Groentips & Groeninfo

Vaste planten

Een manshoge, robuuste plant is MEISJESOGEN (Coreopsis tripterus).  Herkomst: Midden Amerika.

De planten hebben grote gele bloemen met een bruin hart, die bloeien in augustus/september. Het zijn goede snijbloemen. Deze soort kan ook als solitair of prairieplant gebruikt worden. Ze sterven in de winter af en komen in het voorjaar weer boven de grond.

Omdat ze zo hoog kunnen worden (wel 2 m), heb ik ze dit jaar in mei wat teruggeknipt. Dat is heel goed gegaan, ze zijn nu minder hoog en toch stevig.

Enige jaren geleden op de Landesgartenschau in Bad Essen (bij Osnabrück)zag ik deze hoge Coreopsis samen op een groot veld staan met de hoge blauwe Verbena bonariensis (ijzerhard) en een hoog lampenpoetsersgras (Pennisetum setaceum ‘Rubrun’)met bruin blad en bruine aren. Deze combinatie zag er prachtig uit. Ik heb genoemd gras gekocht, maar helaas ben ik deze weer kwijt. Deze soort is helaas niet winterhard.

Een lang bloeiende bodembedekkende plant is LOODKRUID (Ceratostigma plumbaginoides) met opvallend blauwe bloemetjes. Bloeitijd: juli/augustus. Bij mij staan deze planten al jaren opzij van het huis, lekker zonnig en warm. Ze maken lange uitlopers, die over de stenen van de oprit kruipen. Ze woekeren wel, maar niet storend vind ik. In de herfst knip ik alles af. Eronder zit nl. een bolgewas: GERANIUM tuberosum. Deze komt dan al boven de grond en zo wisselen de planten elkaar af. De geranium bloeit in het vroege voorjaar met roze bloemen.

Er bestaat ook een heester met eenzelfde naam: CERATOSTIGMA griffithii. Deze wordt ca. 60 cm hoog en bloeit van aug. t/m oktober. De bloemen hebben dezelfde gentiaanblauwe kleur als van de vaste planten. Het is een bladverliezende heester, die enigszins vorstgevoelig is. Daarom pas in het late voorjaar terugsnoeien. Eventueel afdekken.

Planten voor de liefhebber!

meer

 

 

 

13
Jun
Verliefd op Jan van Leeuwen - Blik op de Tuin(906)
13
Jun
Vaste planten - Blik op de Tuin (905)