Activiteiten & Actueel

Lezing Ploeger de Bilt

 

Lezing “vaste planten in de praktijk” op donderdag 14 oktober 2010 door Cor en Wilfried Bras uit De Bilt.

Opnieuw een leerzame avond, waar een echte vakman, met assistentie van zijn broer Wilfried, ons op een rustige en duidelijke manier de nodige tips geeft om de vaste planten zo gezond mogelijk te houden dan wel te krijgen.

Mevrouw Berthy Schell van de aktiviteitencommissie heet de beide heren welkom. De avond wordt gehouden in de vergaderruimte van de Bethelkerk aan de Berfloweg in Hengelo.

Er is veel belangstelling voor deze avond. Bij binnenkomst krijgt iedereen een vaste plantenlijst met tips betreffende de standplaats, specifieke eisen en overige eigenschappen, die op de lijst met codes worden aangegeven.

Een mooie lijst om te bewaren en er later je voordeel mee te doen.

Cor toont dia’s van veel vaste planten, de namen zijn gemakkelijk te volgen vanaf genoemde lijst, met daarbij ruimte om notities te maken.

Enkele van de vele adviezen die hij geeft: Geen dakpan voor de wortel van de clematis zetten, wel een bodembedekker. In de   maand januari mogen aangetaste bladeren van de Helleborus verwijderd worden, ook gezonde bladeren mogen weg als de bloemen slecht zichtbaar zijn. Buddleja (vlinderstruik) nooit voor de winter snoeien, wel in het voorjaar en wel op kniehoogte, dan nog (voor de veiligheid) vier scheuten laten staan. Een Pioenroos niet verplaatsen, de plant bloeit dan de eerste jaren niet. Wel bemesten. (bij voorkeur koemest) Rozen in maart (bij droogte) water geven (indien nodig) en bemesten. Bij de Hortensia kan men aluminiumpoeder voegen om de kleur van de bloemen blauw te krijgen of te houden. Als men in de tuin een plant of struik van 60 cm. hoog terugsnoeit, 20 centimeter laten staan. Is de struik of plant 80 cm dan tot 30 cm. terugsnoeien. Na de langste dag niet meer terugsnoeien, uiteraard naar eigen inzicht.

Tot besluit: het is opnieuw een gezellige, leerzame avond, waar de vaste planten liefhebber veel van heeft kunnen leren.

De beide heren gaven een uitstekende presentatie.

Rieke Engberink

 

Extra verslag Ploeger de Bilt

De spreker van de avond was samen met zijn broer de eigenaar van de firma Ploeger de Bilt. En passant deelde hij ons mee dat de kwekerij heeft opgehouden te bestaan. 

Desondanks hield hij een opgewekt en leerzaam verhaal over diverse aspecten van het tuinieren, waar wij als tuinliefhebbers en -amateurs wat mee kunnen.

Wij denken onze tuin te kennen, maar die bestaat uit een aantal mini-ecosystemen en zo kan het gebeuren dat een plant, die het niet doet, het tien centimeter verderop wel doet. Ik kan

dit uit eigen ervaring bevestigen.

Ook dat het zogenaamde winterklaar maken van de tuin uit den boze is.In plaats daarvan moet die voorjaarsklaar gemaakt worden als de trompetnarcissen beginnen te bloeien. Veel planten houden een winterslaap, maar er zijn er ook die een zomerslaap houden en in een regenrijke augustusmaand weer tot leven komen. Dat klopt want meteen moest ik denken aan mijn  Papaver orientale, die na de bloei afsterft en later in het jaar weer met fris groen blad tevoorschijn komt. Veel tuinen hebben te maken met droge schaduw, maar ook daar willen planten groeien. Aster divaricatus is zo'n plant. We kregen er een aantal te zien.

Terugsnijden en voorsnijden hebben, dank zij Cor, geen geheimen meer voor ons. En passant kregen we een tip voor bloemen op de vaas. Op een mengsel van seven-up en water schijnen veel bloemen, uit de tuin geknipt, het wonderwel en lang vol te houden.

Die prachtig blauwe Anchusa azurea wil niet tot aan zijn hals in het water staan en dus moet die beschermd worden met een vijf centimeter dikke laag fijn grind.

Kleigrond nodig? Ga naar de dichtstbijzijnde rivier en neem een verse molshoop mee in een flinke plastic zak.

En zo kregen we de ene na de andere tuintip te horen.

Na de pauze kregen we het systeem van de standplaatscode uitgelegd. Behoorlijk ingewikkeld en eigenlijk alleen maar bruikbaar als je a) het bij je hebt en b) het tuincentrum dit systeem gebruikt. Gelukkig stond er nog veel meer nuttige informatie op de papieren die we kregen uitgereikt.

Al met al een goed bezochte en leerzame avond.

Wim Haenen

 

 

 

meer

 

 

 

13
Jun
Verliefd op Jan van Leeuwen - Blik op de Tuin(906)
13
Jun
Vaste planten - Blik op de Tuin (905)
Menu