Groentips & Groeninfo

Kuipplanten

Deze keer schrijf ik over twee bijzondere, maar gemakkelijke kuipplanten.

De eerste is de KORAALBOOM (Erythrina crista-galli). Deze plant komt uit Zuid-Amerika. Het wordt een grote plant met prachtige, rode, zeer aparte, bloemen. Bloeitijd augustus/september, zon/halfschaduw. Tijdens de bloei rijkelijk water geven. Regelmatig ook wat mest toevoegen.

De takken met bloemen worden 1-3 m lang. De bladeren hebben aan de onderkant stekels (een soort weerhaakje). Oppassen dus!  Je moet de takken wel met lange stokken steunen omdat ze zwaar van de bloemen zijn.

In het najaar verliest de plant haar bladeren en dan kun je de kale takken terugknippen tot 5 cm boven de kluit. De planten bloeien nl. op éénjarig hout.

Vorstvrij overwinteren en heel weinig water geven. In het voorjaar de plant warmer en lichter zetten en aarde bijvullen.

Bijzonderheid: Mijn Erythrina is bijna 40 jaar oud. Destijds gekocht bij v. Tubergen in Haarlem. Daar stond een heel veld  met bloeiende planten. Schitterend. In hun catalogus boden ze drie exemplaren voor f 19.90 aan. Direct aangeschaft. De  tweede plant staat nog steeds in de Weusthagtuin van Jan Arendsen. De derde plant heeft het niet overleefd.

De tweede soort is: BRUIDSKRANS  (Francoa ramosa).  Land van herkomst : Chili. Dit zijn groenblijvende planten met grote bladeren. In de vroege zomer komen de lange, sierlijke stengels te voorschijn met talrijke witte of roze bloemen. Mijn eerste Francoa kocht ik ca. 20 jaar geleden. Ik heb er nog steeds nazaten van. Op een gegeven ogenblik worden de planten te groot. Je kunt de rozetten er af halen en opnieuw oppotten.  Dat gaat heel goed, ze wortelen snel. Zo kun je ze blijvend verjongen.

Ik heb enige jaren geleden zaad besteld bij CHILTERN SEEDS in Engeland. Van een ander soort, nl. FRANCOA sonchifolia ´Rogerson´s Form met dieproze bloemen aan stevig vertakte bloemstengels. De tweede soort is FRANCOA appendiculata met wit tot zacht roze bloemen met een donkere streep op de bloemblaadjes.   Beide soorten laten zich uitstekend zaaien en de jonge planten groeien hard.

Alle Francoa´s zijn rijk- en langbloeiend (juni tot en met augustus). Je moet ze in de potten vorstvrij overwinteren en niet te veel water geven. In het voorjaar eventueel scheuren en voedzame grond geven.