Activiteiten & Actueel

Laatste tuinbezoek in 2014 van Tuinclub II op 25 september 2014

Op deze zonnige septemberdag hadden wij twee pijlen op de boog: Rozenkwekerij De Wilde bij Zutphen en de privé-tuin van Piet Oudolf in Hummelo.

In de Rozenkwekerij De Wilde was natuurlijk veel uitgebloeid en was er weinig weggehaald waardoor nieuwe knoppen weinig kans meer hadden gekregen. De verkoopruimte daarentegen was vol rozen in pot. Ook was hier veel bloeiends te zien.
Een verkoopster gaf ons een prima voorlichting waarna we niet met lege handen weggingen.
Een volgend rozenbezoek moet voortaan toch maar midden in de zomer plaatsvinden.

Daarna op naar Hummelo en de familie Oudolf. Maar dat was sneller gezegd dan gedaan. Een enorme omleiding, die ons veel tijd kostte, maar wat was dit de moeite waard.
Ik ben geen geboren grassenfanaat. Maar hier was zoveel moois en zo goed onderhouden te zien, dat wij allen vol bewondering waren. Gelukkig ook veel naambordjes, waardoor we de juiste plant zouden kunnen bestellen. De beroemde taxusstruiken waren na een ziekte verwijderd en vervangen door zeer hoge hagen.
Al met al een waardig afscheid van ons tuinseizoen.
Wacht ons nog een gezellige high-tea als afsluiting en daarna duiken we de winter in.

Jacqueline van Eck

Verslag tuinuitje tuinclub 2 op 7 aug. 2014

We waren op stap met zeven personen.
Als eerste tuin bezochten we de tuin van Ina en Jan Kruit in Laar net over de Duitse grens bij Coevorden.

Het is een prachtige tuin van 6500 m2.  Prachtige, kleurige, grote gemengde borders, maar ook grote borders  o.a. met hosta’s, heuchera’s en grassen in veel verschillende kleuren.

Daarna naar de Hestiahof in Exloo, de tuin van Bertus  en Maria Lanting. In Laar hadden we al gehoord dat deze tuin van 7000 mvolgend jaar niet meer open zal zijn. Toen we er waren begrepen wij waarom. Het is een tuin met heel veel hagen (taxus, liguster, beuken etc.) en ook nog heel veel buxusbollen etc. Deze hagen werden allemaal minimaal 2x per jaar geknipt en soms zelfs 6x per seizoen.  Volgens mij heeft 1 persoon een 40urige werkweek aan alleen het knipwerk. Dan het overige onderhoud nog!.
Marijke en Bertus doen dit allemaal samen. Het verbaast niemand dat dit te veel is geworden.
Het grootste deel van hun tuin wordt ontmanteld en zal opnieuw voor maisteelt gebruikt worden.

Tenslotte gingen we nog naar kwekerij Popken in Exloërveen, een kweker van éénjarigen, maar ook van een groeiend aantal vaste planten. Het weer werd echter zeer dreigend zodat we niet lang zijn gebleven om geen hoosbui over het hoofd te krijgen. Uiteindelijk bereikten we Hengelo zonder noemenswaardige regen.

Tuinbezoek 13 maart en 3 juli Denekamp

Ons eerste bezoek aan de tuin van Maria en Cor van Bakel in Denekamp was 13 maart. Een voorjaarstuin dus met veel Helleborussen en uiteraard Sneeuwklokjes. De ontvangst was bijzonder vriendelijk en geweldig met eigengemaakte taart.

In 1978 is het huis (waaruit je de tuin goed kunt zien) gebouwd en is een tuin aangelegd. Cor (leraar biologie in Oldenzaal) houdt van Helleborussen en heeft een hele verzameling. Hij zaait en bestuift zelf en kweekt zo nieuwe variaties. Voor Maria moet de tuin er mooi uitzien.

Zo’n 7 jaar geleden zijn ze bezig gegaan met sneeuwklokjes en zijn inmiddels 120/130 soorten  en veel nieuwe contacten “rijker”. Cor gaf uitleg over het vermeerderen en “zuiver” houden van de sneeuwklokjes. De tuin was bijzonder en niet alleen door de voorjaarsbloeiers maar vooral ook door de bijzondere bomen/struiken/rozen met elk een eigen verhaal. We waren zo onder de indruk dat we spontaan een afspraak hebben gemaakt om de tuin in zomer nog eens te zien.

Dat gebeurde op donderdag 3 juli. Weer een warme ontvangst met eerst koffie en eigen gebak en uiteraard even bijpraten. De tuin was weer prachtig om te zien, een mooie weelderige zomertuin. Heel apart om de tuin in een ander seizoen te zien. De grote struikrozen al hadden gebloeid. Echter vele bijzondere planten o.a. diverse Hydrangea’s en de verhalen erover waren boeiend en ook nu weer hebben we enorm genoten van de tuin en de grote gastvrijheid. Pure liefhebbers die elke keer weer blij worden van nieuwe tuinontdekkingen en vooral ook nieuwe contacten.

Fini Morskate tuinclub 2

Tuinbezoek 22-05-2014

1e Tuin. Deze dag zijn wij begonnen met een tuinbezoek aan het “Rietveld”huis van Hilco en Joke aan de Horstweg te Hengelo.

Wij werden gastvrij ontvangen door hen, de hond en een witte papegaai.

De voortuin is strak met een lange vijver, behorend bij het huis. Er om heen verschillende struiken, bomen en diverse planten. Achter het huis nog een enorme tuin. Verschillende bloemen/planten en een kikkerpoel. Diverse roosjes op stam, verdeeld over de borders. Een plantenkas en een volière .

Een zeer verzorgde en aparte tuin. Afgesloten met koffie en cakejes.

2e Tuin. In Ootmarsum van Ton en Elise Leeuwenkuyl. Geparkeerd bij het uitzichtpunt en Joodse begraafplaats op de Kuiperberg. Elise kwam lopend van haar huis in ong. 8 min. naar ons toe. Zij informeerde ons over deze Joodse begraafplaats. Hier heeft vroeger ook een synagoge gestaan. Maar na de oorlog is deze afgebroken en moesten de mensen naar de synagoge in Oldenzaal. Een oriëntatietafel, een watertoren en een opengeslagen boek van  glas op een sokkel met  het gezicht van Willem Wilmink en gemarkeerd door 2 stenen ligbedden met gezicht op  Ootmarsum.

Daarna naar haar tuin gewandeld. Aan één kant een hoge stuwwal. De tuin liep naar beneden af naar een grote waterpartij, de vroegere leemkuil. Het water is daar  8mtr. diep en dus koud.   En info over het ontstaan van de tuin met mooie planten en bloemen . In het voorjaar staat de hoge wal vol met bloemen, zoals sneeuwklokjes, krokussen, winterakonieten etc.

Een mooie  niet  te grote  tuin. Koffie/thee gedronken en daarna weer richting auto voor een bezoek aan tuin nr.3.

3e Tuin. Tuin van Martin en Rian Ruiter in de Lutte. Geheel  verscholen achter hotel  de Wilmersberg. Een grote oprijlaan met knisperend grind. Ook hier weer hartelijk ontvangen. Parkachtige grote tuin van 8000 m2 uitgevoerd  in Engels landschapsstijl. Langs de zijkant van het perceel  ligt nog een wal met 35 mtr. hoge,oude eiken en beukenbomen. Rond het huis rododendrons en azalea’s ,taxus en krentenboompjes. Drie verschillende grondsoorten, zure- bosgrond en zware klei. Dus variatie van rozen, sedum, verbena, koninginnenkruid, heesters en een grote vijver  omringd  door diverse planten.

Een kapschuur en een oude fruitmuur met jonge appel-en perenboompjes. Broeibakken met diverse kruiden en aardbeien, een moestuin. Eigenlijk te veel om op te noemen.

Het was een stralende dag, die veel indrukken achterliet.

Gerda ter Meulen.

Tuinbezoek 25-04-2014

Vroeg in het voorjaar een tuin bezoeken kan wel eens wat tegenvallen omdat de weergoden nog niet hebben willen meewerken, maar dat was dit jaar zeker niet het geval.

Half maart waren we al in Denekamp waar de familie van Bakel ons naast een enorme collectie Helleborussen  verraste met 140 soorten  sneeuwklokken  met daaromheen een uitgebreide toelichting op vermeerdering en bewaring.

Met een gerust hart vertrokken we vrijdag 25 april naar de tuin van Joke Kuiperij en Karel Huyts in Koekange.  Een oude boerderij met schuur uit 1868 en 4000 m2  grond waar de voorjaarsbloemen ons aankeken.  Schitterende bloeiende struiken, de zeer hoge fruitbomen in bloei en een zee van tulpen, damastbloem, hondstand en vroege vaste planten waren een lust voor het oog.  Een tuin om ook zomers op het programma te zetten. Eigenaresse verzamelt zaden en biedt ze te koop aan.  Ook vaste planten heeft ze in haar kwekerijtje.

Ons tweede bezoek gold de Luie Tuinman van de familie Nauta in Ruinen. Een groot complex van 1 hectare met 25 thematuinen, alle verschillend.  Alle kleine en grote oppervlakken zijn gescheiden door hagen.

De lange en smalle grassentuin sprong er nu al uit tussen de hoge eiken. Een sterk slingerend pad houdt de ruimte levendig.  Dit moet heel mooi zijn in september.

Een grote onderneming en niet geschikt voor luie tuinmannen.  Er is een gezellig terras en er zijn planten te koop.

Deze dag met veel zon  in het voorjaar doet ons tuinhart weer sneller kloppen en smaakt naar meer.

Jacqueline van Eck

 

 

meer

 

 

 

13
Jun
Verliefd op Jan van Leeuwen - Blik op de Tuin(906)
13
Jun
Vaste planten - Blik op de Tuin (905)