Activiteiten & Actueel

Rozen lezing: een Luizenleven

Verslag van de lezing in de bibliotheek te Hengelo op 17 april

 

Voor een kleine groep geïnteresseerden hield Hans van Haage, van rozenkwekerij de Bierkreek, een lezing getiteld: “Een luizenleven”

 

Hans begon met een gedetailleerd verhaal over hoe luizen hun leven beginnen en eindigen. Dat zit ingenieus in elkaar: de larven van sluipwespen die in een rups groot worden die eten luizen maar voordat deze rups zelf sterft spint hij nog een beschermende cocon om die larven heen. Een en ander werd in de pauze met een filmpje geïllustreerd. Hans zei daarover onder meer: “Als iets zo prachtig in elkaar zit, moet je dat niet willen verstoren”. Iets om over na te denken. Luizen kun je verwijderen met behulp van een harde waterstraal of zeepsop met spiritus. Je kunt ze ook negeren en dan zal de roos er doorheen groeien. Als dit niet gebeurt krijgt de roos wellicht te weinig water en kan daardoor de voedingsstoffen niet opnemen. Met andere woorden, de luis is een belangrijke schakel in de hele cyclus, hij wordt gegeten door onder meer lieveheersbeestjes en hun larven, larven van zweefvliegen, gaasvliegen, sprinkhanen en de larve van de sluipwesp. Die natuurlijke vijanden kun je naar je tuin lokken door stukken met onkruid te laten staan, door houtwallen en dergelijke. En als de tuin daar te klein voor is kun je een ‘bijenhotel’ neerzetten. In april trek je daar bijen mee aan. Maar als je wacht tot mei/juni komen er juist sluipwespen in logeren.

Na de pauze ging Hans in op oude rozen, de nomenclatuur die soms verwarrend is en de misvatting dat Engelsen zoveel rozen hebben gekruist, terwijl juist Duitsers (voor de oorlog) en Fransen baan- brekend werk hebben verricht. Hij liet foto’s zien van Italiaanse rozen (Barni) die mij deden watertanden. Uiteraard werden allerlei vragen beantwoord zowel van persoonlijke als algemene aard. De Bierkreek heeft ook een mest programma ontworpen. Dit houdt in dat u uw grondsoort en soorten/aantallen rozen doorgeeft. Vervolgens komen zij met een berekening hoeveel en welke mest u nodig heeft. U kunt dan een jaarabonnement afsluiten en de mest wordt drie maal per jaar automatisch bezorgd. (april/juni/october)

De avond heeft een hoop informatie opgeleverd en me geïnspireerd om nog een plek te zoeken voor wat Italiaanse rozen!

Berthy Schell-de Jong

meer

 

 

 

13
Jun
Verliefd op Jan van Leeuwen - Blik op de Tuin(906)
13
Jun
Vaste planten - Blik op de Tuin (905)
Menu