Activiteiten & Actueel

Verborgen stadstuin

 

Verslag van 19 oktober 2006

 Dat Harry Pierik een originele tuinontwerper is zien we in de eerste dia, een door hem ontworpen plantvak bij restaurant "De Librije" in Zwolle: verschillende soorten witte hydrangea's door elkaar, 's zomers frisgroen en veel wit, ogend als "schuim" en verlangens oproepend naar een koele drank of heerlijk ijs; sÆwinters ôrijmenö de bruin geworden bloemtrossen met de oude muur erachter.

 De verborgen tuin: zijn huis in een stadse straat in Zwolle met daarachter, heel verrassend, 1000 vierkante meter tuin.

 Met zijn dia's leidt hij ons zijn tuin binnen en het lijkt of je in een landschap staat: grote halve bollen van een als buxus geknipte oude hulst, een boompje met nog in de winter vrolijke rode appeltjes (de Malus Red Sentinel, met een waslaagje op de vruchten waardoor de vogels ze pas in de nawinter eten), glooiende lijnen, ook in het grasveld, de lelijke oude huizen rondom "uitgegumd" door bomen en struiken. Door slimme combinaties wordt een illusie van verte geschapen, "Verten die er niet zijn..." dicht een van de dichters die door zijn tuin werden geïnspireerd.

 Hij heeft een paradijselijk landschap uit zijn verbeelding willen maken en laat ons dat zien en horen met dia's en gedichten.

 Bloeiende klimplanten: kamperfoelie in de vlier, opgebonden met nylonkous om de rek erin te houden, Dicentra Scandens, het klimmende gebroken hartje, tot 4 m hoog, bloeit van juli tot de vorst invalt, "lianen" gemaakt door afhangende klimop ("klimaf") te strippen, en schitterende exotisch ogende magnolia's.

 

Maar ook: "een tuin is een verzameling planten" en we vinden er: 90 soorten sneeuwklokjes, meer dan 20 soorten magnolia's, 20 fritularia's, 30 buxussoorten....

 Tegen een donkere achtergrond van rododendrons en hulst en schaduwplanten, waaronder de vaste judaspenning (vroeg, tot in juni bloeiend) en her en der bolgesnoeide struikjes, komen gemengde zonneborders als landtongen de tuin in. Nadat hij ze in januari heeft afgeknipt komen ze langzaam omhoog: veel bolgewasjes, heel veel soorten viooltjes en uiteindelijk in juli een weelderig hoog geheel met bovenin alles goudgeel.

 Harry Pierik besluit met een gedicht: "Ga niet de tuin van Harry binnen"...

Wel doen dus. Kan ook op internet, www.tuinharrypierik.nl

 Like Wols-van der Wielen

meer

 

 

 

13
Jun
Verliefd op Jan van Leeuwen - Blik op de Tuin(906)
13
Jun
Vaste planten - Blik op de Tuin (905)
Menu