Lathyrus

Verslag van de lezing op 21 september 2010

Locatie ‘t Hoogspel, Delden

Op de derde dinsdag in september (de Lathyrus is verbonden met ons koningshuis) zijn twee heren van de Lathyrus vereniging naar Delden gekomen. De heer van Vliet voerde het woord en zijn collega dreef handel in zaden en mest. De pakketjes die voor 1 euro te koop waren vonden gretig aftrek.

Lathyrus odoratus blijkt oorspronkelijk uit Sicilië te komen. Qua uitspraak is het een woord dat voor tweestrijd zorgt: de klemtoon valt op de tweede lettergreep, net als bij papyrus. Maar velen leggen de klemtoon op de eerste lettergreep. Anderen beweren dat de klemtoon op de eerste lettergreep valt zoals bij musicus, politicus, e.d. en dat papyrus hierop een uitzondering vormt (bron: de nieuwe taalgids).

Lathyrus betekent ‘zeer bekoorlijk’, en dat bleek uit de vele foto’s die we tijdens de lezing te zien kregen.

Er is vaste lathyrus latifolius: een hoge witte, een hoge paarse en een hoge gemengd wit/paars. Verder de lage soort: lathyrus verna. wit met paars/rose.

In zaad zijn veel meer kleuren mogelijk, en deze bloemen geuren i.t.t. de vaste lathyrus die niet geurt.

De heer van Vliet liet zien hoe je lathyrus kunt leiden, langs een wigwam b.v. maar ook m.b.v. prikkeldraad. Ziektes kwamen eveneens aan bod, het is raadzaam om ieder jaar de grond te vervangen om de schimmelziekte Fusarium geen kans te geven. Veel kun je met een straal water weg krijgen en mest doet wonderen mits je de juiste neemt. In de herfst is het verstandig een extra kalk bemesting te geven met magnesiumhoudende poederkalk. (1,5 kg per 10 m2). Verder oude koemest of korrels maar niet teveel daarvan i.v.m. het zoutgehalte.Tijdens de groei bijmesten met NPK 12-10-18.

Kas lathyrus bloeit vanaf februari. In de volle grond kan men ook Spencer rassen kweken, die heeft 4 bloemen per steel, grote bloemen en geurt sterk. De NLV heeft deze zaden te koop, wat in de voorverpakte zakjes zit bij Intratuin is zaad van kas lathyrus. Er zijn tegenwoordig ook laagblijvende rassen die geen steun behoeven.

Zaaien gaat het best in bloemisten zaaigrond. Daar zit perliet in om het extra luchtig te maken. In februari binnen zaaien (kan tot eind april), daarna kan het binnen of buiten. Jonge planten uiteraard eerst afharden. Binnen zaaien is beter omdat slakken e.d. dan geen kans krijgen. Week zaad 24 uur voor in regenwater van 20 °C . Zaai in rijen in vochtige grond, anders drogen de zaden weer in. Op het zaad een dun laagje grond strooien en begieten met een broes, daarna plastic erover. Na 8 tot 12 dagen kun je oppotten in 7 cm pot. Als er twee blaadjes zijn kun je toppen, dit bevordert grondscheuten, de top geeft sowieso geen bloemen. Als de grondscheuten 12 tot 15 cm lang zijn snijdt u overtollige weg diep weg zodat u er een of twee overhoudt. Bijmesten kan wekelijks met 28-14-14 of 20-20-20 (extra N). Hoogstens 2 gram per liter water. Als u gaat plukken let er dan op dat de laatste bloem aan de stengel open en volgroeid is, zet ze in ¾ cm water met chrysal.

De vaas moet doorzichtig zijn omdat lathyrus geen blad heeft voor het ontvangen van licht.

Ieder jaar organiseert de NLV een tentoonstelling en ze geven jaarlijks een prijscourant uit met overwegend Engelse zaden.

Zie www.lathyrus-vereniging.nl en vragen kunt u stellen aan teeltinfo(at)lathyrus-vereniging.nl

Berthy Schell

Schilderachtige Hollandse luchten, beestjes en wat geel
OOK VEEL GEEL