Activiteiten & Actueel

Planten in de hoofdrol

 

 Door Annette Stuurwold op maandag 16 april 2007 in de Stefans-Hof te Borne.

Verslag van Henk Mentink

 Annette Stuurwold is sinds 2000 zelfstandig tuinontwerper. Zij is vakbekwaam hovenier en enthousiast tuinierster. Zelf eigenaresse van 1600 m2 tuin, geeft ze met enige regelmaat dialezingen over verschillende onderwerpen, waaronder:

* planten in de hoofdrol

* water in de tuin

* bessen en kleur: herfst in de tuin!

 Annette had al snel in de gaten dat de toehoorders in de zaal, het merendeel vrouwen, zeer ervaren waren en werkelijk alle plantennamen kenden, welke dia ze ook tevoorschijn toverde.

 Met humor en in een leuk contact met de zaal vertelde Annette over:

* Vormen, de kenmerken van bloem en blad

* Kleur

* Gecombineerde borders.

 De kenmerken van bloem en blad zijn divers. Met beelden van Echinacea, Anemoon, Astrantia, Kalimeris. Persicaria, Iris tot Dictamnus albus, Hemerocallis, Flox, Herfstaster, Monarda liet ze zien welke "bouwstenen" beschikbaar zijn voor de tuin. Hoe bloemen of bladeren door hun vorm kunnen markeren. Daarbij schonk ze ook aandacht aan de plek in de tuin (zon of schaduw, vochtig of niet) en de eigenaardigheden (meeldauw, wandelend in de tuin) van de plant. Sommigen kregen van haar het predikaat "stoere plant", de aandacht trekkers.

Welke planten naast deze aandachttrekkers in de tuin moeten staan is een punt van goede overwegingen. Daarnaast introduceerde Annette de term filters. Grassen, maar ook Venkel, zijn bijvoorbeeld filters, die delen van de tuin diffuus maken. Met een dia uit de tuin van Boomkamp werd aangetoond dat zoiets ook wel weer seizoensgebonden is. Een laatste trend is bijvoorbeeld de Liriope muscari. Planten kennen namelijk ook trends vertelde ze, "kijk maar naar de come_back van de dahlia". Na de bloemen kregen de bladplanten aandacht, bijvoorbeeld de Geranium Johnson's Blue.

Daarna kwam Annette op het deel van de kleur. Geel bijvoorbeeld; een mooi pad met Vrouwenmantel werd getoond. In de discussie werd duidelijk dat kleuren, vormen en composities erg persoonsgebonden zijn. De een vindt iets mooi, de ander juist niet.

Een virtuele rondreis langs de tuinen van Mien Ruys, Ineke Greven en Appeltern volgde om combinaties van kleur en vorm te laten zien en gezamenlijk te beoordelen.

Na de pauze ging de rondreis verder met dia's van gecombineerde borders in de tuinen van Ruinen (Ton ter Linden), Oudolf, de proeftuin Larenstein, Boschhoeve, Bingerden, Mien Ruys en nog enkele tuinen in België.

Structuur, herhaling, ritme en spanning zijn de elementen van de tuinarchitect. En de kritische blik: "wat mis ik daar nu: blad, kleur?"

De Sedum kwam op vele dia's voor, als een sterk structuurelement in de border. Het Zevenblad zelfs als bodembedekker. De kleur van het kozijn kan zelfs een deel van de te gebruiken bloemenkleuren bepalen.

Als afsluiting een dia "hoe het ook kan". Een voortuin met enkel grind. "Afschuwelijk", was de mening van de Groei en Bloei toehoorders.

Zoals op vele andere plekken die Annette deze avond had laten zien, zouden de Hosta's van Gini daar een prima rol kunnen vervullen.

Annette, bedankt voor de goede en onderhoudende lezing.

 

meer

 

 

 

13
Jun
Verliefd op Jan van Leeuwen - Blik op de Tuin(906)
13
Jun
Vaste planten - Blik op de Tuin (905)
Menu