Groentips & Groeninfo

Vaste- en kuipplanten

Al  meer dan 50 jaar staat bij mij in de borders de roze bloeiende  OOIEVAARSBEK (Geranium endressii). Waarschijnlijk bij iedereen bekend. Onverwoestbaar. Wordt wel wat slordig, maar ik zet de planten bijtijds “in de steigers” zodat ze niet zo wild uitgroeien. Wanneer de planten in volle bloei staan, ga ik er regelmatig met een schaartje langs om de zaaddoosjes weg te knippen. Dat bevordert een lange bloei!

In mijn tuin heb ik gemengde borders met vaste planten. Ik weet, dat veel mensen geen geelbloeiende bloemen in gemengde borders willen. Ik dus wel, want het staat zo zonnig! Op dit ogenblik staat ALANT (Inula hookeri) in volle bloei. Grote gele bloemen trekken veel bijen en vlinders aan. Ook deze plant houdt van een zonnige, warme plek in de border, hoogte is ca. 70 cm. Heel goed winterhard, maar mag niet te nat staan. Verdwijnt in de winter om in het vroege voorjaar met kleine groene rozetjes weer te voorschijn te komen. Staat al jaren in mijn tuin.

Achter in de border voor de schutting staat: VENKEL (Foeniculum vulgare ‘purpureum’). Deze is nu ca. 2 m hoog en bloeit met talrijke bloemschermen in zachtgeel.   Het fijne blad is roodbruin. Na de bloei sterft de plant af, maar loopt in het najaar vaak al weer uit met jong loof. Dit is slecht wanneer de winter strenge vorst geeft. Zo ben ik al eens een heel grote plant kwijtgeraakt. Loopt wel  weer uit, maar het wordt uiteindelijk niets. Evt. afdekken kan helpen, maar je kunt beter weer jonge frisse planten kopen.

Ook achter in de border staat ZONNEBLOEM (Helianthus decapetalus ‘Triomph de Gand”). Een prachtige plant met een prachtige naam. Mooie  gele bloemen met  een groot hart van iets donkerder geel. Hoogte: 1.60 m. Ook hier weer een zonnige plek. De meeste geelbloeiende planten zijn zonaanbidders! Ik geef deze planten op tijd wat steun, omdat ze vaak zwaar van de bloemen zijn. Het zijn ook goede snijbloemen. Ook deze planten sterven helemaal af en komen laat in het voorjaar weer boven de grond. Goed winterhard!  Het blad is opvallend. Jammer dat ze gevoelig zijn voor meeldauw.

meer

 

 

 

13
Jun
Verliefd op Jan van Leeuwen - Blik op de Tuin(906)
13
Jun
Vaste planten - Blik op de Tuin (905)