Activiteiten & Actueel

Goutbeek // De wonderwereld van de microscoop

Na het flitsbericht te hebben gelezen, over de wonderwereld van de microscoop, ben ik dan toch maar gegaan terwijl 't mij toch niet direct aansprak.

Dacht zelf: (baat 't niet schaad 't niet). Altijd goed om een boek te ruilen.

Voor deze lezing een zeer goede opkomst. Woordje vooraf en inleiding door de hr. Pullens, hierna het woord aan de hr.Goutbeek.

Licht uit, projector aan. Net als vroeger, een echte leraar met de aanwijsstok, waande ik mij 50 jaar terug in de schooltijd. Een echte biologieleraar die vol passie sprak over de natuur en het ontstaan van de microscoop.

Eerst over Antony van Leeuwenhoek (1632 - 1732) en de microscoop van (1880-1990). Eerst het zelf gemaakt glaasje met 2 koperplaatjes, waar slechts weinigen wat door konden zien, tot de elektroden microscoop die na verloop van tijd steeds verder werd ontwikkeld.

De dingen die mij zijn bij gebleven zijn:

Sneeuw zuivert de lucht, kleine sterretjes die je dan door de microscoop ziet.

  • In het voorjaar de kastanjes, die zijn verpakt door schubben en dus openen en het stuifmeel dat loslaat.
  • Het kleurenpatroon van de vlindervleugels.
  • Bijen die het stuifmeel meenemen.
  • Wespen zwart-geel gekleurd een angel als en vlijmscherp mesje die je huid binnen trilt.
  • Libelle's en onderwaterplanten cellen van wier kernen die spiralen vormen, vermeerderen door het breken of door de sterke stroming van het water.
  • Wit suiker en dan de kristallen uitkammen: Je ziet wonderbaarlijke mooie kleuren, het lijkt kunst. (natuurlijke kunst).
  • Begonia's, die in een koude kas staan krijgen last van schimmels. Om dit te voorkomen had hr Goutbeek een potje zwavel gezet dat verdampt. De spinnenwebben zien eruit als prachtige landschappen van "gordijnen", dit lijkt wel een droomwereld.

Dit allemaal gezien door een microscoop die alles wel duizenden keren uitvergroot.

Prachtige kleuren door het gepolariseerde licht en je ziet eindeloze mooie kunstige landschappen.

Einde lezing en na enkele mededelingen tot ziens en wel thuis.

Voor mij zelf kijk ik nooit door een microscoop en zal ik geen rupsen of andere insecten in mijn tuin dulden die schade aanrichten, hou meer van dieren die ze opruimen. (vogels-lieveheersbeestjes-egels.)

 

Jolanda Uitslag

meer

 

 

 

13
Jun
Verliefd op Jan van Leeuwen - Blik op de Tuin(906)
13
Jun
Vaste planten - Blik op de Tuin (905)
Menu