Groentips & Groeninfo

Driedaagse reis naar Limburg

In 1990 gaan we drie dagen op stap in ons eigen land en bezoeken we de provincie Limburg.

Op Dinsdag 19 juni rijden we eerst naar Restaurant Het Witte Huis in Lent(bij Nijmegen) om koffie te drinken, hierna gaan we naar THORN voor bezichtiging van de kerk en een rondleiding door het stadje. Thorn ligt als een kostbaar kleinood verscholen in het midden Limburgse Maas landschap. De imposante Stiftkerk domineert majestueus. De geschiedenis van Thorn begon in de tiende eeuw toen Graaf Ansfried en zijn vrouw Hilsondis er een klooster stichtten onder de regel van St. Benedictus. Dit klooster ontwikkelde zich in de loop der tijd tot een wereldlijk Stift, een stichting, waarin uitsluitend ongehuwde dochters van de allerhoogste rijksadel werden toegelaten om er in christelijke deugd te leven en een bij hun stand passende opvoeding te genieten. 

Om 14.00 uur vertrekken we naar Elsloo. Hier bezoeken we de Botanische Tuin van het I.V.N. en worden we rondgeleid door een deskundige.

Deze botanische tuin is prachtig gelegen in het kasteelpark van Elsloo op een helling gevormd door de Slakbeekvallei en een uitloper van een oeroude voormalige Maasoever. Samen met het bunderbos is het een uniek natuurgebied. In de tuin is een verscheidenheid aan planten, heesters en bomen vanuit de gehele wereld te zien.

Hierna rijden we naar ons hotel in VALKENBURG.

Woensdag 20 juni. Na het ontbijt brengt de bus ons naar de beroemde tuinen van de heer Han Njio in BEMELEN. Deze zijn gesitueerd op het Plateau van Margraten (löss op kalksteen/mergel) temidden van glooiende akkers en fruitplantages, een typisch stukje Zuid Limburg.

Tussen de middag verblijven we in Maastricht, waar je kunt gaan lunchen, lekker op een terras zitten, winkelen of de stad bezichtigen. Mogelijkheden genoeg!

Om half drie worden we verwacht voor een rondleiding door de heer en mevrouw Eyck in hun prachtige tuin van Kasteel WIJLRE. Dit is een tuin, waarvan “de ruggengraat” wordt gevormd door inmiddels eerbiedwaardig geboomte, waarbij diverse bijzondere. Vooral de ingangspartij met brug en toegangspoort heeft in de loop der jaren veel indruk gemaakt op menig voorbijganger.

Donderdag 21 juni. ’s Morgens om half tien worden we verwacht in de ABP-tuin te Heerlen (met koffie!). Ook hier zullen we weer worden rondgeleid Te midden van de werkende stad Heerlen vormt de vijf hectare grote ABP-tuin met meer dan 2000 verschillende bomen en planten een pleisterplaats voor boommarter, torenvalk, steenuil en ambtenaar. De tuin is de afgelopen jaren aangelegd rondom het hoofdkantoor en is sindsdien een begrip voor iedereen. Deze tuin ligt op de oostelijke helling van het Geleendal.

In de middaguren zijn we te gast in de Tuinen van de Rhulenhof te Ottersum.  Een aards paradijs waar alleen vogels hun lied zingen en waar verder rust en stilte heersen. Zo kan de grote tuin van het echtpaar Ketelaar het best beschreven worden. Er zijn verschillende tuinen die worden afgescheiden door laantjes of bloeiende borders.

De zesde en laatste tuin wordt gevormd door de kwekerij, die Amy van Iersel volgens het strakke patroon van de tuin heeft opgezet. Hier kun je lekker rondkijken of er nog iets van je gading te koop is. Vast wel!

Na dit bezoek rijden we terug naar Twente.

Herinneringen.  De botanische tuin van Elsloo is zeer de moeite waard en kan nog steeds bezocht worden. De tuinen van Han Njio waren heel apart. Of ze nog te bezichtigen zijn is mij niet helemaal duidelijk.

De tuinen van Kasteel Wijlre zijn zeer interessant en nog steeds open voor publiek.  De tuinen en de kwekerij van De  Rhulenhof zijn helaas gesloten. De ABP-tuin zag er destijds zeer verzorgd uit. De tuin was aangelegd op de restanten van de zgn. Ir Dingertuin. Of de tuin nog bestaat?

meer

 

 

 

13
Jun
Verliefd op Jan van Leeuwen - Blik op de Tuin(906)
13
Jun
Vaste planten - Blik op de Tuin (905)