Activiteiten & Actueel

Tuinieren uit een zakje

Lezing door Ton Vreeken op donderdag 20 oktober 2011 in Wijkcentrum De Hengelose Es, in Hengelo.

Ondanks de voetbalwedstrijd van FC Twente tegen Odense een goede opkomst bij de lezing van Ton Vreeken uit Dordrecht. In zijn introductie nodigt Ton Vreeken ons uit voor een dagje Dordrecht. De oudste stad van Holland heeft veel monumenten en voor Groei en Bloei mensen is Villa Augustus met zijn prachtige “sier” moestuinen een aanrader. Zo’n dagje uit kan dan prima gecombineerd worden met een bezoek aan de Tuinwinkel “Vreeken’s Zaden”.

Ton Vreeken is eigenaar van het familiebedrijf waar zijn grootvader in 1926 mee gestart is. Het bedrijf is gespecialiseerd in zaden en nog steeds gevestigd op de oorspronkelijk plek. De zaden worden over de hele wereld verzameld en dankzij internet is het assortiment enorm gegroeid. In zijn enthousiaste verhaal vertelt hij veel wetenswaardigheden en hoe je zaad nu eigenlijk moet zaaien.

In de pauze zijn verschillende zaden en zaaiattributen te koop. Hiervoor is veel belangstelling. Het was een leuke lezing en de zaal was heel geïnteresseerd. Voor degene die deze avond gemist hebben: Op www.vreeken.nl is veel informatie te vinden.

Hieronder een korte handleiding zaaien in een zaadbak:

Zaad uit een zakje moet uit de ‘kiemrust’ gehaald worden. Kiemrust wordt verbroken door vocht. Daarnaast is er voor verschillende groepen zaden alleen warmte nodig of juist eerst een periode van kou.

Je kunt de volgende groepen onderscheiden:

  • Voorjaar kiemers: deze zaden hebben een temperatuurval nodig. Overdag warm en ’s nachts kouder.
  • Zomer kiemers: deze zaden hebben een constante hoge kiemtemperatuur nodig.
  • Najaar kiemers: deze zaden kiemen in het najaar en overwinteren als plant.
  • Koude kiemers: deze zaden blijven in kiemrust totdat er na de kou weer voldoende warmte is.

 

Om te zaaien heb je een zaadbakje met zaaigrond nodig. Er zijn hele mooie zaaibakjes in de handel maar een plastic bakje waar ongeveer 5 cm zand in kan voldoet ook. Gebruik, voor een goede ontwikkeling van het wortelgestel, bij voorkeur arme zaaigrond met een goede structuur. Je kunt hiervoor Coco-peat gebruiken. Dit is gecomposteerde cocosvezel. Dit meng je met zoutloos zilver- of metselzand.

Het zaaien gaat als volgt:

- Je vult het zaaibakje met ongeveer 5 cm zaaigrond.

- Iets aandrukken en gleufjes maken. Hoe grover het zaad, hoe dieper de gleufjes.

-  Zaden zaaien. Heel fijn zaad kun je mengen met zilverzand om fijn te kunnen zaaien. Voor superfijn zaad kun je ook mengen met ongeparfumeerde talkpoeder.

-  Eventueel met een zeefje iets zilverzand erover strooien. Zaaigrond aandrukken zodat het zaad goed contact maakt met de grond en het vocht kan opnemen.

-  Met nevelspuit grond nat maken.

-  Kapje op de zaaibak plaatsen.

-  Het zaaibakje op een goede temperatuur wegzetten. De meeste eenjarigen zijn warmtekiemers. Een goede temperatuur is dan 20-25°C

-   Zodra de grond breekt: Afharden. Dit betekent:

      1 Zaaibakje in het licht. Dit remt de groei.

      2 Zaaibakje koeler wegzetten. Voor een compactere groei.

      3 Wennen aan een drogere lucht. Het kapje in een paar dagen steeds iets verder open zetten.

Zodra de eerste echte blaadjes zichtbaar zijn moeten de plantjes verspeend worden. Je zet de planten dan in een voedzame grond (=goede kwaliteit gewone potgrond). Je houdt daarbij de oorspronkelijke plantdiepte aan. Tot waar de worteltjes beginnen in de grond zetten.

Marja Morskieft

 

Ter info hierbij een link naar een uiterst informatieve zaaisite:

http://www.zaaisite.nl/index.htm

en specifiek:

http://www.zaaisite.nl/kalenders/zk_jan.htm

 

de G&B bieb boeken
meer

 

 

 

25
Jun
Schilderachtige Hollandse luchten, beestjes en wat geel
24
Jun
OOK VEEL GEEL
Menu