Groentips & Groeninfo

Tuinreis Engeland [2]

Tuinreis Engeland (2)

In 1991 hebben we een 7-daagse reis naar Zuid Engeland gemaakt. In de tuinen van Kasteel Twickel heb ik destijds Derk Onstenk ontmoet. Dit  was  een Nederlander, die in Engeland een Hoveniersbedrijf had. We hadden direct een goed contact en hij wilde voor GROEI en BLOEI afd. Hengelo e.o  wel een tuinenreis samenstellen. Hij was goed bekend met de verschillende open tuinen en heeft voor ons het programma gemaakt. Hij is de hele reis als gids bij ons geweest. Dat was super!

Een 7-daagse TUINENREIS naar Engeland van 11 juni  t/m 17  juni  1991!

Op  Dinsdag 11  juni  vertrekken we om 16.15 uur vanuit Twente naar Vlissingen voor de overtocht per nachtboot naar Sheerness in Engeland. Aankomst lokale tijd:  7.00 uur!

Op de eerste dag (12 juni)  bezoeken we als eerste tuin GREAT COMP GARDEN bij Sevenoaks. Een klassieke, parkachtige tuin met graslanen, ruim opgezette borders en boompartijen. Hier vindt men ook  heel  veel  “FOLLIES”:  nepbouwwerken,  die als  romantisch  detail  in  de tuin  staan.

‘Middags gaan  we  naar het wereldberoemde  landgoed van wijlen Vita Sackville-West,  SISSINGHURST CASTLE en  TUINEN. Hier  zijn afzonderlijke  tuinkamers, die door taxushagen worden omsloten. Vooral  de “White Garden” is populair.

Aan het eind van de dag rijden we naar ons hotel (The Bush Hotel) in FARNHAM, waar we 4 nachten zullen logeren. 

FARNHAM: de opkomende stad was oorspronkelijk een buitenplaats van de bisschoppen van Winchester.  Er  staan  nog  enkele mooie  Georgian  huizen.  The Bush Hotel  is gevestigd in  een  historisch  gebouw,  waar men in vroeger tijden met  de  postkoets  aankwam!

De tweede dag  (13 Juni)  staat GREATHAM  MILL  op het programma. Dit is een  inmiddels beroemd geworden privé-tuin van Mr. En Mrs. Pumphrey.  Ook hier weer een  informele beplanting, op geraffineerde wijze aangebracht. Eén  van  de  mooiste tuinen van Engeland. Romantische  graspaden leiden ons door dit kleine paradijs, vol  met  botanische planten, zorgvuldig  op kleur en vorm aangeplant. In het voorjaar zijn  er  veel bolgewassen in combinatie met  vaste planten. In de zomer zijn er de uitbundig bloeiende rozen te bewonderen. En ………er is ook nog een klein kwekerijtje!

De tweede tuin vandaag is: JENKYN PLACE van Mr. En Mrs. Coke, weer zo’n  bijzondere tuin.Vele aspekten van de Engelse tuinierskunst door de jaren heen, vinden we hier terug in de diverse tuinen, die met elkaar een harmonieus geheel vormen. Zo zijn  hier o.m. een rozentuin, een  ongewone kruidentuin, een arboretumgedeelte, een italiaanse tuin en een hollandse tuin aanwezig, van elkaar gescheiden door hagen en muurtjes. De rol van deze afscheidingen is wat ruimtelijker en daarom meer ongedwongen dan in andere formele tuinen, waarin deze zijn aangebracht.

En weer is er een nabij gelegen kwekerij en wel van Coke Jr.

De derde dag (14 juni)  gaan we naar LEONARDSLEE GARDENS.  Dit is een uitgestrekte woodland-tuin van de bekende Loder-familie.  In 1887 is Sir Edmund Loder begonnen deze tuin aan te leggen. De enorme SEQUOIA sempervivens en SEQUOIADENDRON giganteum stonden er toen al. Maar staan ze er nog? Evenals de grote CEDERS? Bij de zware stormen, die Engeland geteisterd hebben, zijn  veel oude bomen omgewaaid. In 1978 ben ik in deze tuin geweest. Dat is lang geleden, maar ik herinner me nog heel goed, dat deze tuin een onvergetelijke indruk op mij heeft gemaakt. Het huis, dat in 1855 is gebouwd in Georgian Style, staat ca. 750 m boven de zeespiegel. Als je voor het huis staat kijk je diep het dal in. Prachtig! De tuin is beroemd om zijn azalea’s  en rhododendrons.

Als tweede tuin bezoeken we DENMANS GARDENS.  Deze tuinen zijn in de afgelopen 35 jaren gecreëerd door Mrs. Robinson. “Eigenwijs” is waarschijnlijk een goede omschrijving voor zowel Mrs. Robinson als voor de tuin zelf, maar in positieve betekenis van het woord. Prachtige blad- en bloeikleurcontrasten zijn overal aanwezig. De kiezelstroom, op een Japans aandoende manier een beekje verbeeldend, stroomt naar een werkelijke vijver, die met grassen, bamboes en grootbladige vaste planten op een knappe manier is aangeplant.  Ook de slingerende gazonlijnen, dan weer perfect afgeschoren, elders weer verwilderd met vele soorten inheemse planten, doen zeer origineel aan.

Als de tijd het toelaat gaan we ook nog naar PARHAM HOUSE en GARDEN in Pulborough (West Sussex)

De ommuurde tuin heeft verschillende, weelderige, dubbele borders op kleur met zanderige paden in het midden. Soms overheerst de kleur geel, dan weer blauw of lila en wit.

De vierde dag (15 juni)  gaan we naar een uitloper van het NEW FOREST,  waar we de beroemde EXBURY GARDENS zullen bezoeken, eigendom van de ROTHSCHILD familie.

Om  er te komen, rijden we door het New Forest. Dit is een streek in het graafschap met mooie wouden en grasrijke heuvels waar geschiedenis en schilderachtige schoonheid zich combineren en dusdoende een sfeer scheppen van rust en eenzaamheid. Wilde pony’s zwerven rond waar ze maar willen.

De tuin is één van de mooiste woodland-gardens in Europa in een rustige hoek naast de rivier The Beaulieu. In 1919 is men met deze tuin begonnen.  De vroegere eigenaar, Lionel de Rothschild reisde naar de Himalaya om er zaadjes van rhododendrons te verzamelen, waarna hij zijn  schitterende tuin verrijkte met 1200 nieuwe kruisingen. Zoon Edmund erfde deze passie en zorgde voor een Rhododendron verzameling die je zelden aantreft.

Eén van de meest spektakulaire plaatsen in de tuin is waarschijnlijk “Lady Chamberlain’s Walk”, geheel gewijd aan de zalmkleurige rhodo van die naam, die in de eerste helft van juni zijn prachtige bloei  toont.

’s Middags gaan  we  naar  HILLIER GARDENS en ARBORETUM.  Deze tuin is ontworpen in 1953 door Sir Harold Hillier. Ze omvat 160 acres en er zijn ca. 36 000 planten.  Hillier Garden is beroemd over de gehele wereld om zijn geweldige planten- en bomencollectie. Reeds  in 1864 is Hillier Nurseries opgericht.  Intussen  één van de grootste bomentelers van Europa. Het is een tuinparadijs voor elke gelegenheid.

Op de vijfde dag (16 juni)  staat SAVILL GARDENS op het programma.  Deze tuin ligt in het WINDSOR GREAT PARK.  Met de aanleg van deze tuin werd begonnen in 1932.  Aanvankelijk werd het the Bog Garden (moerastuin) genoemd, maar op last van George VI werd deze naam veranderd in SAVILL GARDEN naar de toenmalige “Ranger” van het park, Sir Eric Savill, die voor de aanleg heeft zorggedragen. De tuin is betrekkelijk klein, maar er is bijzonder veel te zien. Het gehele jaar vragen verschillende gewassen de aandacht.

Als laatste bezoeken we WAKEHURST PLACE, gelegen bij Ardingley in Sussex.   Dit landgoed is eigendom van The National Trust, maar het is door het Ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening gehuurd ten behoeve van de  ROYAL BOTANIC GARDENS in KEW.  Er is een verzameling van  Rhododendron soorten en hybriden, die het dank zij het milde klimaat ’s winters goed uithouden. Er is zoveel te zien,  we gaan zelf kijken.

Hierna rijden we naar SHEERNESS. Om 21.30 uur varen we met de nachtboot naar Vlissingen (aankomst Ned. tijd:  7.00 uur). Vervolgens rijden we naar Twente.

Herinneringen.

Het was een geweldige reis, mede door de goede begeleiding van Derk Onstenk. Hij had het plan zijn bedrijf te verkopen en tuinexcursies te gaan organiseren. Wij waren zijn proefproject! Helaas heeft hij het niet kunnen realiseren, want enige tijd later is hij helaas overleden.

In GREAT COMP GARDENS  was als bodembedekker onder de bomen (dus in de schaduw) in grote getale geplant de GERANIUM macrorrhizum ‘Ingwersen’.  Dat zag er zeer verzorgd uit!

SISSINGHURST GARDEN was onvergetelijk!  Vooral de prachtige CEANOTHUS (Amerikaanse sering) tegen de muur in volle bloei, om jaloers op te worden.

DENMANS GARDEN is echt bijzonder, maar kwam wat rommelig over.

De formele landschapstuin EXBURY GARDENS is een echte wandeltuin met prachtige doorkijkjes. Het is een zeer grote tuin waar je wel genoeg tijd voor dient te nemen.

HILLIER GARDEN moet je beslist een keer gezien hebben.

In SAVILL GARDEN  stonden grote groepen blauwe papaver (MECONOPSIS grandis) in volle bloei. Zo iets moois zie je zelden. Ook de primula’s in de meest verschillende kleuren waren een plaatje.

Alle door ons bezochte tuinen zijn momenteel nog steeds open voor publiek. Zeer aan te bevelen!

meer

 

 

 

25
Jun
Schilderachtige Hollandse luchten, beestjes en wat geel
24
Jun
OOK VEEL GEEL