Activiteiten & Actueel

Fietstocht Borne naar Beeldentuin, Goke etc.

Tuinenbezoek Borne

Op het moment dat we , Willy en ik,  beginnen met de organisatie van een fietstocht langs 3 tuinen in Borne, kan ik nog niet weten dat het één van de laatste dingen is die ik regel als  lid van de activiteiten commissie.
We hebben geprobeerd  om 3 totaal verschillende tuinen  te vinden en we denken ook dat dit gelukt is.

 Twee  van deze tuinen zijn normaal nooit voor gasten toegankelijk, dat maakt  het  extra bijzonder.
“De Beeldentuin van de Blaker” is  natuurlijk  een heel ander verhaal, deze tuin moet het juist hebben van publiek. In deze tuin staan de beelden centraal en is de tuin meer bedoeld om mensen naar binnen te nodigen en mensen zo te laten zien hoe de beelden het best tot hun recht komen.
Voor mijn gevoel is dat goed gelukt, op dinsdag 28 mei krijgen we  na een minimaal stukje fietsen vanaf de parkeerplaats bij de Mc Donalds  een uitgebreide uitleg van de heer van der Gaag over de tuin, de beelden en de doelstelling van de beeldentuin.  http://deblaker-exclusief.nl/website/1-1-164-Borne.html
Mij viel  vooral de hoge  kwaliteit en  originaliteit van de beelden  op, vaak hadden de beelden een zo hoge aaibaarheidsfactor dat je er even aan moest zitten, gelukkig mocht dat.
Iemand anders viel het op dat er een paar plantjes  “erg vreemd bij stonden”.
Meneer van der Gaag biechtte , desgevraagd vol schaamte op, dat dit het gevolg was van een zogenaamd “onschuldig gif” dat hij had gebruikt , maar:  “als dit zichtbare gevolg al zo groot was…hoe groot  moest de onzichtbare schade dan niet zijn? “.
In ons bijzijn beloofde hij nòòit meer een gif in zijn tuin te gebruiken.
Dat in tijden van recessie de aankoop van beelden niet hoog op ieders lijstje staat is jammer genoeg ook bij de Blaker goed te merken, een door de Blaker geplande meerdaagse beeldhouw workshop gaat wegens gebrek aan interesse dan ook niet door.
Erg jammer, maar misschien is het een troost voor hun om te weten dat wij hebben   genoten.
We hebben slecht een paar minuten gefietst als we aankomen bij de tuin van Jan en Goke Moller.
Juist!!...” de Goke van de Paas workshop”, ieder die bij die workshop was weet dat Goke houdt van strak en  modern en  dat ze een goed gevoel heeft voor kleur.
Maar eerst was er koffie met iets lekkers daarna volgde een uitleg over het ontstaan van de tuin.
Het grappige is dat je soms gewoon aanvoelt dat een tuin goed in elkaar zit, maar als je  (zoals nu)  uitgelegd krijgt  hoe dat komt…bv door het aanbrengen van “zicht assen”, dan krijg  je ineens het gevoel  “…ooo daarom voelt dat goed!”. Gevoel voor kleur en combinatie doet de rest.
Niet iedereen zou in zijn eigen tuin kiezen voor strak en modern, maar ik heb niemand gehoord die deze tuin niet mooi en inspirerend vond.
Vanwege de lage temperaturen van de laatste tijd , bleven in alle drie de tuinen de planten achter in hun groei ( en bloei )  bij de verwachting die je mag hebben  voor eind mei.
Maar met onze geoefende ogen en voorstellingsvermogen konden we ook wel een beetje bedenken “hoe het er uit had moeten zien”.
Druk napratend  over alles wat we hadden gezien , waren we voor dat we het wisten al bij de tuin van Marianne Hoekstra.
 Een hele grote bostuin rond een boerderij aan de rand van Borne.
Tijdens onze (  Willy en ik )  voorbezichtiging in het begin van het jaar, vroren onze tenen bijna af.
Was het niet van de kou dan was het wel van het  water, dat een groot deel van het gazon tot een ijsbaan leek te maken. Dit was nu de plek waar die prachtige primula’s stonden “te stralen”
Aan de andere kant van de boerderij was het toen helemaal wit, een  klein deel van de sneeuw, maar het merendeel was wit van de sneeuwklokjes. Wat een mooi gezicht.
In deze tuin stonden  nu  o.a. heester te bloeien waar ik nog nooit van had gehoord.
En weer waren het de sneeuwklokjes die mij verbaasden,….maar dit keer in een boom . https://www.halesia.nl/product/337/halesia-carolina.html
De ene plant/heester was  nog mooier dan de ander, alles  is met zorg bij elkaar gezocht. Uitgebreid werd door mevrouw Hoeksta verteld over alle aandacht die planten van haar  kregen om ze bijvoorbeeld tòch winterhard te maken, maar dat is alleen aan te raden voor mensen met heel veel geduld.
Na afloop vertelde mevrouw Hoekstra, dat ze ook van ons had genoten: ” Het was zo’n leuke groep, lieve mensen  en  zo geïnteresseerd  in alles”
Aan haar verzoek om oude stoep/straat tegels toch a.u.b. aan haar te geven, om zo de bospaden te kunnen betegelen ,werd direct gehoor gegeven. 
Het weer was op deze dag een cadeautje, er was toch echt regen voorspeld!
Ik zal dat maar zien als het ” bedankje” voor het organiseren van een mooie  fietstocht met  daarin 3 tuinen in Borne.
Iedereen bedankt… voor jullie lieve woorden.
Giny de Graaf
O ja, de excursie naar Boskoop is echt het laatste waar ik me ”mee bemoei” maar daar moeten nog wel een paar  deelnemers bij voor dat dit door gaat …dus  …snel opgeven voor een mooie leerzame dag, langs de beroemde kwekers van  Boskoop.
Volledig verzorgd, zoals u van ons gewend bent!
G.de G.
N.B.: Voor foto’s van dit tuinenbezoek klik hier.

meer

 

 

 

13
Jun
Verliefd op Jan van Leeuwen - Blik op de Tuin(906)
13
Jun
Vaste planten - Blik op de Tuin (905)
Menu