Activiteiten & Actueel

Verslag  van de dialezing door Ruud Knol uit Apeldoorn op 15 januari 2008 in het Wandelhuis te Hengelo.

 

De lezing van Ruud begon met een dia van de Stins van Veenwouden. Wisten we gelijk wat een Stins was, n.l. een landhuis op een terp, meestal in het noorden van het land.

Er werden in de 16e eeuw veel knol- en bolgewassen om deze huizen geplant en ze kwamen overal vandaan. Veel ontdekkingsreizigers namen ze mee en verkochten deze aan rijke kooplieden.

De stinzenplanten, zoals ze genoemd worden, groeien vooral goed op erosie-hellingen, in bossen en rotspartijen, liefst met lekker veel humus en kalk en vooral veel regen er op. De grond + stenen moet een beetje in beweging zijn, volgens Ruud, er moet lekker in gerotzooid worden.

Huxte aan de Weser in Duitsland is zo?n gebied, waar veel Leucojum vernum, ( lenteklokje) groeit, velden vol. Dichter bij huis vind je veel Helleborus rond het Poptaslot in IJsbrechtum.

Ook op de kerkhoven in Deventer, Zutphen en Brummen en de streken eromheen vinden we nog veel originele stinzenplanten getuige de prachtige dia?s. Langs de Vecht in Utrecht tref je ook hele velden met Boerencrocus, Narcissen, Winteraconieten en Sneeuwklokjes natuurlijk, heerlijk om te zien, er werden dan ook veel oh?s en ah?s geslaakt wanneer Ruud weer een overvloed aan kleur uit zijn dia-projector toverde.

Ook vertelde hij over de Gorges du Tarn, waar je 100 km kunt lopen en alléén maar Narcissen ziet; wel ?s avonds Tripes eten, of als alternatief een boterham met ei. Dit allemaal kun je regelen met SNP wandelreizen, dus als u eens een andere vakantie wilt? Lijkt me overweldigend mooi!

Tot de stinzenplanten horen ook nog o.a. Hoefblad, Weidegeelster,  Bosgeelster, Holwortel, Voorjaarshelmbloem, Bosanemoon, Daslook, Sneeuwroem, Bostulp, Boshyacint, Vogelmelk en Zomerklokje, de laatste te vinden o.a. langs het water in het Thijssepark in Amstelveen.

Nog twee zulke mooie gebieden in Europa zijn: De Jacobsberg dichtbij Halle, tussen Bielefeld en Osnabrück, waar o.a. het Wildemanskruid en Blauwe Druifjes groeien én de wijngaarden in de Vogezen, waar de gele Bostulp (Tulipa sylvestris) groeit en bloeit.

Al met al een zéér wervelende en prachtige avond, waar je het voorjaar al kon ruiken.

Een goedgevulde zaal met mensen die zéér enthousiast reageerden na het boeiende  betoog van de heer Knol.

Hij beloofde ons nog eens terug te komen met een lezing over Orchideeën. Om naar uit te kijken!

 

Tjitske Zijlstra

 

meer

 

 

 

13
Jun
Verliefd op Jan van Leeuwen - Blik op de Tuin(906)
13
Jun
Vaste planten - Blik op de Tuin (905)
Menu