Groentips & Groeninfo

Eén van de gemakkelijkste tuinplanten is  DUIZENDKNOOP (Persicaria). Er zijn heel veel verschillende soorten. Onder mijn grote olm (waar het heel droog is) staan al jaren PERSICARIA amplexicaulus in roze, rood en wit.  Deze gecombineerd met PERSICARIA microcephala ‘Red Dragon’ is ieder jaar weer een verrassing hoe goed de planten daar staan.   Laatstgenoemde heeft  bontgekleurd (rood/groen) blad.  De kleine witte bloemen stellen niet veel voor.  Ze laten zich heel gemakkelijk stekken, zodat je ze overal kunt gebruiken om ergens kleur aan te brengen.  Het zijn harde groeiers.  Als ze te groot worden, knip je ze wat terug, ze lopen zo weer verder uit.  De bladkleur wordt het mooiste als de planten wat in de schaduw staan.

Je kunt ze overal mee combineren. Bij mij staan de ZOMERASTER Kalimeris ‘Madiva’ en de vaste FUCHSIA magelanica in dezelfde hoek.  De P. Red Dragon is een aanwinst voor iedere tuin!

De KRANSSALIE (Salvia)  doet het geweldig bij mij in de tuin. Ze houden van droge grond en zon.

Erg mooi vind ik SALVIA  verticulata ‘Hannay’s Blue.  Het is een laag blijvende soort  (ca. 50 cm) met een prachtige blauwe kleur.  Het blad is veel kleiner en ronder dan  van SALVIA Purple Rain.

Wanneer je na de eerste bloei  de oude bloeitakken wegknipt, lopen ze weer opnieuw uit. De planten worden dan weer erg mooi. Zo krijg je een lange en rijke bloei tot diep in de herfst.

Al jaren ben ik zeer gecharmeerd van een ander soort, nl. SALVIA patens.  Omdat de winterhardheid te wensen over laat, heb ik ze als potplanten.  Je kunt ze wel in de tuin zetten (ze bloeien dan in de zomer prachtig), maar dan moeten ze in de herfst opgepot worden.  De meest verkochte soort is SALVIA patens ‘Oxford blue’ met helder blauwe bloemen. SALVIA patens ‘Cambridge blue’ heeft lichtblauwe bloemen. Vorig jaar heb ik gezaaid:  SALVIA patens alba met witte bloemen. Ze houden wel van volle zon. Ook hier steeds weer de uitgebloeide takken wegknippen om nieuwe uitlopers te activeren voor lange doorbloei!

In het najaar zet ik de potten vorstvrij weg. De planten sterven helemaal af om in het vroege voorjaar opnieuw uit te lopen. Dan nieuwe aarde bijvullen en wat mest geven en dan heb je er de hele zomer weer plezier van!

meer

 

 

 

13
Jun
Verliefd op Jan van Leeuwen - Blik op de Tuin(906)
13
Jun
Vaste planten - Blik op de Tuin (905)