Activiteiten & Actueel
Judith Maas, (foto van haar website)

Verslag lezing 10 maart 2011: Keukenkruiden en specerijen door de eeuwen heen.

 

Judith Maas ( Herboriste) te Arnhem was onze gast, na de jaarvergadering.

 

 

Zij nam ons mee op reis in de historie van de kruiden en specerijen.

Het begon allemaal met Karel de Grote, die vond dat onze voorouders in de 8e en 9e eeuw gezonder moesten eten en hygiëne in de keuken moesten betrachten.
Wat aten zij tot nog toe?
Knolraap, wortels van klis, brandnetel, theunisbloem, paardebloem, pap, brood, appels en hazelnoot.
Er zaten wel veel mineralen en vitaminen in, maar het lijkt mij toch vrij eenzijdig.

Karel de Grote begon de monniken opdracht te geven om moes- en kruidentuinen aan te leggen in de kloostertuinen. Het ging om 73 kruiden en groenten, waarom 73? Dit was het aantal waarschijnlijk wat hij zoal kon verzinnen. De kruiden waren geneeskrachtig, maar weerden ook het boze oog af. Er werden o.a. veel bonen, tuinmelde, pastinaak, augurken, meloenen, knoflook, prei, ui, selderij, peterselie en dragon  verbouwd.

Rond het jaar 1000 kwam de kennis hierover ook buiten de kloosters en kwam ook de handel op gang. Dan moeten we denken aan de ontwikkelingen omterent de Kruistochten, de veroveringen van de Romeinen, Moren  en Ottomanen. Alles gebeurde rond de Middellandse Zee. Men ging hier vis eten, gebruikten kruiden als komijn en basilicum.

Later in de Middeleeuwen namen de Spaanse en Portugese ontdekkingsreizigers specerijen mee, zoals nootmuskaat, peper, kruidnagel, zout, kaneel enz. mee. Uit Amerika kwamen aardappel, mais, cacao en spaanse peper.

De VOC bracht ons ook van alles. Maar dan: De aardappelen gingen wij ook verbouwen, maar we begonnen met het loof te eten. Daar ga je dus dood van! Dus daarna maar eens de knollen proberen. Dat ging goed en, zeg nou zelf, we eten ze nog steeds.

De boekdrukkunst heeft natuurlijk ook meegewerkt aan al die fantastische kookboeken. Van het kookboek van Wannée en Margriet tot al die kleurrijke Multiculti boeken in hoogglans met de prachtigste foto’s. Je zou er trek van krijgen.

Begin 1980 zijn de kookgewoonten in Nederland heel erg veranderd. We kregen de gastarbeiders en probeerden hun eten. Chinees, Marokkaans, Turks, Italiaans, het is niet meer weg te denken uit onze eetcultuur.

Hoeveel kookboeken heeft u in de kast staan? We mixen en verzinnen steeds weer allerlei nieuwe recepten en eten elke dag heerlijk, ja toch?

U begrijpt, er valt veel te genieten in het leven, de lezing was leerzaam en interessant.

Wilt u zelf aan de slag met Judith Maas, bezoek dan haar website van het Kruidenatelier Filiamosa, waarop ze u uitnodigt om workshops en natuurlijke cosmetica maken te doen.

www.filiamosa.nl

Tjitske Zijlstra

meer

 

 

 

13
Jun
Verliefd op Jan van Leeuwen - Blik op de Tuin(906)
13
Jun
Vaste planten - Blik op de Tuin (905)
Menu