Groentips & Groeninfo

Tuinreis Duitsland

Wederom een verslag van Lidy Kempers over een G&B-activiteit uit het verleden. Nu over een reis naar Duitsland. Misschien brengt dit verhaal u op de gedachte om hier ook eens een kijkje te gaan nemen. Veel leesgenot vooral voor degenen die destijds mee zijn geweest.

In 1987 bestond de afd. Hengelo van Groei en Bloei 25 jaar. Dit jubileum werd het gehele jaar gevierd. Eén van de hoogtepunten was een 3-daagse reis naar Duitsland op 30 juni, 1 en 2 juli. In het jubileumboekje wordt de reis als volgt omschreven:

Drie dagen lang genieten van hedendaagse en historische tuinkunst in Duitsland.

De 1e dag

Bezoek aan de Bundesgartenschau in Düsseldorf.Wat bij ons zo ongeveer om de 10 jaar plaats vindt – en wie herinnert zich niet de Floriade van 1992 – gebeurt in Duitsland iedere twee jaar door een Bundesgartenschau. Deze keer is dat het nieuwe Südpark, wat de stad aan de Rijn blijvend verrijkt met een belangrijk deel natuurlijke leefkwaliteit. Met deze Bundesgartenschau heeft Düsseldorf zijn traditie als tuinstad nogmaals uitdrukkelijk onderstreept. Het 70 ha grote park biedt bezoekers de volgende bijzonderheden. In drie gedeelten worden de verschillende vormen en opvattingen van de natuur en het nut voor de mensen zichtbaar gemaakt.

In de “Volksgarten”, het oudste gedeelte, ervaart men de weldadige rust en sfeer van gazons met oude bomen en jonge aanplant van schaduwplanten en bodembedekkers.

“In den Garten” beleven bloemenvrienden en tuinliefhebbers de pracht en praal van de bloeiende natuur. Ongeveer 360 groente- en vrijetijdstuintjes zijn in dit deel opgenomen.

In het gedeelte “Vor dem Deich” worden natuurvrienden verrast door de oorspronkelijkheid van het verwilderde landschap. In het midden van bloemenweiden en ruige begroeiing ligt een 7½ ha. groot meer met prachtige waterplanten en vele eilandjes met broedende vogels in hun natuurlijke omgeving.

Een geweldige start die wordt afgesloten met een overnachting in het sfeervolle CREST HOTEL in Lüdenscheid.

De 2e dag.

Na het ontbijt vertrekken we uit Lüdenscheid en reizen via Soest en Paderborn naar de stad Detmold in het Teutenburger Wald. Er zijn veel mogelijkheden ook deze dag zinvol te besteden. De meer dan 700 jaar oude stad zelf is schitterend met zeer mooie vakwerkhuizen. Bezocht kunnen worden het ”Weserrenaissance-Schloss” en het Westfalisch Openluchtmuseum. Ook het meer dan 100 jaar oude Hermannsdenkmal behoort tot de mogelijkheden. Het progamma voor deze dag ligt nog niet vast en wordt waarschijnlijk in overleg met de deelnemers definitief bepaald. De overnachting zal geschieden in Hotel am Thielenplatz in het centrum van Hannover. 

De 3e dag.

Na het ontbijt met natuurlijk de bekende knapperige Duitse broodjes. gaan we weer een heel bijzondere dag beleven. Wij brengen een bezoek aan de “Königlichen Gärten Herrenhausen” Meer dan 300 jaar tuinkunst beleven op een dag, dat is mogelijk. In “Der Grosse Garten” is de enige volledig intakt gebleven baroktuin van heel Duitsland.

In de “Berggarten” staat de individuele plant centraal, het is een botanische showtuin.  Al meer dan 800 nieuwe plantensoorten zijn hier ontdekt. In de vorige eeuw was hier al een internationaal beroemde orchideeënverzameling.

Voor de wandelaars die van sfeer houden, is er dan de “Georgengarten”, een schitterend park in een romantische landschapstijl.

Drie tuinen uit drie tijdperken grenzen aan elkaar en maken een geheel wat meer is dan een document of een museum. Het is levend, het bloeit en groeit -   geen afbeelding maar werkelijkheid  - “waarmee we kunnen pronken”, zoals hertogin Sophia, die in 1680 “Herrenhausen” tot zomerverblijf van het Huis Hannover liet inrichten, eens zei.

Aan het eind van de dag is een afscheidsdiner in de regio waarmee we deze meerdaagse reis afsluiten.

Herinneringen.

De eerste dag in Düsseldorf was het verschrikkelijk warm, meer dan 30 gr C. Van de Gartenschau hebben we toen niet veel gezien. Je had twee gedachten: in de schaduw zitten en drinken. Een grote schijf watermeloen was verkwikkend (wel duur DM 1.50).maar het was heerlijk! ’s Avonds in Lüdenscheid barstte een zwaar onweer los. Daar hadden wij geen last van, omdat we de gelegenheid kregen om van heerlijk eten op de diverse buffettafels mee te genieten. Er was nl. een grote partij aan de gang en er was eten in overvloed. Normaal krijg je met een groep altijd een toeristenmenu voorgeschoteld. Dit was een feest!

Wanneer je in de prachtige stad Detmold komt, moet je het interessante Schloss bezoeken. Daar is zoveel historie te vinden en te zien.

In de “Königlichen Garten Herrenhausen” was ik al vaker geweest. Zeer aan te bevelem voor een bezoek!

Omdat de Gartenschau in Düsseldorf zo veelbelovend was en wij weinig hadden gezien, zijn we er begin september met een dagtocht weer geweest. Toen was het heerlijk weer en het was er prachtig. In het gebied met de volkstuintjes stonden ook veel vruchtbomen, die toen  vol hingen met rijp fruit.

En mij is ook bijgebleven de grote verscheidenheid aan éénjarigen. Ze waren op hun mooist! Vooral het grote veld met Nicotiana grandiflorum (de hoge tabaksplant met de grote witte bloemen) trok de aandacht.

Oh ja, de schijf watermeloen was nog te koop, deze keer voor DM 1.00 p.st. Koopje en eigenlijk nog net zo lekker.

Lidy kempers-Peters

meer

 

 

 

13
Jun
Verliefd op Jan van Leeuwen - Blik op de Tuin(906)
13
Jun
Vaste planten - Blik op de Tuin (905)