Activiteiten & Actueel

Tuinbezoek 08-08-2013

Op  donderdag 8 augustus zijn wij met 5 dames naar de tuin van de fam. Addink, Holterweg 100, 7245 SM  tel.0573-221434 te Laren geweest. Entree € 4.-.
Het was goed tuinweer, niet te warm.
Deze tuin was ingedeeld met aparte tuinkamers. Vanaf het huis een zichtlijn over de breedte van de tuin met middenin een geknipte boog van coniferen. Het gaf diepte in de tuin.
Verschillende struiken o.a. clerodendrum. Een  mooie tuin met verschillende bloemen en planten. Een vijver  in een symmetrische tuinkamer. Een weiland met fruitbomen met o.a. zoete appeltjes.
Achter het huis  is een tweede overdekt terras gemaakt met uitzicht over de weilanden.
Hier koffie/thee gedronken.
Aan de andere kant van het huis een schaduwtuin met heel veel verschillende soorten hosta’s. Na  een broodje te hebben gegeten richting Zwiep .

De tweede tuin bij de fam. Addink(broers)de Boskamp, Lindeboomsweg 4, 7421 PR Lochem tel. 0573-441412. Entree €3.-
Dit is een enorm grote tuin.
Bij  aankomst een groot veld met collectie dahlia’s. Allemaal verschillende soorten en kleuren. Prachtig. Hier aangrenzend fruitbomen met eronder wel 10 grote geknipte beren van buxus.
Verder een enorm groot grasveld met vijver en een meerstammige catalpa. Aan de zijkant van dit veld een “´paaseiland”.  Een grote ronde halve boog met uit buxus geknipte paashazen, daarnaast een groot ei – paasmanden – paasei  en paashazen. Wat een karwei  en wat een werk. Heel apart. En uitzicht over de weilanden.
Diverse tuinkamers met o.a.Rudbeckia,s  prachtige floxen, te veel om op te  noemen.
Een zitje onder een grote rieten kapberg met uitzicht op de vijver.
Een romantische tuinkamer met baldakijn, verstopt achter doolhofweggetjes.
Apart blauw-paarse tuinkamer. Dan weer weggetjes met buxus hagen met allerlei planten. Je kijkt je ogen uit.
Na deze tuinwandeling een heerlijk kopje koffie/thee gedronken met uitzicht over de weilanden, prachtig.

Op de terugweg nog even via Intratuin Lochem, naar Hengelo.
Gerda.

Tuinbezoek 31-07-2013

Op woensdag 31 juli zijn we met 6 dames naar twee tuinen geweest.
We zijn begonnen in Loenen bij de tuin van Hans Jansen en Lucie Hoenderboom. (zie www.tuin-de-achterhof.nl)
We werden uiterst vriendelijk ontvangen. Ondanks het mooie weer, er was enige  regen voorspeld, werden we naar een overdekt terras geleid, hetgeen even duurde omdat we door een enorme bloemenzee moesten lopen en dus ogen tekort kwamen. Na een lekkere kop koffie vertelde de gastvrouw over het ontstaan van deze tuin. Ze deed dat boeiend en vol overgave. De tuin is 1250 m2 groot en bestaat voornamelijk uit borders.  Aan de achtergrens van de tuin liggen 2 sprengen en een beekje. De rechterkant van het huis bestaat de border uit een rij oude bomen waaronder een kronkelpaadje met struiken en vaste planten (schaduw)
Veel verschillende soorten lijsterbes en veel budlea’s. Verder bloemenborders o.a. gesorteerd op bladplanten, schaduwplanten en uiteraard veel zonplanten. Ook enkele zeer oude klimrozen en oude fruitbomen, die al in de tuin stonden toen het huis werd gekocht.
De tuinkas was het domein van de gastheer die veel stekte en zaaide.
Uiteraard kon je plantjes kopen en het heeft geregend tijdens de rondleiding. De gastvrouw had voor diegene die geen jas bij zich had, een parapluu en/of een jas. Daar werd dankbaar gebruik van gemaakt. Na nog een kopje koffie, vertrokken we naar de tweede tuin.

De witte wand, Entinkweg 16, 7055 BL Heelweg. Entree €4,00. (zie www.bezoekmijntuin.nl)
Ook hier weer een zeer gastvrije ontvangst. De gastheer verontschuldigde zich. We waren de tweede groep sinds hij 3 weken geleden thuis was gekomen na een lichte herseninfarct.
Het volledige perceel, groot 7500 m2, bestaat uit een boerderijtje en een tuin van 4000 m2 en is gelegen in het buitengebied. De rondleiding begon meteen in de grote voortuin met windsingel, veel hosta’s en een grote natuurvijver. De gastheer vertelde dat er vele grote bomen zijn gekapt, deels omdat ze kapot gewaaid waren of te oud. We lopen linksom aan de buitenkant van de tuin en komen langs een bosje en komen in een stuk weiland deels gemaaid en deels ongemaaid. Verder lopend komen we in het bos terecht, waar ook weer vele bomen zijn gekapt (dennen enz.) Dit kappen was noodzakelijk omdat het gehele perceel verwaarloosd was en er nodig wat licht en ruimte moest komen. Van het bosje komen we in de achtertuin, waar weer een vijver ligt (verhoogd met een gemetselde rand eromheen) een klein kasje aanwezig is en mooi bloemenborders. Fruit tegen de muur. Langs het huis komen we dan nog een stukje formele tuin zoals dat vroeger bij boerderijtjes was, buxusperken en leibomen.
De gastheer vertelde dat hij veel stekte, zaaide  en scheurde, met name met de hosta’s en met de lavendel. Elk stekje, plantje werd gekoesterd en kreeg een tweede kans.
Na de rondleiding mochten de labradors naar buiten en kregen we koffie met zelfgebakken taart (waarvan we het recept meekregen) die verrukkelijk was.

De tuin was boeiend en straalde rust en verfijning uit.
Fini

Tuinbezoek 18-07-2013

Op deze prachtige dag vertrokken we naar Drente.
De eerste tuin waar we hadden afgesproken was de Brummeltuun in Beilen. Deze tuin hadden we in het voorjaar al bezocht , maar door het koude weer stonden er toen nog niet zoveel planten in bloei . De tuin zag er wel veelbelovend uit. Vandaar dat we besloten in de zomer terug te komen.
Het was een hartelijk weerzien. Allereerst werden we onthaald met koffie en gebak. Daarna de tuin in. Wat een bloemenpracht! Mede door het mooie weer was het volop genieten.
Er is ook een kleine kwekerij, de hobby van de heer Braam. Allemaal vonden wij er wel iets van onze gading.

Het volgende adres was Tuindoenerij ’t Vlijtig Loesje in Elp .(piet.faber(at)xs4all.nl)
Dit is een grote landschapstuin met monumentale eiken op de achtergrond.
Vanaf het terras heb je een fantastisch zicht op het grote gazon met prachtige vijvers omringd door weelderige borders. Je vindt er bijzondere planten, bomen en struiken. De eigenaar, de heer Faber, leidde ons met veel enthousiasme door zijn tuin. Het is een prachtig bezit.

De laatste tuin die we bezochten was De Roos van Hijken.( info(at)roosvanhijken.nl)
Dit is een grote tuin verdeeld in tuinkamers. Ook hier kleurrijke borders. Mooie rozen en clematissen. Het was er goed toeven.

We keerden erg voldaan huiswaarts. Wat zijn er toch veel mooie tuinen te bezichtigen in Nederland.

Toos Majoor

 

 

meer

 

 

 

25
Jun
Schilderachtige Hollandse luchten, beestjes en wat geel
24
Jun
OOK VEEL GEEL