Activiteiten & Actueel

Verslag Lezing Brian Kabbes

 Nieuwe vaste planten en botanische rariteiten zoals zijn folder aangeeft. Na de tuinbouwschool is hij samen met zijn vrouw deze kwekerij begonnen. Hun doel was planten te kweken die sterker zijn en minder gauw omvallen.Zij voeren een gedegen sortiment nieuwe vaste planten alsmede een zeer uitgebreide collectie, vaak niet eerder in ons land aangeboden, bijzondere planten.

 Aan de hand van prachtige dia's vertelt hij zijn verhaal, doorspekt met humor. Vijf maanden werken op de kwekerij en de rest van het jaar zoeken naar geschikt materiaal vooral in Afrika en Amerika, wel bescheiden, want met stuifmeel doe je al veel. Hij zegt geen tuinman te zijn maar van kweken alles te weten. De dia's tonen een enorme verscheidenheid aan planten.

 Liefhebbers planten: Aquilegia uit Alaska, zwart viooltje en hoornviooltjes, deze laatste moet je in deze tijd afknippen dan groeit en bloeit ze weer tot een mooie plant.

 Bergamot aquarius heeft geen meeldauw. De eerste bloeiende lupines afknippen bij het eerste peultje, dan krijg je een sterkere plant die recht op blijft staan. Waar zevenblad groeit, plant daar geranium macro. Trouwens in Amerika zijn ze gek op zevenblad, mooi groen.

 

Verder mooie plaatjes van geraniums, prachtige Floxen en Sedum Herbstfreude. Deze plant heeft "zwakke enkels" en valt daardoor vaak om. Hier kan je wat aan doen. Als ze knoppen beginnen te vormen bind je er een touwtje strak omheen dan moeten ze wel sterke enkels maken.

 Van Euphorbia's hebben zij ook sterkere exemplaren gekweekt Bij een Duitse kweker vond hij een sedum matrona met een rode kool kleur. Hij raadt aan Dahlia knollen niet te vroeg uit de grond halen. Ze moeten de eerste kou van de winter voelen. Holle stengels laten staan. In die stengels zijn insecten voor de planten in het voorjaar. Mulgen en weer in de grond stoppen.

 Het verhaal van de aardappels wil ik u niet onthouden, Zij hebben bintjes gekruist met een paarse aardappel, Dit werd dus een gevlekte. Maar vanwege de strenge regels in de aardappelteelt mogen ze deze aardappel niet aanbieden. Nu eten ze deze zelf.

 Een avond met een opkomst van 67 mensen die enorm hebben genoten van zijn verhaal en de mooie plaatjes. Het zal zeker de moeite waard zijn om deze kwekerij te bezoeken in het Friesche Suameer.

 

Frederiek Blaauw

meer

 

 

 

13
Jun
Verliefd op Jan van Leeuwen - Blik op de Tuin(906)
13
Jun
Vaste planten - Blik op de Tuin (905)
Menu