Groentips & Groeninfo

3 DAGEN NAAR DE PROVINCIE GRONINGEN EN EEN DAGJE DUITSLAND in 2001

Dit is het laatste reisverslag van mijn ervaringen als reisleidster met Groei en Bloei afd. Hengelo.

Het heeft me veel plezier gedaan na zoveel jaren alle reizen nog een keer op papier te kunnen maken. Onderstaand verslag heb ik destijds gemaakt.

Op dinsdag 12 juni vertrekken we om 8.30 uur vanuit Delden. Onderweg regent het een beetje, maar hoe noordelijker we komen hoe beter het weer wordt. Ons eerste doel is: Kwekerij TUINGOED FOLTZ in Meeden, gespecialiseerd in salvia’s en geurgeraniums. Maar er zijn ook heel veel bijzondere planten te koop. Na koffie met koek vertrekken we weer. Onder  in de bus staat een hele rij witte plastic zakken gevuld met planten. Het begint al goed!

We vervolgen onze weg naar “De drie wilgen”in Harkstede. Een boerderijtuin van 3 ha. Bij het voorrijden was het erg koud en was alles nog kaal. We hebben toen even om een hoekje gekeken om een indruk te krijgen van het geheel. Maar toen was er nog niets te zien. Als we nu om dit hoekje komen, zien we een adembenemende mooie vijver met bloeiende wilde planten in en langs het water. Dit stuk tuin is heel ruim van opzet. Aan de ene kant liggen de borders met een heel groot assortiment vaste planten. Aan de andere kant is een rotstuin. We maken met onze gastvrouw een rondwandeling om de vijver. Het is inmiddels heerlijk weer, volop zon en geen wind. En dat voor het noorden van het land.

Wanneer je verder doorloopt, kom je in een nieuw opgezet stuk tuin, nog veel wijdser en groter. Deze landschapstuin ligt vol met grillig gevormd hout, zg. kienhout, allemaal gevonden in de bodem en in de omgeving. Heel bijzonder! We genieten volop.

We stappen weer in de bus en gaan richting Appingedam. Eerst een stukje over de rijksweg en dan verder langs het Damsterdiep (u weet wel, vroeger op school: Hoendiep, Damsterdiep, Boterdiep, Reitdiep).  We rijden door een stukje prachtig natuurschoon. Aan dit Damsterdiep ligt een nog jonge tuin rondom een uit 1863 daterende boerderij, welke niet meer als zodanig in gebruik is. Maar met zo’n prachtig uitziend statig voorhuis. En eindeloos ver uitkijken over het omringende landschap. Een unieke plek. De vrouw des huizes begeleidt ons door haar domein.

Hierna zetten we koers naar Nieuwolda, waar onze overnachtingsboerderij “De Olde Stoeve” staat. Wederom een statig huis.  Nadat we ons een beetje opgefrist hebben, gaan we nog een keer in de bus om ons te laten rijden naar Woldendorp, iets verderop, om te gaan eten in Restaurant Wilhelmina.

Wanneer we weer terug zijn in onze boerderij midden in het wijdse land, zien we nog een prachtige zonsondergang. Het is heerlijk dat het ’s avonds zo lang licht is. De eerste dag is prima verlopen.

De tweede dag, woensdag 13 juni, doen we een dagje Duitsland. We maken een bustochtje over de Duitse Fehnroute. Na een koffiestop met heerlijke Apfelkuchen rijden we naar Elisabethfehn, waar we een kijkje nemen in het veenmuseum. Daar is een tentoonstelling genaamd: Aus Gottes Garten-Heilkräuter der Natur”. Van iedere plant is er een paneel (met foto en soms staat er een plant bij) waarop alle gegevens staan. Het zou te veel zijn om dat allemaal te vertellen. Bij sommige staat een flesje waaraan je kunt ruiken. Niet altijd lekker! Maar elke genoemde plant werd in vroeger tijden gebruikt als geneesmiddel voor allerlei kwalen. Er staan ook allerlei recepten bij. Het is zeer interessant en leerzaam.

Na in het restaurant een boekweitpannenkoek te hebben genuttigd, gaat het weer verder. En wederom is het heerlijk weer.

We gaan naar een particuliere tuin in ESKLUM onder de rook van de stad LEER. Huis een tuin liggen achter de dijk van de rivier de EMS, welke hier heel breed is. De 4500 m   grote tuin van het voormalige dorpsschooltje werd in 1988 systematisch aangelegd, waarbij met het wijde “Hammerich” landschap een duidelijke relatie bestaat. Het jonge echtpaar met vier opgroeiende kinderen, heeft hier een paradijsje van gemaakt. Huis en tuin zijn speciaal gekocht met het oog op de kinderen. Het geheel straalt heel veel warmte uit. We worden rondgeleid door de vrouw des huizes (onderwijl losjes orders gevend aan haar kroost) en we genieten van de vele prachtige rozen die ze heeft en waarvan ze alle namen kent! Aan het eind van het bezoek drinken we koffie met de heerlijkste “hausgemachte” amandel- en kokoskoeken. Het is een feest hier te zijn en we zullen er allemaal goede herinneringen aan behouden.

Hierna maken we nog een tochtje door het mooie gebied aan de Duitse kant van de DOLLARD. Bij Nieuweschans gaan we weer de grens over en komen we in het eveneens prachtige gebied aan de Nederlandse kant van de DOLLARD. In OOSTWOLD worden we opgewacht door het echtpaar van Delden in hun tuin van 15 m breed en 400 m diep. Hier zijn verschillende tuinkamers achter elkaar. Je valt van de ene verbazing in de andere. Wat mensen toch creatief kunnen zijn. Maar het geheel is zeer de moeite waard.

Moe maar voldaan gaan we weer naar ons restaurant Wilhelmina om een hapje te eten. Als we weer terug zijn in “De Olde Stoeve” drinken we nog een glaasje “eigengemaakte” wijn.

De derde dag, donderdag 14 juni, rijden we via DELFZIJL over de noordelijkst gelegen rijksweg langs ROODESCHOOL, UITHUIZEN, WARFFUM naar BAFLO (dit rijtje leerden we vroeger ook op school en ik herinner me dat ik toen  dacht dat bij Roodeschool de wereld niet verder ging). Maar het is de moeite waard om door dit Groningse landschap te rijden. Wat een rust!

In Baflo bekijken we een tuin bij een prachtig pand uit 1880, gelegen op een terp. De tuin is in Engelse landschapssfeer: glooiend grasveld met oude bomen, w.o. drie kolossale kastanjes. We zien een betonnen vijver in twee etages (i.v.m. de terp) en er zijn mooie borders met vaste planten en rozen. Belangrijkste uitgangspunt van deze tuin was, het zoeken naar een passende vormgeving om het huis te accentueren, hetgeen goed tot zijn recht komt.

Via de stad GRONINGEN rijden we naar WESTERLEE (vlakbij het beroemde HEILIGERLEE). Hier bezoeken we een tuin “Het Zonneleen”, gelegen rondom een huis  midden in de dorpsstraat. Eigenlijk een beetje een romantische cottagetuin. Weer een geheel andere stijl. In het bijbehorende winkeltje zijn de T-shirts met bloemenmotieven erop, favoriet! U begrijpt, er zijn er een paar in Twente terechtgekomen.

Zo langzamerhand moeten we aan de terugweg beginnen. Als laatste zullen we de beeldentuin van de Hullu in GEES bezoeken. Daar is het een gezellige drukte. Wat is het groot en mooi geworden en zeer verzorgd. Als je over de grote gazons rondom de mooie vijvers loopt, kun je “de stilte”horen. Een heerlijk oord.

Tegen half zeven zijn we weer terug in Twente.  Moe maar zeer voldaan!

Kwekerij Foltz in  MEEDEN  is een “must” om een keer heen te gaan. Verder zijn de tuinen: De drie wilgen in HARKSTEDE, de tuin van het echtpaar Diddens in ESKLUM,  het Zonneleen in WESTERLEE, de tuin van de familie van Delden “Tuinfleur” in OOSTWOLD nog steeds open. Het moeras- en veenmuseum in ELISABETHFEHN is zeer interessant. De beeldentuin in GEES heeft andere eigenaars en heet nu BEELDEN in GEES en is te bezoeken.

meer

 

 

 

13
Jun
Verliefd op Jan van Leeuwen - Blik op de Tuin(906)
13
Jun
Vaste planten - Blik op de Tuin (905)