Krijn Spaan // Vaste Planten

Op de lezing van Krijn Spaan in de Stefanshof te Borne waren  ongeveer 80 personen afgekomen.

Vòòr de pauze heeft hij vooral over zich zelf verteld en hoe hij tot zijn passie is gekomen.

Zijn vader kende, als leraar zijnde , alle inheemse planten uit zijn hoofd en kleine Krijn moest alle namen ook leren en werd dan door vader overhoord.

Krijn is autodidact en heeft op dit moment zo’n 1600 soorten planten in zijn kwekerij

In het verleden heeft hij met vele grootheden samen gewerkt, Piet Oudolf, Coen Jansen, Brain Kabbes, Mien Ruys, Ernst Pagel en Elisabeth Lestrieux.

Over haar vertelde hij dat er ooit het plan is geweest om een tuinprogramma te maken op basis van feiten en wetenswaardigheden ;…. hoe kun je het beter stekken maken en…. hoe bestrijd je ziekten bij de planten. Met de Engelse tv programma’s als voorbeeld.

Ook Krijn vindt dat de Nederlandse tuinprogramma’s meer met verkoopcijfers, dan met liefde voor planten en kennis van planten te maken hebben.

Zijn meningsvorming  heeft vast en zeker te maken met het feit dat hij  de Intratuin als buurman heeft gekregen.

Het tuin progamma  van Elisabeth en Krijn is  jammer genoeg nooit van de grond gekomen , er werd geen TV station gevonden dat uit wilde zenden ( had het tòch met commercie te maken)

Persoonlijk vond ik het een beetje jammer dat de lezing leek te zijn voor de beginnende tuinier.

Het overgrote deel van de aanwezige leden  is dit stadium allang voorbij.

Als je tegen “onze leden” zegt dat…. je een tuin niet winterklaar maakt door al het blad weg te harken en af te voeren omdat je op deze manier alleen je grond verarmt en de planten niet meer beschermd tegen eventuele vorst….. dan is er niet één  persoon die verbaast reageert

Zij wisten dit al.

Hij maakte ook reclame voor www.silene.be   waarvan hij vooral hun zaden assortiment roemde. Van www.viano.be (meststoffen) vertelde  hij dat deze alleen in België verkrijgbaar zijn …..maar gelukkig ook bij Krijn.

Na de pauze zouden de dia’s vertoond worden, daar had ik mij echt op verheugd maar ik denk niet dat ik te veel zeg als ik zeg dat dit tegen viel.

Krijn had zelf al verteld dat hij een beetje moeite had met het digitaal gaan en dat de dia’s eigenlijk nodig vernieuwd moesten worden.

Dat was ik helemaal met hem eens.

Giny de Graaf