Activiteiten & Actueel

Hans Kramer: Herfst, het vergeten seizoen

 

Herfst, het vergeten seizoen door Hans Kramer van de Hessenhof, Ede.

Dinsdag 7 oktober 2008.

 Is het leven in de tuin na de zomervakantie voorbij? Als het giet zoals op zondag 5 oktober misschien wel. Hans Hessenhof, zoals hij werd aangekondigd, denkt dat tuincentrums van dit standpunt uitgaan. ?Zij zijn al lang weer bezig met de opbouw van de Kerstshow?.

Het regent niet altijd (maar 6% in Nederland, over het jaar gerekend). Zoals de zon de prachtige herfstkleuren van de bomen kan doen oplichten, zo kan ook in uw eigen tuin het een kleurenpracht zijn.

Hans Kramer betoogde dat met een juiste keuze van planten de kleurenpracht nog flink te rekken is, zelfs tot na de eerste vorst.

Hans toonde een prachtige reeks dia's, met planten die het lang volhouden. Met naam te vinden op een uitgereikt A4tje. Zo kan er met de spelling niets mis gaan, als je de plant op internet wilt opzoeken.

In deze tijd geldt het adagio: "We willen het hebben, en wel nu". Hans Kramer stelde dat juist dat in de herfst zo goed kan. Bij (echte) kwekers met een moertuin zijn nu, tegen het einde van het groei en bloei seizoen, volop planten te koop.

Planten in de herfst heeft nog een voordeel, de grond is namelijk nog warm. Eind november is deze nog steeds warmer dan in april, het moment dat massaal gekocht en geplant wordt. Wortels hebben nog de tijd om haarwortels te vormen, zonder dat de plant ook nog moet groeien, waardoor 90% van de planten een uitstekende overlevingskans heeft. De 10% die je in de herfst niet kunt verplanten staat in de boekjes van Hans Kramer. Ook diverse websites verstrekken daar voldoende informatie over. Als je nu koopt, kun je precies zien welke kleur bloem en blad je koopt.

Tijdens de boeiende presentatie kwam veel aan bod. Van Anemones, Sedums, Clematissen Cimicifuga's, Persicaria's, Saxifraga's, Echinacea's (en de uitleg waarom de goede zo duur zijn), Asters, varens en Salvia's werden verschillende eigenschappen belicht. Waarom wel kopen en waarom niet (woekeren), hoe lang ze bloeien en of ze omvallen. De ervaringen van meer dan 25 jaar werden met de 72 aanwezigen gedeeld, zodat het een leerzame avond werd. En gezien de planten die, voor, tijdens de pauze en na de presentatie, verkocht werden, gaan heel wat G&B-ers echt nog aan het werk in hun tuin.

Bij Hans kun je nu goed terecht. Hij heeft in zijn moertuin wel 6000 planten staan. Een derde van zijn kwekerij is over voor de verkoop van planten. Keuze genoeg dus, om daarmee nog langer van de herfst te kunnen genieten.

Henk Mentink

meer

 

 

 

13
Jun
Verliefd op Jan van Leeuwen - Blik op de Tuin(906)
13
Jun
Vaste planten - Blik op de Tuin (905)
Menu