Activiteiten & Actueel

Interview met Joke en Hilco ter Heide,

Kunnen jullie iets vertellen over het ontstaan van jullie tuin?
Wij hebben het huis in 1998 gekocht. De tuin bestond uit vele bomen en hoge struiken die het zicht op het huis en het uitzicht vanuit het huis alleen maar belemmerden. Het was één grote wildernis. De grond bestaat uit klei met daaronder een oergrond.  Hard werken dus op een vruchtbare bodem.
Joke die al de nodige tuinervaring had zag het als een enorme uitdaging om hier haar eigen creatie van te maken. Samen met Hilco hebben ze een eigen ontwerp gemaakt dat aan de voorzijde geheel aansluit bij het Rietveld huis. In het begin waren er vele borders, een aantal hiervan is inmiddels al weer verdwenen en door andere creaties vervangen. Vanaf de straat is het huis weer zichtbaar en is er contact met de wandelaars op de straat. Omdat het huis echter vrij ver van de straat ligt is er toch nog de nodige privacy. In aansluiting op het Rietveld huis is binnen gekozen voor veel zwart/wit, een trend die ook in de border en in de vijver is doorgetrokken. De witte border, welke relatief weinig onderhoud nodig heeft, samen met de witte bloemen in de vijver zullen dan ook altijd deel van de tuin blijven uitmaken.

Hoe zijn jullie op deze ideeën gekomen?
Zoals reeds gemeld is alles een eigen ontwerp. Soms tegen alle adviezen in. De vijver met haar rechte kanten en een diepte van maar 0,5 m. werd door deskundigen zoals Ada Hofman sterk ontraden. Te ondiep voor lelies, krijg je nooit helder, in de winter vriezen je vissen dood. De realiteit is echter dat de vijver zonder mechanische hulpmiddelen zoals een pomp en een filter, kraakhelder is. In de vijver groeien krabbenscheer, fonteinkruid en de witte lelies en laten de kikkers zich tijdens het interview regelmatig horen. Na het enten van de vijver zijn er ook de nodige visjes meegekomen. Op bezoek komen nu allerlei vogels zoals reigers, een ooievaar, een zilverreiger, moeder kraai die haar kleintjes leert hoe je een slak uit de vijver haalt en deze vervolgens oppeuzelt, en ijsvogels die ’s winters proletarisch komen vissen. De hele tuin is trouwens een eldorado voor eekhoorns, vlinders (zelfs de koninginnenpage), insecten en wel 123 soorten vogels waaronder de gele kwikstaart, de groene en bonte specht en een sneeuwuil! Al hun vogelwaarnemingen worden in een lijst vastgelegd.

Wat beogen jullie met deze tuin?
De tuin moet heel insect en vogelvriendelijk zijn. Zoals reeds eerder gemeld moet de voortuin passen bij het huis. De planten zijn in een compositie gerangschikt op hoogte, kleur en bloeitijd. De kleur rood past volgens Joke niet bij de overige kleuren. Het lijkt echter alsof de planten in een soort georganiseerde chaos zijn aangeplant met maximaal behoud van hun natuurlijke vorm en gedrag, net zoals je dat in een cottage tuin tegen komt. Als planten woekeren worden ze teruggebracht tot de gewenste proporties en worden de restanten verdeeld onder andere tuinliefhebbers met vermelding van hun behoefte om zich spontaan te vermeerderen. De spontaan aangewaaide koekoeksbloem is hier een treffend voorbeeld van evenals de brunnera en de ooievaarsbek. In het gazon staat een unieke boom namelijk de cornus kousa. Deze komt voornamelijk als struik voor. Na ongeveer 10 jaar een armetierig bestaan heeft deze boom dit jaar voor het eerst gebloeid. Niettemin zit hij wat klem onder een monumentale eik. Besloten is dat de cornus een andere plek krijgt en dat de eik niet wordt gesnoeid en zijn natuurlijke vorm mag behouden i.p.v. een opgeschoren modelboom te worden.

Hoeveel tijd besteden jullie aan/in de tuin?
Zodra het seizoen weer begint zijn Joke en Hilco hele dagen in de tuin te vinden. ’s Morgens rond 11.00u. begint de werkdag totdat het te donker wordt om nog in de tuin te kunnen werken en dit dan 6-7 dagen per week. Zeker nu voor het a.s. Open Tuinen Weekend is dit hun dagritme. Nu ze allebei de 70 zijn gepasseerd beginnen ze de leeftijd wel te merken. Niettemin is de tuin nog steeds geen last doch een lust. Af en toe hebben ze wel minder zin in werken in de tuin doch het perspectief van achter de geraniums i.p.v. van er tussen zitten, zien ze nog helemaal niet zitten. Na een dag hard werken met je handen krijg je er zoveel voor terug. Zeker na een carrière waarin veel hersenarbeid is verzet. Tevens voldoe je aan de dagelijkse bewegingsnorm om gezond oud te worden. Als het gras weer is gemaaid en de kantjes zijn geknipt zijn ze beiden enorm blij en voldaan.
Om tijd te winnen heeft Joke wel haar activiteiten in de kas beperkt, is de moestuin opgeheven en wordt tuinafval op een aparte bult verscholen in de tuin gedumpt.

Wat zijn de toekomstplannen met jullie tuin?
Zolang Joke en Hilco hier de tuin nog kunnen onderhouden zal de witte border blijven, mag er niemand anders dan Joke werken in de borders achter het huis en in de tuinkas. Zelfs Hilco mag zich daar niet mee bemoeien.  Hooguit kan het zijn dat de borders langs het spoor worden omgezet in een eigen bosstrook. Het huis vraagt weinig onderhoud zodat alle beschikbare tijd en energie voor de tuin beschikbaar is. Mocht de leeftijd hun niet meer in staat doen zijn deze tuin te onderhouden dan verkopen ze het huis.

 


http://www.youtube.com/watch?v=YrM1sbkD0OE

 

 

meer
Open Tuinen
25
Jun
Schilderachtige Hollandse luchten, beestjes en wat geel
24
Jun
OOK VEEL GEEL