Groentips & Groeninfo

WWWeetjes 32

De TuinWWW's zijn allemaal al van enkele jaren geleden. Het kan dus zijn dat niet alle linken nog correct werken.

De liefde voor bloemen en planten is universeel, voor jong en oud, man en vrouw, ongeacht huidskleur, ongeacht handicaps, ongeacht landsgrenzen.

We kunnen  onze liefde voor planten samen delen en er samen mee bezig zijn of er over praten. Maar diegene die kennis heeft van de Latijnse plantennamen is wel behoorlijk in het voordeel als er sprake is van verschillende talen, Latijnse planten namen zijn namelijk in elk land het zelfde en de rest van wat de ander willen vertellen over planten, leggen we dan wel weer uit met gebruik  van handen en voeten.

Dat heb ik tijdens de vakantie in zuid Frankrijk weer mogen ervaren. Het is nog niet zolang geleden dat ik in mijn beste Frans (en dat bleek dus niet zo best te zijn) een zwembad vol wijn (piscine)  bestelde ipv een karafje (pichet, klinkt bijna het zelfde , zeg nou zelf, maar het is wèl een groot verschil als het op tafel komt)

Ik ontmoette hier een Franse jonge dame nog niet zo lang een relatie heeft met een Nederlandse collega van mijn man die net als mijn man vaak in Frankrijk werkt.  Zo gebeurde het dat we in  het nieuwe huis van het jonge stel werden uitgenodigd om huis en tuin te bewonderen.

Wetend hoe goed mijn Frans is, zult u begrijpen dat ik erg blij was dat de gastvrouw meer dan gemiddeld geïnteresseerd was in  bloemen, planten en alles wat daar mee te maken heeft .

Zo konden we in elk geval over 1 onderwerp uitgebreid praten. Lang leve de Latijnse  planten namen!!! http://www.braamtuinen.nl/plantennamen.html

We hebben het die avond gehad over de lezing die Marianne Holtslag gegeven heeft een tijdje geleden ( EHBO uit eigen tuin) over het maken van huis/tuin en geneeskrachtige middeltjes en  cosmetica, gebruik maken van allerlei middeltjes uit de natuur, had ook haar voorkeur.

Natuurlijk kende ze de truc met de schoonmaak azijn voor het schoonmaken van ramen en stoepen en tuinmeubelen. Ook het bestrijden van luis met onschadelijke spiritus en groene zeep was niet nieuw voor haar. Maar van haar leerde  ik dat het (vaak vervloekte ) Heeremoes een prima mest stof is voor zieke zwakke planten, dat had ik nog niet eerder gehoord.

Ik heb het opgezocht op internet en kwam op de prachtige site van Annetanne uit:  http://www.annetanne.be/kruidenklets/uit-de-kruidenmand/kruiden-a-j/equisetum-arvense-heermoes/

Zoals al herhaaldelijk gezegd, is heermoes een erg mineraalrijk kruid. Heel wat planten doe je een erg groot plezier met een extra gift aan mineralen, dus het mulchen met de afgesneden groene heermoesstengels is nog zon gek idee niet.
Bekender is de toepassing van heermoes als gier: Je laat een kilo groene heermoesplanten trekken in een emmer met 10 liter water, en dat gedurende een dag of tien. (Hou het goedje afgedekt: het gaat gisten en walgelijk ruiken!) Daarna kan je het (bij voorkeur verdund) gebruiken als een vloeibare meststof, of je besproeit er bijvoorbeeld door luis aangetaste planten mee. De zwarte luizen op onze tuinbonen gingen in elk geval vlot op de loop.
In plaats van een gier kan je ook gewoon een afkooksel maken van dezelfde hoeveelheden plant en water, dat je gedurende drie kwartier laat sudderen. Gebruik als vloeibare meststof

Natuurlijk  hebben  we elkaar beloofd zaden uit te wisselen, wetend dat niet elke plant zomaar overal kan bloeien, maar het is een leuk experiment. http://www.gardenweb.com/zones/europe  geeft aan in welke zone  u zich bevindt .

Mijn gastvrouw  liet mij die avond haar Citroenboom zien, die een gekke ziekte heeft,  ik heb er foto's van gemaakt en probeer nu in Nederland uit te zoeken òf en zo ja, wàt er aan te doen is.

Inmiddels ben ik terecht gekomen bij  de hoofdtuinman van Twickel hij vertelde mij dat Citroenboom bomen helemaal niet tegen wind kunnen en dat ze door wind gevoeliger worden voor luis en ziektes. http://www.twickel.nl/CM/PAG000015467/Moestuin.html  & http://www.degroeneprins.nl/winterharde-citrus bevestigt dat.

Aan het einde van de gezellige avond hadden we besloten dat ik Frans ga leren en zij Nederlands, en weet u hoe: ik geef haar alle oude Groei en Bloei  tijdschriften die ik niet meer gebruik en wij gaan mailen met elkaar. Uiteraard kocht ik in mijn vakantie  Franse tuintijdschriften eigenlijk met de zelfde reden als zij Groei en Bloei leest, het uitbreiden van taal én planten kennis.

In deze tuintijdschriften kwam ik de volgende leuke sites tegen die ik aan u door wil geven.

Misschien vindt u plaatjes kijken voldoende, misschien wilt u er toch meer van weten, dan is het fijn  om te weten dat er op de computer de vertaal knop zit.

www.espacegraphique.com Op deze site kunt u een aantal voorbeelden zien van de geometrie van de planten. Het is een bijzondere site. (niet vergeten de weckflesjes boven aan aan te klikken)     

www.peinturebotanique.com -voor tuinliefhebbers met tekenaspiraties.

www.jardinsenfete.ch- misschien een idee voor uw ( tuin) vakantie volgend jaar

http://wwwlachatonniere.fr/

http://www.demeure-historique.org/spip.php?article460  voor liefhebbers van kastelen, al dan niet met mooie tuinen.

http://www.jardin-brochetlanvin.com/  nog een tuinbezoek tip

http://www.les-journees-de-la-rose.com/chaalisdomaine.php

http://www.les-journees-de-la-rose.com

www.veranarideau.com

www.domaine-de-courson.fr

www.jpw-group.com  oa leuke tuinverlichting

www.lafeullerie.be zeldzame planten collectie

 www.arborethumkalmthout.be     Om zaden  te bestellen per mail, maar kijkt u ook even naar het rozenweekend .

www.honeymoon-world.com  mocht u een heel bijzonder tuinhuisje zoeken

http://me.emu.it/downloads/cataloghi/  moderne tuin meubelen

http://www.oetintwente.nl  uitgaanstips

Herfstfair  in Orvelte   http://b-event.nl/orvelte.html   nog een  groene uitgaans tip:

Op 16 september  moeten we kiezen of ons zelf splitsen..of snel doorlopen en nergens  koffie drinken

http://www.deautumnfair.nl/ in Haaksbergen   of http://www.kraesgenberg.nl/index.php/23-voorpagina/45-groene-zondag-op-erve-kraesgenberg-in-losser

We hebben het al eens vaker  over de Regenzuil gehad, voor moderne regentonnen met een inhoudt oplopend tot 1000 liter, maar deze naam bestaat niet meer .

Het bedrijf heet nu Rainsaver, zo zoekt u niet voor niets. (U kunt ze trouwens ook vinden op het jubileumfeest)

O, ja over eigen jubileum feest  gesproken.....vergeet u niet  dit door te geven aan al uw tuinvrienden en kennissen ?!

http://www.hengelo.groei.nl/index.php?id=46661

Dan zien we elkaar vast,

Tot dan Giny de Graaf

meer

TuinWWWeetjes

 

Het leek ons een leuk idee om informatie, ideeën en tips met elkaar te delen en in deze rubriek op te nemen zodat wij elkaar laten genieten van deze sites.

TuinWWW's om het gericht aan te geven wat we met elkaar willen delen..

Als u een leuke, interessante site bent tegengekomen die nog niet is opgenomen en daarvoor geschikt acht, mail hem dan naar giny.degraaf@planet.nl, onder vermelding van Tuin WWW,s, wij zorgen dan voor de rest.

15
Nov
Mijn nieuwe uitdaging
08
Nov
Tamme kastanjes en herfsttijloos