Groentips & Groeninfo

CHRYSANTEN geven op dit ogenblik, het is 11 november, nog kleur aan onze tuinen. Twee soorten met gevulde kleine bloemen heb ik al jaren. Het betreft: CHRYSANTHEMUM ‘Mei-Kyo’ met  lilaroze bloemen en CHRYSANTHEMUM ‘Herbstbrokat’ met oranjebrons gekleurde bloemen.

Beide soorten bloeien lang en rijk (oktober t/m november). Ze verlangen goed doorlatende voedselrijke grond en worden ca. 70 cm hoog. Als snijbloemen zijn ze zeer goed te gebruiken. Om de groeikracht te behouden moet je ze om de paar jaar scheuren. De ‘Mey-Kyo’ kan zelfs wat woekeren, maar laat zich gemakkelijk verwijderen, zodat  je een stuk elders kunt planten.  Ze houden in de winter niet van natte voeten en willen bij strenge vorst enige winterbescherming. De wetenschappelijke naam is DENDRANTHEMA. 

Het zijn echte liefhebbersplanten!

Een heel andere Chrysant, maar zeer opvallend is: CHRYSANTHEMUM ‘Gelbe Spinne’. Deze planten hebben veel stengels waaraan talrijke grote goudgele,  spinvormige bloemen verschijnen, die lang mooi blijven. De plant kan 1 meter hoog worden en het is daarom het beste om vroegtijdig enig steunmateriaal aan te brengen. Het blad is mooi gevormd en zeer aromatisch. Een zonnige plek is gewenst. Ook deze houdt niet van natte voeten in de winter. Bij de strenge vorst van enige jaren geleden was ik de planten bijna kwijt. Maar ze hebben zich weer goed hersteld. Als snijbloemen zeer lang houdbaar.

 

 

meer

 

 

 

13
Jun
Verliefd op Jan van Leeuwen - Blik op de Tuin(906)
13
Jun
Vaste planten - Blik op de Tuin (905)