Groentips & Groeninfo

EEN 5 DAAGSE TRIP NAAR ZUID-DUITSLAND in 1992.

Op  dinsdag 23 juni  vertrekken we om 7.00 uur vanuit Hengelo. We rijden via GRONAU over de nieuwe autobaan naar OBERHAUSEN  en dan verder naar het zuiden.  Na een koffiestop rijden we naar SCHWETZINGEN (vlakbij HEIDENBERG) . Hier bezoeken we de prachtige baroktuinen die bij het kasteel   liggen.

Het slotpark in SCHWETZINGEN telt tot de beduidenste parken van de 18e eeuw in Europa. Kurfürst Carl Theodor von der Pfalz heeft het park als zomerresidentie tussen 1748 en 1785 door vooraanstaande tuinarchitecten laten aanleggen, omdat er achter zijn Residentieslot in MANNHEIM wegens vestingwerken niet genoeg ruimte was voor een tuin. Het bijzondere van het Schwetzinger park is, dat de streng geometrische Franse tuin en de Engelse landschapstuin vlak naast elkaar liggen.

Hierna rijden we rechtstreeks door naar TUBINGEN om te overnachten.  Tübingen aan de Neckar, 40 km ten zuiden van STUTTGART , wereldberoemd om zijn universiteit, is nu een wijdvertakte stad met meer dan 80 000 inwoners en 24 000 studenten. Men vindt er talrijke vakwerkhuizen, wijnlokalen en studentenknijpen met gezellige terrassen.  Er zijn veel historische gebouwen.

Op  woensdag 24 juni rijden we via een mooie route naar MEERSBURG aan de Bodensee. Hier stappen we op de boot en varen naar ons hoofddoel:  het bloemeneiland MAINAU. In de loop van de middag vertrekken we weer en rijden, na de boottocht, via de zg. Barockstrasze naar ons hotel in TUBINGEN.

MAINAU,  Blumeninsel im Bodensee is  45 ha groot. De historie gaat terug tot de Romeinse tijd. Al zo’n 2000 jaar geleden werd Mainau als vesting gebruikt. Later werd het karakter van het eiland voor een periode van 500 jaar bepaald door de Ridders van de Duitse Orde. Zij herbouwden het prachtige en nu beroemde barokke slot (1739-1746) o.l.v. de  bouwmeester van de Orde, Bagnato.

Groothertog Friedrich de Eerste van Baden legde de grondsteen voor het huidige Mainaupark. Slotheer Graaf Lennart Bernadotte heeft er het bloemen- en plantenparadijs van unieke schoonheid en kwaliteit van gemaakt. In 1974 is Mainau ondergebracht in de Lennart-Bernadotte Stichting. Het eiland is het gehele jaar geopend.

Op donderdag 25 juni staat ’s morgens om half 10 een gids voor ons klaar voor een rondleiding van ca. anderhalf uur door de prachtige oude stad TUBINGEN. Om 13.30 uur staat de bus weer startklaar om ons te brengen naar het kloostercomplex te BEBENHAUSEN. Hier worden we rondgeleid door een gids. Wie zin heeft kan ook nog de rondleiding door het bijbehorende Jachtslot maken.

ZISTERZIENSERKLOSTER  und SCHLOSZ BEBENHAUSEN, 6 km benoorden Tübingen,  één der mooist en best bewaarde kloostercomplexen van Duitsland, met drievoudige ringmuur. In het complex hangt een weldadige rust, vooral in de kloosterhof. Gesticht in 1183/84 door Pfalzgraf Rudolph de Eerste van Tübingen. 1807-11 is het jachtslot gebouwd voor koning Friedrich von Württemberg.  1975 is het gehele complex Bebenhausen onder Monumentenzorg gesteld.

Na al deze vermoeienissen, stappen we weer in de bus en rijden naar PFORZHEIM voor de volgende overnachting.

PFORZHEIM is bekend om zijn sieraden en klokken en was al in de middeleeuwen een zeer vooruitstrevende stad. Tot 1565 was ze de residentie van de Markgraaf van Baden. Doch eerst met de vestiging van de fabrieken voor het maken van klokken en byouterieën anno 1767 werd de stad aan de drie rivieren, Enz, Nagold en Würm, internationaal bekend als de “Goldstadt”. In 1945 werd de stad bijna volledig verwoest. Na de oorlog werd de stad weer opgebouwd en nu is ze weer de Metropool van de Duitse sieraden- en klokkenindustrie. De stad telt meer dan 100 000 inwoners.

Op vrijdag 27 juni  gaan we naar de LANDESGARTENSCHAU PFORZHEIM 1992.

’s Middags staat een bezoek aan de prachtige Alpentuin Pforzheim op het programma.

De Alpengarten Pforzheim is al meer dan 50 jaar familiebezit. In 1927 werden de eerste alpenplanten uitgezet. De tuin groeide van jaar tot jaar steeds meer uit. In 1933 waren de bloemvrienden zo geïnteresseerd en werd de tuin opengesteld. Door de oorlog werd een verdere ontwikkeling van de tuin onmogelijk. Pas na 1950 werd gedacht aan wederopbouw. Op 10 april 1955 werd de Alpentuin weer opnieuw geopend. Het duurde nog vele jaren voordat de tuin was zoals u hem nu kunt zien. De oppervlakte van de tuin is momenteel meer dan 2 ha. Hiervan is 1.5 ha voor publiek opengesteld en de rest wordt gebruikt voor de kwekerijen.

Zaterdag 27 juni vertrekken we om 8.00 uur richting Nederland. We hebben een lange dag voor de boeg. Als eerste stopplaats is gekozen voor WEINHEIM aan de Bergstrasze. Hier kunnen we het mooie kasteelpark bekijken. Er zijn zeldzaam oude bomen, o.a. de grootste ceder van Duitsland (ca. 250 jaar). Het park werd aangelegd door Freiherr  Christiaan von Berckheim (1863-1876) en sindsdien verder uitgebreid en onderhouden.

Later volgt nog een tweede stopplaats, waarna we doorrijden naar een restaurant in Nederland voor een afscheidsdiner. Daarna is onze 5-daagse reis teneinde!

Herinneringen. Het was een fijne reis, heel veel moois gezien.

De baroktuinen in Schwetzingen en het kloostercomplex in Bebenhausen zijn zeer de moeite waard om te bezoeken.

Het bloemeneiland Mainau is voor bloemenliefhebbers toch een “must”.  Je moet het een keer gezien hebben.  Prachtig aangelegd  en zeer goed onderhouden, maar erg toeristisch. De Alpentuin in Pforzheim is gesloten, maar de kwekerij is nog steeds open.