Activiteiten & Actueel

Excursie Achterhoek

Op 21 mei zijn we op excursie naar de Achterhoek geweest. De rondgang begon met een bezoek aan Natuurlijk Buiten in Sinderen van Aart en Anna. Na een bakje koffie gaf vogelliefhebber pur sang Anna Kemp een uitgebreide rondleiding over haar erf en door haar tuin die volledig in dienst staan van vogels. Zo is het dak van het huis aangepast waardoor vogels onder de pannen nesten kunnen bouwen, en is de tuin vol geplant met diverse delicatessen voor vogels. Allerlei bloemen, struiken met bessen, bomen met bloesems en vruchten, schuilplaatsen voor vogels en muizen, een natuurlijke vijver, een insektenhotel en een bijenkas moeten veel insecten en vogels lokken naar dit paradijs. Dat Anna hier in is geslaagd blijkt wel uit het bezoek van een steenuil op het dak van de buren die tijdens de uitleg onmiddellijk met de vogelkijker in het vizier werd genomen. Door tijdgebrek hebben we helaas niet de kikkerpoel met blijkbaar unieke salamanders kunnen aanschouwen.

Vervolgens ging het richting Ulft terwijl onderweg de eigen lunch met drank uit de bus werd genuttigd. In Ulft staan de voormalige DRU fabrieken welke na een ingrijpende restauratie zijn omgebouwd tot cultuurfabrieken. Na een 25 minuten durende film over de historie van deze voormalige ijzergieterij aangevuld met een uitgebreide toelichting door een enthousiaste rondleider, kregen we een rondgang over het terrein. Daarbij konden we enkele gebouwen bezichtigen inclusief een speciaal voor ons opgestarte lichtshow met fabrieksgeluiden. De tuin hier bestond uit witte berken tussen betonnen platen en bloembakken van cortenstaal. Als je van moderne architectuur houdt waarin de natuur ook een plaatsje heeft gekregen, is dit heel strak en functioneel. Vogels moet je hier niet zoeken. Niettemin een enorm contrast met het tuinreservaat van Anna Kemp. Als liefhebbers van historie en hoe een oude fabriek een nieuw en ander leven is in geblazen zijn we zeker aan onze trekken gekomen.

In Doetinchem hebben we een kijkje kunnen nemen in de Stadstuin. Deze tuin van de ontwerpers Nico Wissing en Lodewijk Hoekstra was eerst aangelegd in de Floriade en is daarna opnieuw aangelegd midden in Doetinchem. De tuin bestaat uit een moestuin welke door naburige bewoners wordt onderhouden, geconsumeerd en in de gaten gehouden. Tevens bevat de locatie een trechtervormig regenopvangsysteem en een gebouw opgetrokken van duurzaam inlands hout, beide uit de voormalige Floriade. Daarnaast zijn een speelplaats voor kinderen en nog een grasveld met enige bloemperken met bijzondere bloemen gesitueerd. Ook hier weer een uitgebreide toelichting door een enthousiaste rondleider. Complimenten aan de gemeente Doetinchem dat het lef heeft gehad een braakliggend stuk grond (tijdelijk) een andere, educatieve en duurzame bestemming te geven dan bouwgrond wachtend op een definitieve bestemming.

Om een bekeuring te voorkomen werden we door de chauffeur verzocht snel in te stappen en ging het weer terug richting Hengelo. Zo kwam een einde aan een leuke, interessante en zinvolle dag. Complimenten aan de organisatie die deze contrastrijke dag heeft georganiseerd. Voor meer info zie foto’s op onze website.

meer

 

 

 

25
Jun
Schilderachtige Hollandse luchten, beestjes en wat geel
24
Jun
OOK VEEL GEEL
Menu