Groentips & Groeninfo

Tweedaagse reis naar Belgie

In 1989 zijn we drie dagen op stap geweest naar ons buurland: BELGIE.

Dinsdag 20 juni Vertrek vanuit Twente naar de RIJKSPLANTENTUIN van de Universiteit van Gent. Om 14.00 uur worden we daar verwacht voor een rondleiding. Er zijn bijzondere bomen en natuurlijk veel bijzondere planten. De  grote kassen herbergen duizenden soorten tropische en subtropische planten, een grote collectie cactussen etc. Een gidsboekje van de serres is verkrijgbaar.

Na dit bezoek vertrekken we naar het IBIS hotel in het centrum van de prachtige stad GENT.

Woensdag 21 juni Vertrek naar de bezienswaardige stad BRUGGE. De hele morgen hebt u de tijd om de stad te bekijken, op een terrasje te zitten of een boottochtje te maken.

’s Middags bezoeken we het Kasteel van LOPPEM. Na de rondleiding drinken we koffie in de kelders van het kasteel.

Daarna is er nog gelegenheid het unieke LABYRINTH van LOPPUM  te bekijken en er door heen te lopen. Dit Labyrinth is meer dan 100 jaar oud en werd nog onder impuls van de Vlaamse priester/dichter Guido Gazelle, gebouwd. De “Verantwoordelijke”van de doolhof is aanwezig om ons te ontvangen.

Donderdag 22 juni  gaan we op weg naar het beroemde ARBORETUM te KALMTHOUT.

Dit Arboretum is één van de oudste en meest gevarieerde bomen- en plantentuinen in Vlaanderen. De kwekerij van Charles van Geert lag rond 1850 aan de basis van dit Arboretum.

De collecties behoren tot de absolute top in Europa. Vanuit heel de wereld komen specialisten de planten bestuderen en onderzoeken. De verzamelingen spelen eveneens een belangrijke rol tot het behoud van het plantaardige en horticurele erfgoed van België en van Vlaanderen in het bijzonder. De beroemdste collectie is ongetwijfeld van de HAMAMELIS.

In de loop van de middag brengen we nog een bezoek aan ‘De Oude Moestuin” op het landgoed BRAKEL (in de Betuwe).Dit is een gedeeltelijk ommuurde moestuin op de oude voorburcht. Deze is aangelegd in 1768 en werd in 1981/1982 gerestaureerd. De tuin is 1000 m²  groot en is een ecologische bloemen, kruiden en moestuin, dus een sortimentstuin.

Hierna vertrekken we weer naar Twente om bij een afscheidsdineetje gezellig na te praten.

Herinneringen.

De Rijksplantentuin van Gent maakte grote indruk op mij, ofschoon we maar een klein gedeelte konden bezoeken..Het is een enorm complex, maar zeer de moeite waard.

In Brugge hebben we met een aantal mensen een boottochtje gemaakt.

In het Labyrinth van Loppum moest de “Verantwoordelijke”er aan te pas komen om enige deelnemers van onze reis de goede weg te wijzen om er uit te komen. Tot grote hilariteit van de anderen!

Het Arboretum van Kalmthout is uniek en overtrof alle verwachtingen.

Mocht je in de buurt van Brakel komen, ga dan naar de Oude Moestuin. Zeer interessant! Er zijn zaden en vele soorten planten te koop!

meer

 

 

 

13
Jun
Verliefd op Jan van Leeuwen - Blik op de Tuin(906)
13
Jun
Vaste planten - Blik op de Tuin (905)