Activiteiten & Actueel

Dialezing voorjaarsbloeiers

Dialezing voorjaarsbloeiers door Dineke Logtenberg en Anke Pols.

Presentatie op 21 januari 2014 over voorjaarsbloeiende bloembollen, stinzeplanten en andere vroegbloeiende planten.

Gelijk al bij binnenkomst in de zaal kreeg je het heerlijke voorjaarsgevoel.

Zowel links als rechts bakken vol met bloeiende Narcisjes, sneeuwklokjes in verschillende soorten, mooie Primula’s, Eranthis en nog wat bolletjes die nog tevoorschijn moesten komen zoals de Scilla.

En over belangstelling voor deze lezing geen gebrek, de zaal liep lekker vol met zo’n 50 liefhebbers al dan niet met groene vingers.

Dat het niet allemaal beginners waren bleek wel tijdens de lezing want er werd goed gebruik gemaakt om vragen te stellen of om aanvullingen te geven en de Latijnse benamingen vlogen je links en rechts om de oren.

De dames wisten heel veel over de vele voorjaarsbloeiende bollen, vaste planten en heesters te vertellen op een boeiende en prettige manier. Natuurlijk deden de sneeuwklokjes het goed. Ik weet wel dat er veel verschillende soorten zijn, maar dat het er misschien wel een 8-of 900 zijn, daar keek ik toch wel van op. Je zal ze maar uit elkaar moeten houden!! Een bolgewasje wat veel op het sneeuwklokje lijkt is het lenteklokje (Leucojum), wel in een vochtige omgeving zetten.

Zoals gezegd ook andere planten werden ons voorgeschoteld. De toverhazelaar mag hierbij natuurlijk niet ontbreken. Dit is misschien wel de eerste plant die al midden in de winter uitbundig kan bloeien. En ook hier weer verschillende kleuren en soorten (geel-oranje-bruin)

Ook voorjaarsbloeiende vaste planten waren van de partij, zoals b.v Helleborus en  Epimedium.

En om nog eens een paar planten te noemen waar we heel mooi de tuin mee kunnen opvrolijken zoals hondstand-anemoontjes-Chionodoxa-Erythronium-bloedwortel-Corydalis- Bulbocodium-blauwe druif-staartaar-Fothergilla en natuurlijk de heerlijk geurende Viburnum carlesie. Tot slot werden er ook nog een aantal potten getoond met verschillende bloeiende bolgewasjes, de moeite waard om in het najaar maar eens te experimenteren. Maar dat is van latere zorg, laat nu het voorjaar maar komen.

Gerard Fransen

meer

 

 

 

13
Jun
Verliefd op Jan van Leeuwen - Blik op de Tuin(906)
13
Jun
Vaste planten - Blik op de Tuin (905)
Menu