Activiteiten & Actueel

Tuinclub II in 2009

Verslag van de activiteiten van ‘de Tuinkijkers’ (Tuinclub 2)  

27 mei 2009, Noord-Veluwe

Ons eerste bezoek van dit seizoen. Als eerste de cottagetuin van de familie Brands in Heerde, een uitermate goed verzorgde tuin met bosgedeelte. Eigenaresse knielt om de veertien dagen om alle gazonranden bij te knippen. Heel verzorgd en met veel voorjaarsplanten. Ons tweede adres was in Oldebroek, waar we de tuin van de heer Raven gingen bekijken. Hij bewoont een bungalow in het bos, waar hij vele bomen moest kappen om wat meer licht in huis te krijgen. Een grotendeels bossige tuin dus. De eigenaar is een zeer bezeten man die talloze soorten zelf kweekte en enkele plantjes te koop had. Hij had een heide-achtige tuin zonder heideplanten, waaruit hij de allerkleinste plantjes geheel kon beschrijven. Deze laatste categorie had duidelijk zijn voorkeur. Achter de bungalow was onder zeer hoge bomen een wat golvend terrein, bijna zonder direct zonlicht, waar talloze varens en schaduwminnende planten stonden. Bepaald geen doorzontuin. We waren allen onder de indruk van zijn kennis en betrokkenheid. Als laatste kwekerij Van de Velde, waar talloze eenjarigen ons aankeken en waar in een aparte kas honderden soorten fuchsia’s stonden. Een mooie opening van het tuinseizoen.  

12 juni 2009, Zwolle

Volop zomer, een schitterende dag en drie fraaie tuinen op een rijtje, we werden echt verwend. Harry Pierik in Zwolle, bij velen bekend, een fraaie, wat geheimzinnige stadstuin, met vele geknipte vormen, diverse niveaus en wondermooie struikrozen. Een tuin die ook in de winter aantrekkelijk is door groenblijvers en winterbloeiers. Ons tweede adres was een privétuin die wij via via  mochten bezoeken in een vrij moderne villawijk van Zwolle. Ontworpen door een architect maar door de eigenaars toch aangepast en verder vorm gegeven. Zeer fraai en optimaal onderhouden. De ontvangst door de familie was ronduit super, met  een glaasje wijn op het terras bij de ons aangeboden lunch. Gastvrijheid in optima forma.   Als laatste Els Nietzman in haar nieuwe behuizing in Zwolle, een van onze toptuinvrouwen met een geweldig gevoel voor kleur. Slechts wit, geel en blauw zijn bij haar toegestaan. Voeg daarbij talloze bonte bladkleuren en de grootste zwartkijker wordt hier nog vrolijk van. Ook het huis, witgeschilderd en met veel glas en zeer lichte vloeren, doet altijd zomers aan. Voor ons allen een topdag.

 24 juni 2009, Haaksbergen en Enschede

Op deze dag bezochten we eerst de tuin van de familie Pruysers in Haaksbergen. Zij hebben een boerentuin van 3500 m2 met veel vaste planten. Er is een natuurlijke poel die is omringd door vogelvriendelijke struiken en bomen. De tuin is pas vier jaar oud. De oude fruitbomen en de notenboom zijn blijven staan, daar omheen zijn de borders van de achtertuin aangelegd. Via een rozenboog kom je in de voortuin. Met veel liefde voor planten wordt hier gewerkt om de tuin steeds mooier te maken. Vervolgens gingen we op weg naar de pluktuin van mevrouw Van Heyst. Deze tuin ligt even buiten Enschede aan de Kwekkeboomweg 28. Dat was wel even zoeken. Voor 3 euro kun je daar een leuk boeket plukken.

9 juli 2009, Zevenaar

Op deze dag gingen we richting Zevenaar met bestemming Aerdt om twee tuinen te bekijken. ’s Morgens naar mevrouw Krosse van landschapstuin D’n Nooteboom, Oud-Zevenaarsedijk 4. De structuur van de tuinen is voor een deel historisch bepaald. Aan de voorkant is de oude structuur van sloten en wallen nog zichtbaar. De afgelopen jaren zijn hier o.a. diverse schaduwplanten en verschillende soorten Astilbes aan toegevoegd. Op de hoger gelegen delen zijn verder nog een omsloten boomgaard, moestuin, witte tuin en een landschapstuin aangelegd. De gehele tuin wordt gekenmerkt door het grote plantenassortiment. Zo zijn de verzamelingen Hemerocallis, Iris, Agapanthus, Paeonia, Geranium, Hosta, Helleborus en Aster in combinatie met grassen geïntegreerd in het geheel. ’s Middags gingen we naar de tuin van de heer en mevrouw Peters, Renbaan 51, een landelijk gelegen siertuin waarin diverse stijlen worden gebruikt. Via een pad langs grote berken en mooie, in fraaie vormen gesnoeide coniferen kom je op het siergazon. Je ziet de eerste van de drie vijvers, verschillende esdoorns en tal van andere planten en struiken. Een pergola over de gehele breedte zorgt voor de overgang van het oude naar het nieuwe tuingedeelte. Daarin zie je onder anderen een tuin in Victoriaanse stijl met kleurrijke borders rondom een symmetrische buxustuin, waarachter een vijver met daaromheen veel bodembedekkers en een rozentuin. Verderop een Japanse tuin met diverse mossen en esdoorns, omgeven door riet en bamboe en geflankeerd door een rotstuin waarin hoge, in cilindervorm geknipte, dennen staan. Op verschillende plaatsen staan zelfgemaakte gietijzeren ornamenten en priëlen. Beide tuinen zijn zeker de moeite waard om te bezoeken.  

22 juli 2009, Ommen en omgeving.

Op deze dag hebben we 2 tuinen bezocht in Witharen (bij Ommen) plus de kwekerij van Coen Jansen in Dalfsen. De geplande kwekerij ‘De Beeksterhof’ in Balkbrug wordt pas in 2010 voor particulieren opengesteld. Als eerste bezochten we de tuin van de familie Van Vilsteren-Dijkema. Een grote tuin, nog niet helemaal volgroeid, met kunst van meerdere kunstenaars. Mevrouw Dijkema gaf uitleg over de tuin en, in haar keramiekatelier, over het maken van keramiek. Als tweede de tuin van de familie Nicolai, deze tuin is een kleine hectare groot. Een mooie tuin en leuk aangelegd. De voortuin met allerlei spreuken en gezegdes, de achtertuin overlopend van een Engelse tuin in een grasveld met fruitbomen en vervolgens in een wilde tuin met een paddenpoel. De heer Nicolai leidde ons rond. Als derde naar Coen Jansen, bij velen vast wel bekend. Leuke planten en een aardige en bevlogen kweker.  

6 augustus 2009, Haaksbergen

De voor deze dag geplande tuinen konden helaas niet worden bezocht, maar daarom niet getreurd. Dankzij de open tuinendagen van Groei en Bloei afdeling Berkelland /Haaksbergen kregen we mooie alternatieven aangereikt. Het werd een middagexcursie naar twee tuinen in Haaksbergen die zeer de moeite waard waren. Allereerst gingen we naar de tuin van de familie Lubberink, Bekkevosweg 8. Een tuin rondom een verbouwde boerderij in het buitengebied. Bij de entree stond je oog in oog met een zeer oude boom in een prachtige cirkel van beplanting en bestrating. De tuin bestaat uit verschillende tuindelen: een grote tuin met symmetrisch aangelegde zomerborders in smaakvolle kleurencombinaties. Hier was goed nagedacht over bladvormen. Verder een bostuin met een zeer natuurlijk ogende maar wel aangelegde vijver en een gezellig terras. Kortom: een prachtige tuin. De tweede tuin, van de familie Broekhuizen, Hengelosestraat 64, is een echte stadstuin. Klein van oppervlak, groots van inhoud. De zeer grote verscheidenheid aan aparte planten en heesters en de gezellig ingerichte hoekjes maken deze tuin tot een boeiend geheel. Bijzonder is de tweekleurig bloeiende vlinderstruik. Ook deze middag viel het ons weer op hoe gezellig en gastvrij tuinmensen zijn. We hebben genoten!    

De verslagen zijn gemaakt door Jacqueline, Toos, Ieteke, Tini en Marijke van de Tuinclub.

meer

 

 

 

13
Jun
Verliefd op Jan van Leeuwen - Blik op de Tuin(906)
13
Jun
Vaste planten - Blik op de Tuin (905)