Activiteiten & Actueel

Onderhoudsvriendelijke tuin

Een avond in de bibliotheek met als spreker Jan Braamhaar over de onderhoudvriendelijke tuin.  Braamhaar is medeeigenaar van een advies en ontwerp bureau in Bornerbroek. Een enthousiast verteller over de charme van het hoveniersvak een vrij beroep met veel creativiteit. De tuin als kunstwerk voor een excellent buitenleven, en tuingericht wonen. De onderhoudvriendelijke tuin past in de tegenwoordige drukte van ons mensen.  Maar hoe begin je, wat zijn je wensen, ideeën en mogelijkheden.

In het eerste gesprek met de tuin ontwerper komen allerlei vragen aan de orde. Omgevingsfactoren, tuin moet passen bij het huis en het budget natuurlijk.

Eerst wordt er een schetsontwerp gemaakt. Waar moet je overal aan denken, b.v. de klikmelding; ja wat is dat? Uitzoeken waar de leidingen en kabels van gas  elektriciteit en telefoon liggen. Weer wat geleerd. ’’Niet handig als je bij het graven door een leiding gaat". Dan de afwatering, drainage en de bekabeling voor nieuwe leidingen en verlichting. Als er een zwembad word aangelegd, moet daar eerst een vloer gelegd en een goede fundatie voor de aarde er omheen met betonijzer, zodat de aarde niet kan verschuiven, en later je zwembad instort.

Voor straatwerk is een afwatering nodig in de vorm van een goot. Voor straatwerk kun je epoxie invoeg middel gebruiken, dit middel is waterdoorlatend en gaat niet stuk omdat het veerkrachtig is. Dus geen onkruid meer in de voeg. Andere verharding is een straat leggen op puin met daarop honingraadplaat met grind.

Vervolgens de omheining; mensen kiezen steeds meer voor privacy en veiligheid. Snelle dichting van klimop is kant en klaar te koop in bakken met ijzer geraamte van 1.30m, breed en 3 m hoog. Beuken of Liguster is een optie. Bomen zover de ruimte toe laat, er zijn natuurlijk veel kleine bomen b.v.Prunus. Je kunt kiezen voor onder beplanting met Hosta Varens en bodem bedekkers zoals Pachisandra, Maagdepalm, Epimedium en Lavendel. Buxusbollen in bakken en siergrassen is ook een mogelijkheid.

Kunstgras is moeilijk in onderhoud, omdat het gevoelig is voor kiemplanten, moet je het steeds losborstelen. Niet onderhoud vrij dus. Dhr. Braamhaar geeft een tuingarantie certificaat af met 10 jaar garantie, jaarlijkse controle/onderhoud. Een boeiende lezing en een duidelijke uiteenzetting met foto's  over de door zijn bedrijf aangelegde tuinen.

Frederiek Blaauw

meer

 

 

 

25
Jun
Schilderachtige Hollandse luchten, beestjes en wat geel
24
Jun
OOK VEEL GEEL
Menu