Activiteiten & Actueel

Met foto's van Frederiek Blaauw (klik op de foto voor vergroting)

 

 

Verslag van de 3-daagse tuinenreis naar Zuid-Limburg en Belgisch Limburg van de afdelingen Hengelo, Almelo en Rijssen met Garden Tours

 

Vrijdag 4 juli vertrek om 8 uur vanaf station Rijssen.

 

Margreet, onze reisleidster heeft ons begroet en we hebben ingecheckt. Iedereen is mooi op tijd. Kennismaking met onze chauffeur die ook mee was op de reis naar  Groningen. Via de autoweg Deventer, Arnhem, Nijmegen afslag Venlo rijden we via Wijchen naar Hernen. Dicht bij kasteel Hernen, midden in het dorp, tegenover de kerk, ligt ?De Brinkhof?, een oude boerderij die bij het landgoed hoort. Mevrouw ontvangt ons en vertelt ons over het ontstaan van de tuin.

Ze houdt van planten en weet hen ook op een prachtige wijze te schikken. Er zijn heel leuke hoekjes, veel bogen met rozen en clematis, mooie borders met vooral veel weefplanten. Een vijver die door de overvolle plantengroei heel bijzonder is. Kortom; een sfeervolle tuin.

Om twaalf uur vertrekken we naar Limburg, kasteel Amstenrade. We brengen geen bezoek aan het kasteel zelf, wel aan de kwekerij en de orangerie. We worden hartelijk ontvangen door de beheerders van deze kwekerij, Harry en Yvonne. De koffie en de cake staan al voor ons klaar in de tuin. Wat een heerlijke plek en wat een mooi weer hebben wij er bij. Deze kwekerij heeft prachtige bomen en heesters en allerlei andere planten, ook olijf- en dadelbomen en palmen, veel hortensia?s en phloxen. De planten zijn opgesteld in vakken en zien er heel mooi en gezond uit. Voor de binnenplanten en overwintering is een kas aanwezig. In de orangerie zijn woondecoraties en sfeerartikelen te koop. Een sfeervolle winkel, leuk om even te neuzen. Je kan zien dat er met plezier en deskundigheid gewerkt wordt. Geweldig hiervan even geproefd te hebben.

 

Om half vier vertrekken we naar ?De Hommert?. Deze tuin ligt op een steenworp afstand van Amstenrade. De tuin ligt om een prachtige carréboerderij uit 1635. De eigenaren hebben een baroktuin met verschillende tuinkamers, omzoomd door buxushagen en monumentale bomen. Een vijver, omgeven door pergola?s met rozen en andere klimmers. en een beeldhouwwerk dat door de eigenaar zelf is vervaardigd. Verder borders,  een kruidentuin en fruitbomen. Wij werden hartelijk en gastvrij ontvangen in het paviljoen waar we de thee kregen geserveerd. In deze tuin is het heerlijk toeven.

 

Om 5 uur vertrekken we via allerlei kronkelweggetjes, soms smal, naar het hotel in  Slenaken. Hier worden ons de kamers toegewezen en het diner geserveerd. Na een avondwandeling over heuvelige bospaadjes is het goed rusten en slapen.

 

 

Zaterdag 5 juli: Maastricht-Stokrooie-Diepenbeek

 

De Heerenhof ? een tuin vol verrassingen.

Een lange smalle tuin van 120 bij 15 m. De beide eigenaars, werkzaam in de theaterwereld, hebben een vakopleiding gevolgd om de oorspronkelijke ?wildernis? om te vormen tot een harmonisch geheel van tuinkamers, ingericht volgens verschillende tuinstijlen. Naast de parkachtige tuingedeelten tref je ook elementen van de cottagetuin aan met verrassende plantencombinaties. Aan het eind van de tuin is een openluchttheater, dat geregeld wordt gebruikt.

In 2003 hebben de heren het perceel ernaast aangekocht en daar een nieuwe tuin gerealiseerd. Het werd een sobere tuin met een groot grasveld, stalen tuinmeubilair en een langwerpige vijver van cortenstaal. Grote buxusbollen in de twee voorste hoeken geven een breedte-effect. Meer naar voren ligt een zwembad, omgeven door borders met vaste planten. Een nieuw huis is nog in aanbouw, de huidige woning wordt een ?Bed & breakfast?. Na een uitstekend verzorgde lunch in een sfeervol restaurant even buiten Maastricht vertrokken we naar Stokrooie.

 

 

 

De tuin van Dina Deferme ? hoogstandje van tuinarchitectuur.

Voor lezers van tuinbladen is Dina Deferme geen onbekende; over haar tuin lees je geregeld publicaties, die niets te veel zeggen. Op een terrein van 4 ha heeft tuinarchitecte Dina Deferme samen met haar man, hovenier, rondom een gerestaureerde boerderij een prachtige tuin aangelegd. Ook hier tuinkamers omgeven door hagen: een voortuin, een binnenplein met planten in pasteltinten, een kruidentuin, een vijvertuin, een bordertuin in geel en blauw en een schaduwtuin. De aanleg van deze laatste tuin was het moeilijkst. Ze heeft hierbij de meeste fouten gemaakt, maar uiteindelijk is hij toch geworden zoals zij voor ogen had. Zij werkt met grote plantengroepen, die ze geregeld herhaalt. Buxusbollen zijn belangrijke rustgevende elementen. In het laatste nummer van Landleven (juli/augustus) staat een artikel van haar hand met bordertips, waarmee de tuinliefhebber zijn voordeel kan doen.

 

 

De tuin van mevrouw Meuwissen ? een echte liefhebberstuin.

De entree is al verrassend: de tuin is veel groter dan je bij een rijtjeshuis zou verwachten. Het eerste tuingedeelte is ontworpen door een tuinarchitect, het tweede door mevrouw Meuwissen zelf. Mooie gevarieerde plantenborders, waarin ook heesters zijn verwerkt. Opvallend is het aantal ramblers (eenmaal bloeiende klimrozen), die hier de ruimte hebben. Onder een bomengroep is het pad omzoomd met hosta en helleborus, die er prachtig uitzien. Naast de kweekbedden voor de vaste planten ligt een grote groentetuin, die wordt onderhouden door de 86-jarige vader van de eigenares. Hij is ook aanwezig en beantwoordt uitvoerig de vragen van de bezoekers. Met tuinmensen raak je niet snel uitgepraat, zo ook hier!

 

Zondag vertrekken we naar Klimmen, naar ?De Carishof?, een hoeve met een heuse binnenplaats met vakwerk muren, balken en mooie oude deuren.

 In deze cour worden we ontvangen door Henk, Hans en huisvriend Matthijs. Wat een verandering om in de schoenen branche te hebben gezeten en dan te kiezen voor een boerderij met 3750 m2  eigen grond. Het huis is verbouwd in nauwe samenwerking met monumentenzorg. Het ziet er prachtig en heel goed verzorgd uit.  in de cour staat een dakplataan en overal planten in bakken, zoals  hortensia.

Dan lopen we weer naar buiten om de boerderij heen naar de achterkant van het huis. Vanaf het huis gaat het terras over in een prachtige border, links een groot gazon met vijver die vroeger diende als drinkkolk voor het vee. Een prachtige treurwilg omsluit het geheel. En dan nog: de bloeiende Zwanenbloem in de vijver. Schitterend.

Rechts van de tuin staat het bakhuis, dat vroeger een dorpsfunctie had. Het geheel is mooi aangekleed met bloembakken. Daarnaast is een fruittuin met bessen en frambozen.

En dan de prachtige vormsnoei van buxusbollen en beukenhagen en de liguster. Deze moet om de twee weken worden gesnoeid, anders blijft hij niet mooi.  Het ziet er allemaal zo netjes uit, geen uitgebloeide bloem te zien, geen rommeltjes of blaadjes op de gazons, alles spic en span. Een tuin waar geen eind aan lijkt te komen, een border geheel met dezelfde roos en een perk met dahlia?s die zich voor ons geopend hebben. We zien drie stamrozen voor een rode beukenhaag, overal prachtige bomen en aan het eind weer een grote beukenhaag. Het gazon loopt achter in de tuin schuin af in de Retersbeek die op vijftig meter van hun tuin ontspringt. Midden op een gazon staat een beeld dat vrijheid symboliseert. Het weidse uitzicht daarachter is geweldig.

 

De beide heren hebben een prachtige plek gecreëerd, een plek die rust uitstraalt. Maar wat een werk om het allemaal goed bij te houden. Onder het genot  van een kop koffie merken ze op dat een groep bezoekers als de onze  weer veel inspiratie geeft. Over en weer werd er veel waardering uitgesproken. Een bezoek meer dan waard

 

 

 

Vervolgens rijden we naar het oude kasteel Lucullus van Klimmen. Op het terras gebruiken we de lunch. Wel heel apart.

 

 

 

Tenslotte rijden we naar Nederweert, de tuin van Mevrouw van der Pas-Dirks. Wat een prachtige tuin met Fuchsia?s aan de schuur en Wisteria aan de zijgevel van het huis met daaronder het terras.

Een heel mooi plekje voor de koffie. In het midden van de tuin een grote vijver met daaromheen graspaden en een prachtige border met mooie gezonde planten, struiken en bomen aan de zijkant. Hier loopt een paadje dat naar haar kwekerijtje voert. Dat werd al snel ontdekt en er gingen dus ook heel wat planten mee naar huis. Aan de overkant van de tuin ligt de kweektuin waar eerst nieuwe planten komen te staan voordat ze in de borders geplant worden. Wat een tuinvrouw, en met een tuin die ook weer heel erg de moeite waard is.                                                                                                               

 

 
Wat een oogst

 

 

 

Heel voldaan en vol indrukken aanvaardden we de terugreis naar Twente.                      

 

Zuid Limburg en België hebben onze waardering verdiend ten aanzien van de gastvrije ontvangst in de prachtige tuinen.  Waardering ook voor reisleidster Margreet die alles in goede banen wist te leiden. En dan Henk, onze geweldige chauffeur die hiermee zijn laatste reis maakte dan met pensioen gaat.. Ook hij heeft genoten.             

 

Tenslotte:

Ook de mensen die mee waren verdienen waardering door de wijze waarop  zij met elkaar omgingen en genoten van zoveel moois. Deze reis is geweldig goed verlopen.

Gaat u de volgende keer ook mee?                                                        

 

Verslag van Tineke de Widt en Frederiek Blaauw.

 

meer

 

 

 

13
Jun
Verliefd op Jan van Leeuwen - Blik op de Tuin(906)
13
Jun
Vaste planten - Blik op de Tuin (905)