Groentips & Groeninfo

Algemeen bekend is de ZONNEHOED (Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’).  Een lang bloeiende plant met grote gele bloemen, die uitermate geschikt zijn als snijbloem.  Het zijn stevige planten die 80-100 hoog worden. Bloeitijd augustus/september.

Er is tegenwoordig nog een andere variëteit: Rudbeckia fulgida speciosa.  De bloemen van deze soort zijn nog mooier.  Het verschil is echter moeilijk te onderscheiden.

Een bijzonder opvallende soort is Rudbeckia subtomentosa ‘Henry Eilers’. Deze komt uit Amerika. De planten hebben lichtgele, gedeeltelijk opgekrulde bloemblaadjes.  Ze houden van een zonnige, niet te natte plek en worden ca. 1 m hoog. De bloei valt van juli t/m september. Omdat ze zo hoog worden is het aan te raden ze bijtijds enige steun te geven. Ook deze is als snijbloem ge gebruiken.

Een mooie herfstbloem is ook  de JAPANSE WASBLOEM (Kirengeshoma palmata).  Deze bloeit in de periode juli/ augustus met lichtgele, gesloten bloemen. Ze houden van een plek in de schaduw. De naam palmata (betekent handpalm) verwijst naar de prachtige bladvorm.  Knip ze in het voorjaar terug. De jonge uitlopers, als ze net boven de grond komen, kunnen lelijk worden van nachtvorst. Maar de planten herstellen zich weer snel. 

 

 

Een andere soort is de KOREAANSE WASBLOEM (Kirengeshoma koreana).  Het esdoornachtige blad is iets lichter van kleur. De bloei valt in dezelfde periode. De hoogte van beide wasbloemsoorten is  80-90.  Eveneens wordt een koele plek in schaduw of halfschaduw op prijs gesteld.  De bloemen zijn iets anders van vorm en gaan een klein stukje open.

meer

 

 

 

13
Jun
Verliefd op Jan van Leeuwen - Blik op de Tuin(906)
13
Jun
Vaste planten - Blik op de Tuin (905)