Activiteiten & Actueel

Activiteitenoverzicht 2009

Lezingen en kerstdemonstratie.

20 januari. “Door de schatkamer der natuur” door natuurfotograaf Philip Friskorn. Een boeiende reportage over de winter van 1997, de laatste Elfsteden winter.

11 februari. “Dahlia’s, ze mogen weer” door Janneke van de Brugge. Goede spreekster, gaf veel tips uit haar praktijk als hovenier.

12 maart, na de jaarvergadering: “Het park van Gerrit en Ans Wilmink” door de eigenaar zelf. Mooie opnames.

2 april. “Borders en de ontwikkeling daarvan “ door Wiert Nieuman. Deskundig en leerzaam verhaal van een vakman.

16 september. “Klim- , slinger- en leiplanten”door Hans van Biemen. Goede spreker met een grondige kennis van zaken. Wel veel dia’s.

4 november. “Snoeien en snoeivormen”. Helaas een slechte lezing, zowel inhoudelijk als presentatie. Gezien de grote belangstelling onder onze leden voor juist dit onderwerp een teleurstelling, ook voor de nieuwe leden die speciaal voor een kennismaking met de afdeling waren uitgenodigd.

10 december. Kerstdemonstratie door Co Amesz. Een vakman met een originele werkwijze, die veel goede wenken gaf aan zijn enthousiast publiek.

Cursussen.

We begonnen in september met vier bloemschikgroepen namelijk: drie in Hengelo en één bij de firma Nijhof in Ambt Delden.

De belangstelling voor het bloemschikken neemt af. Na tien jaar nam Nicole Beckers afscheid als docente. Mariska Overbeeke nam het over.

Ruilochtenden:

De beide ruilochtenden trekken steeds meer bezoekers. Dit jaar waren er in het voorjaar 60 bezoekers en in het najaar 70 bezoekers.

Excursies:

29 april. Bollen route en tuinenbezoek in de Noordoostpolder. Een bijzonder geslaagde excursie met een volle bus.

18 mei.  Avondbezoek aan de Alpentuin in Agelo. Een prachtige tuin met veel verrassingen, aangelegd met behulp van Gerrit van de Kolk.

19 augustus.  Avondexcursie naar de dahliatuin van Wim ten Winkel in Goor. Een bijzondere tuin met honderden soorten in vele kleuren. De deelnemers kregen uitvoerige informatie van deze deskundige hobbykweker, die met zijn dahlia’s al vele prijzen heeft gewonnen. Bij zijn familie om de hoek nog een groot veld met dahlia’s!

Verdere activiteiten.

 27 en 28 juni: open tuinen weekend. Dit is weer naar wens verlopen, er waren 21 tuinen open. In mei en augustus hielden enkele tuinenbezitters nog open dagen voor de lente- en nazomertuinen.

9 tot en met 14 juni: tuinenreis naar Lincolnshire. Door de groep van 18 deelnemers uit Almelo, Hengelo en Rijssen aan te vullen met twee andere kleine groepen kon Garden Tours de reis toch nog laten doorgaan. Ook nu was Margreet Diepeveen onze deskundige reisleidster.

Het landschap van Lincolnshire is minder spectaculair dan bijvoorbeeld dat van Zuid Engeland of Cornwall maar de tuinen en de stad Lincoln met haar kathedraal waren bepaald de moeite waard.

12 en 13 september: open dagen Floralia Borne. Een kleine en gezellige groenmarkt die vijf nieuwe leden opleverde.

20 september: Groene Zondag.  Dit jaar waren we op Erve Kraesgenberg in Losser, bij velen bekend van de LAGA. Een prachtig gelegen locatie. Een druk bezocht evenement, dat resulteerde in een flinke opbrengst aan entreegeld en drie nieuwe leden.

20 september: Moestuindag in Twickel.  Onze kraam stond nogal apart, dus we hadden niet zoveel aanloop als andere jaren. Dat dit evenement samenviel met de Groene Zondag was lastig voor onze organisatie. Het bestuur probeert het samenvallen van deze evenementen te voorkomen.

Consumententoets:

Dit jaar waren er 51 deelnemers, waaronder 13 uit Almelo. We kregen drie bloeiende kuipplanten en een Kaaps viooltje ter beoordeling.

 

Hebt U zelf ideeën, laat het ons dan weten. Voor suggesties staan we altijd open. Onze telefoonnummers en mailadressen staan achter in het ledenblad of stuur een e-mail naar info(at)hengelo.groei.nl

Activteitenoverzicht 2008

Lezingen en kerstdemonstratie

Ook dit jaar heeft de activiteitencommissie weer een aantal – meestal deskundige – sprekers kunnen vinden. De onderwerpen waren heel gevarieerd: Stinzenplanten, Vijvers, Vormsnoei, De moestuin, Orchideeën, Herfst (het vergeten seizoen), Botanische tuinen in Europa. Het gemiddeld aantal bezoekers was ca. 50. De kerstdemonstratie reken ik hierbij niet mee; 120 bezoekers zagen een demonstratie op hoog niveau.

Cursussen

Er waren vijf bloemschikgroepen, nl. vier in Hengelo en één bij Nijhof in Ambt Delden.

Ruilochtenden

De ruilochtenden, sinds jaar en dag gehouden op het erf van Jan Arendsen, trokken resp. 58 en 68 bezoekers.

Excursies

Wolfheze en Laag Keppel

Busexcursie op 2 april naar de Boschhoeve en de Warande, twee tuinen met bloeiende bollen. Op de Warande is de bostuin met Stinzenplanten. Hier kregen we van eigenares Trudi Woerdeman, tuinarchitecte en hovenier, uitleg over de opbouw van de tuin. Een geslaagde dag!

Van Boomgaard tot siertuin

Op 17 juni bezochten we de tuin van Ria Wormgoor in Diepenheim. Van een verwaarloosde boomgaard maakt zij een geheel van tuinkamers met borders op kleur. De tuin vormt een harmonisch geheel met bos en weiland in de omgeving. Zie foto’s.

 

Revival van Ironhouse en Anjerkas

Avondexcursie naar de moestuin van Twickel op 28 augustus. De oorspronkelijke tuin dateert al uit de 17e eeuw. Vanaf 1977 raakte hij in verval, maar na 1991 werd hij op kleinere schaal hersteld. De grote kas (het Ironhouse) en de Anjerkas werden in de oorspronkelijke staat teruggebracht.

Er wordt biologisch getuinierd en de groenten zijn op woensdag- en vrijdagmiddag te koop. Een heel interessante avond met 50 bezoekers.

Overige activiteiten

Open Tuinen Weekend

In het weekend van 28 en 29 juni hadden 18 leden hun tuinen opengesteld.

Er was weer een grote variëteit in tuinen, zodat iedere bezoeker aan zijn trekken kwam. Zaterdag kregen we een paar flinke regenbuien, zodat het aantal bezoekers tegenviel, maar zondag haalden de mensen de schade in. Sommige tuinen kregen wel 130 bezoekers. De tuineigenaren waren tevreden met het verloop van het weekend.

Rozengeur en maneschijn

Manifestatie op Twickel op 18 en 19 juli. Hier stonden we tussen verschillende andere groenverenigingen, verkopers van tuinartikelen, imkers e.d. Deze zaterdag leverde zeven nieuwe leden op.

Open Dagen Floralia Borne

Voor het eerst stonden we met een stand bij de Floraliavereniging. Een gezellige groenmarkt die ons drie nieuwe leden opleverde.

Groene Zondag (21 september)

Een zondag met mooi weer en ca. 1000 bezoekers. Een echte liefhebbersdag, waarbij de standhouders goede zaken deden. Zoals altijd was er een gezellige sfeer

Consumententoets

Dit jaar waren er 34 deelnemers, waarvan 6 uit Almelo. Bij aflevering kregen we tot onze verrassing bloeiende planten!

Over de testresultaten en de oproep voor 2009 klik hier.

Ik hoop ook dit jaar weer op voldoende deelname.

Hengelo, januari 2009.

Tineke de Widt, secretaris.

Een TERUGBLIK op 2007

Lezingen en demonstraties

 Compost

Op 15 februari sprak Onno Harmsen, werkzaam bij Twence, over "Compostering in theorie en praktijk". Deze avond was een vervolg op de excursie naar Twence van maart 2006. Spreker ging uitgebreid in op de theorie; zijn sheets waren te uitvoerig.

Bij het praktische deel kregen de bezoekers ruimschoots de gelegen­heid tot vragen stellen. Er waren 70 bezoekers.

Stadstuin

Na afloop van de jaarvergadering van 15 maart hield ons lid Annie Pohlmann een mooie presentatie over haar voorjaarstuin. Voor velen een "feest der herkenning". Een goed verhaal van een deskundige! Totaal 58 bezoekers.

Planten in de hoofdrol

Op 16 april sprak tuinontwerpster Annette Stuurwold over dit onder­werp. Hoofdonderdelen van haar lezing: vormen en kenmerken van bloem en plant,  kleur en bordercombinaties.

Zij wist meteen al haar verhaal af te stemmen op bet kennisniveau van haar publiek, zodat er een goede wisselwerking ontstond.

Een vakvrouw! Er waren 48 bezoekers.

Siergras

"Siergras is ander gras". Deze avond was gepland voor januari, maar kon wegens ziekte van spreekster Lianne Pot niet doorgaan en werd uitgesteld tot 7 mei. Een goed verhaal met mooie dia's, die grotendeels waren gemaakt op haar kwekerij in De Wilp. Er waren 45 bezoekers.

Weerribben en wieden

Op 27 september hield natuurfotograaf Jan van der Knokke een presen­tatie over het Nationaal Park de Weerribben en de Wieden.

Schitterende dia's, het resultaat van jaren fotograferen (vaak al om 4 uur 's ochtends), een scherp oog en heel veel geduld.

De meest spectaculaire actie van Jan was de redding van een nest met vijf jonge ijsvogels. Het lukte hem daarna een camera te installeren en prachtige foto's te maken. Een speciale avond met 37 bezoekers.

Bomen

Leo Goudzwaard, hoofd van de Botanische Tuinen in Wageningen, hield op 4 oktober een lezing over bomen. Jammer genoeg hoorden we te weinig over de toepassing van bomen in particuliere tuinen; spreker hield zich vooral bezig met bijzondere bomen. Een te weinig op het publiek gerichte presentatie, een lawine van feitenkennis en een te lang ver­haal met veel "omgevallen" bomen. Aantal bezoekers: 58.

Paddestoelen

Op 7 november kwamen twee leden van bet IVN met een klankbeeld over paddestoelen onder de titel "Herfstkinderen". Een goede presentatie over bekende en onbekende paddestoelen. Ook de eetbare soorten kwamen aan de orde. Totaal 50 bezoekers.

Kerstdemonstratie

Op 29 november kwamen de dames Nijhof met hun kerstdemonstratie.

Zij weten in hun werkstukken natuurlijke materialen en de trends van dit jaar goed te combineren.Ook gaven ze duidelijk uitleg.

Het geheel was zo boeiend dat ze de 120 bezoekers, waaronder 37 niet-­leden, stil kregen. Een prima avond!

Cursussen en workshops

Bloemschikken

De voorjaarscursus had zes groepen, namelijk vier in Hengelo en twee in Ambt Delden bij de firma Nijhof, de najaarscursus had er vijf.

Paasworkshop

Van de twee geplande workshops bij Wouter Westenburger kon er wegens te weinig belangstelling maar één doorgaan.

Ruilochtenden

De beide ruilochtenden, zoals altijd op het erf van Jan Arendsen, waren weer goed bezocht: ruim 50 bezoekers.

Excursies

Albergen

Op 19 juni gingen we op avondexcursie naar twee tuinen in Albergen. Tuin 1 van Gerda Rietmeijer, 1000 m2 groot, heeft een grote natuur­lijke vijver, brede gemengde borders met vaste planten, rozen en grote bomen. De tweede tuin, van Anja Broekhuis, is een boerderij­tuin met o.a. een vijver met een keur aan water- en oeverplanten. Langs het terras loopt een 15 m lange pergola die begroeid is met rozen. Een geslaagde excursie met 45 deelnemers.

Zeldam

Weer een avondexcursie, deze keer naar Theo Semmekrot in Zeldam.

Theo is een vakman, die enthousiast vertelt over zijn tuinideeën. Hij heeft een grote collectie kuipplanten, waarover hij ons veel tips kon geven. Heel bijzonder zijn de twee enorme, in vorm gesnoei­de buxuskikkers bij de vijver en de berceau van rode beuk.

Een prima excursie met 35 deelnemers.

Oudolf en Rosenhaege

Per bus gingen we op 29 augustus naar Hummelo en Winterswijk.

De privétuin van Oudolf is indrukwekkend door de grote vakken met combinaties van vaste planten en siergrassen tegen een achtergrond van prachtig gevormde hagen.

Rosenhaege, in de buurtschap Kotten bij Winterswijk en ontworpen door tuinarchitecte Willy Grijsen, bestaat uit verschillende stijl­tuinen, omgeven door een landschapstuin die aansluit bij de omgeving. Ook de rozentuin was de moeite waard en menigeen ging met rozenstrui­ken naar huis. Een mooie excursie met prachtig weer en 38 deelnemers.

Overige activiteiten

Tuinenreis naar Normandië

Van 29 juni t/m 3 juli gingen we samen met Almelo en Rijssen weer met Garden Tours en reisleidster Margreet Diepeveen naar Normandië. Een mooie reis met jammer genoeg te veel regen. Maar de stemming bleef erin! Het verslag van deze reis vindt u in het herfstnummer 2007 van het ledenblad en op de website.

Open tuinen weekend

Ons Open Tuinen Weekend viel dit jaar op 29 en 30 juni. Negentien tuinliefhebbers hadden hun tuin opengesteld. Aantal bezoe­kers: ca. 60 per tuin per dag. Weer een weekend vol informatie en onderlinge uitwisseling van ideeën.

Groene zondag

Voor de derde keer een gezamenlijke activiteit van Enschede, Hengelo, Oldenzaal en steenfabriek "De Werklust" in Losser.

Een in alle opzichten geslaagd evenement met 2000 bezoekers.

Cursussen in Almelo

Twee cursussen, nl. Natuurlijk Tuinieren en Tuininrichting, konden in Almelo doorgaan doordat deelname van leden uit Hengelo mogelijk was. De deelnemers waren erg te spreken over de cursussen.

Consumenten toets

Voor het eerst konden afdelingen in de regio meedoen aan de Consu­mententoets. Bij deze toets worden nieuw ontwikkelde planten enkele maanden verzorgd en aan de hand van formulieren beoordeeld, voordat ze eventueel op de markt worden gebracht.

Het minimum aantal deelnemers per afdeling is 25; wij hadden er dit jaar 37, waarvan 5 uit Almelo. We hopen ook bij de volgende consumententoets weer op voldoende belang­stelling.

 

Ideeën voor activiteiten zijn altijd welkom!

meer

 

 

 

13
Jun
Verliefd op Jan van Leeuwen - Blik op de Tuin(906)
13
Jun
Vaste planten - Blik op de Tuin (905)
Menu