, altijd wiegende steeltjes. Geen woekeraar. Veel mooier bedekkend dan mansoor om de fijne structuur en de witte bloei!
Het matje blaadjes breidt zich uit doordat dunne steeltjes bovengronds een plekje naar buiten zoeken en daar een nieuw rozetje plaatsen.
Uit het hart van elk rozetje komen dan de bloemen. Voor het eerst heb ik de zaaddoosjes weggeknipt en wie weet.. een tweede bloei?

Wanneer je Arabis (randjesbloem of rijstebrij) googlet zie je mooi de vorm van die rozet bij de bonte arabis en enorm veel kleurige soorten.
Die van mij hangt prachtig over een muurtje.

Zoveel mensen kwamen me die avond vragen...

Lindy van Wezel

Nest

Elke morgen als ik mijn huis verlaat zit deze vogel mij met een angstoog aan te kijken als bewoner van onze wisteria die aan de Z-gevel van mijn huis zit.

Frans Besselink

Het is 11 januari 2010

Kramsvogel

Vanuit het keukenraam kijk ik in de achtertuin naar buiten. Het heeft weer 'n klein beetje gesneeuwd en de tuin ziet er zoals al dagen sprookjesachtig uit.

Twee jaar geleden heb ik wat bamboe's geplant en ze staan er nog goed bij. Ook de Eucalyptus is nog springlevend, hoewel ze vorig jaar toch 18 graden vorst hebben gehad. En ook dit jaar hebben ze al weer flink wat vorst om de oren gehad.
Dit is echter niet wat mijn aandacht trekt. Achter in de tuin heb ik een Malus "John Downie" staan die tot de nok toe gevuld is met vuurrode appeltjes.
Normaal komt hier de merel op af wanneer hij niets meer kan vinden, de appeltjes zullen wel niet bovenaan zijn verlanglijstje staan.
Nu was er echter een overval gaande. Er zaten wel zeker 50 en misschien wel 60 of 70 vogels in de Malus die druk doende waren de appeltjes op te peuzelen.
Het waren voor mij onbekende vogels zo groot als een merel. Snel even de verrekijker er bij gehaald, "want misschien zijn ze zo verdwenen", dan kun je wat beter waarnemen hoe ze eruit zien.
Ik kon in alle rust de vogels bekijken want ze waren echt niet van plan om zo maar weer te vetrekken, zoveel lekkers en zo gemakkelijk te krijgen.
Boven op de kop zijn ze grijs en ook de buik is grijs. De vleugels en ook de rest van de kop is bruin, en er zit een gelige vlek op het borstbeen. De rest van de borst is donker gespikkeld.
Ik wist nog steeds niet welke vogels mijn tuin met een bezoek vereerden. Dus op Google maar even vogelsoorten ingetoetst, en na wat zoekwerk was ik er uit.
Het is de KRAMSVOGEL.
Zoals gezegd, de kramsvogel heeft een opvallend verenkleed met een grijs en bruine rug en talrijke zwarte streepjes op de buik en de borst. De vogel laat vooral in de vlucht een typerende roep horen die bestaat uit reeks elkaar snel opvolgende klanken.
De kramsvogel is vooral in de winter in grote aantallen in Nederland te zien. Het broedgebied bevindt zich verder naar het oosten van Europa. De kramsvogel broedt in kolonies waarbij de vogels grote nesten in een boom bouwen. Ook in Nederland zijn enkele broedkolonies geweest, in de jaren 80 waren er bijna 1.000 broedparen. De laatste jaren is het aantal broedparen gedaald tot minder dan 100 paar, het is nog onduidelijk waarom het aantal broedparen zo sterk wisselt. In de winter is de vogel vaak te zien in de buurt van bessenstruiken.
Ook aan de voorkant van het huis heb ik zo'n Malus staan, en ook hier was het een groot feest. Hier wellicht een nog groter aantal kramsvogels. Alleen als er iemand langs kwam vloog de hele zwerm even verderop in een grote berk, en als de kust weer veilig was kwamen ze massaal terug. En dit tafereel is van 's morgens vroeg tot laat in de middag "het was al bijna donker" doorgegaan. Ik was van plan om vandaag nog wat werk te doen in de kas maar daar is niet veel van gekomen. Ik vond 't  te mooi om te missen. De  Malussen zijn bijna appelvrij, en ik denk dat morgen de vogels het werk zullen afmaken. Ik hoop dat ook dit jaar er weer massa's appeltjes aan de bomen komen zodat we  misschien volgend jaar weer kunnen genieten van deze prachtige vogels.

Tuingroeten, Gerard Fransen.

De bruidssluier van de herfst
Volkstuin:125 mm regen