Activiteiten & Actueel

Excursie IJsselvallei: Ontdekte Paradijzen

Op een wat druilerige 8 juni werden wij door een charmante en ervaren Ton per bus naar onze bestemmingen gebracht. Gelukkig klaarde het weer op en waren de paraplu’s verder niet nodig.

Hoewel de drie tuinen die wij bezochten, heel verschillend zijn wat betreft aanleg, grootte en omgeving, hebben de vijf eigenaars die ons die dag ontvingen wél veel gemeen: geen van allen hebben een professionele opleiding op tuingebied gevolgd, maar wel zijn zij bevlogen tuinliefhebbers, die, vaak naast een drukke baan, kans gezien hebben op persoonlijke wijze een paradijs te creëren, in overeenstemming met de grootte van het terrein, de ligging en de omgeving. Daarnaast zijn het charmante gastheren, die al die schoonheid graag met ons wilden delen. Overal werd eerst een korte uitleg gegeven over het ontstaan van de tuin, waarna ieder op eigen gelegenheid rond kon lopen, onderwijl vragen stellend aan de gastheren.

Het eerste bezoek gold Landschapstuin Klein Knoevenoord van Frank van Noppen en René Hoevenaren in Brummen, met een oppervlakte van 15.000 m2, gelegen temidden van een z.g. coulissenlandschap (een afwisseling van weide en bos) van Natuurmonumenten. De tuin en het landschap gaan als het ware in elkaar over.

In de tuin is een 1 km lange rondwandeling uitgezet, met op veel plaatsen bankjes om in alle rust van de natuur en de stilte te kunnen genieten. Overal zijn doorkijkjes gecreëerd met uitzicht op het omringende gebied.

Tijdens de wandeltocht kom je steeds verrassingen tegen: om het huis, rond een onberispelijk gazon, liggen verschillende prachtige borders, waarin vooral ook de verschillende bladvormen en -kleuren opvallen. De droogte van de laatste tijd was niet merkbaar: door de lage ligging was de grondwaterstand nauwelijks gedaald. Er is een gegraven folievijver, bewoond door o.a. groene kikkers en salamanders, die hier vanzelf gekomen zijn en verderop een grote natuurlijke vijver. Ook de kunstig gesnoeide hagen en bomen vallen op.

In het bosgedeelte ontmoet je de Rhienderense beek, dan sta je plotseling voor een bijzonder prieel, kom je een binnentuin tegen en heel verrassend een bank, die daar geplaatst is door een jonge man die op die plaats 25 jaar eerder onder behoeftige omstandigheden ter wereld was gekomen.

Het is te veel om op te noemen en zeker de moeite waard om nog eens terug te komen,

maar dat geldt eveneens voor de volgende twee tuinen.

In Voorst bezochten wij de Verborgen Tuinen van Bert Loman. De totale oppervlakte bedraagt 1.500 m2, een tiende van Klein Knoevenoord. Maar wat een kunst om op zo’n beperkte (nou ja) ruimte zoveel ideeën te hebben kunnen realiseren, zonder dat er een warboel ontstond! In tegendeel.

De tuin is opgedeeld in 9 kamers, met vooral veel vaste planten. Bert Loman vertelde ons dat hij lange tijd gewerkt had met verstandelijk gehandicapten, die ook bij de aanleg werden betrokken.Het resultaat is heel spannend: de verschillende tuinen gaan naadloos in elkaar over, hebben elk een eigen karakter en ook hier weer overal terrasjes en zitjes met spannende doorkijkjes. Wat opvalt zijn de bloemdecoraties en ornamenten die overal aanwezig zijn en die de creativiteit van Bert Loman verraden. In het midden van de tuin is een kleine expositieruimte met o.a. prachtige foto’s van zijn werk en dichtbij de ingang is ook zijn atelier met veel kunstwerken te bezoeken.

Ten slotte werd een bezoek gebracht aan de Huzarenhof van Jaap van der Wal en René van der Meijden in Joppe, met een totale oppervlakte van 3.300 m2.

Deze besloten tuin, gelegen in een bosrijke omgeving bestaat uit twee gedeelten: de oorspronkelijk aangelegde tuin en een later aangekocht bosgedeelte.

In de eerste tuin is goed de voorkeur voor ronde vormen te zien, die overal terug komen, om te beginnen met de grote cirkel op de oprit. Om het huis zijn prachtige borders aangelegd. Een juweeltje is de ronde blauwe border, volgens de gastheer als een taart opgebouwd, met de top in het midden. Ook hier weer veel aandacht voor bladvormen en -kleuren. Er bevindt zich hier ook een vijver waarin groene kikkers vrolijk kwaken en waarboven talrijke blauwe libellen zweven..

Het bosgedeelte met o.a. prachtig groen sterremos, wordt voor een groot deel ingenomen door een grote vijver, waar de paden op verschillend niveau omheen lopen. De door de lage waterstand kaal geworden oevers zijn vrolijk opgefleurd door toefjes witte kamerplanten. 

Behalve hier zijn in de hele tuin met op- en afstapjes hoogteverschillen aangebracht, door de eigenaars heel zorgvuldig met bordjes aangegeven.

In de tuin bevindt zich ook een kleine winkel met glazen en zilveren voorwerpen.

Na afloop werd nog een bezoek gebracht aan kwekerij de Wilde in Zutphen.. Voor mij had dat niet gehoeven na het moois wat we die dag gezien hadden. Al zijn het prachtige rozen.

                            Ineke Schouwstra

 

 

meer

 

 

Zie ook de tekst en foto's in de map tuinreizen en de foto's van Piet van der Meulen in het fotoalbum

 

 

13
Jun
Verliefd op Jan van Leeuwen - Blik op de Tuin(906)
13
Jun
Vaste planten - Blik op de Tuin (905)
Menu