Activiteiten & Actueel

Tuinhistorie en Tuinkunst

door Elly en Theo van Liempt: 13 nov. Hengelose Es

verslag van Annie Ruiter

Liefde voor de natuur en interesse in cultuur combineren Elly en Theo van Liempt met een grote belangstelling voor tuinen en tuincultuur. Zij vertellen het verhaal achter een tuin.  Elly is vooral een planten liefhebber en Theo is geïnteresseerd in de tuinarchitectuur.

Vanavond  bezoeken we tuinen in Nederland.

Voor de pauze  kijken we naar het rijke tuinverleden van drie tuinen in Twente, Weldam, Warmelo en Twickel.  Drie landgoederen vlak bij elkaar die samen het verhaal vertellen van 4 eeuwen tuinhistorie in Nederland.

Na de pauze krijgen we 6 hedendaagse tuinen te zien , Priona tuin, tuin van Piet  Oudolf, Heike Hoeksma, Han Njio,en De Heerenhof. Ze doen iets met je zonder dat je meteen kunt aangeven waardoor dat komt. Het roept de vraag op wat deze tuinen extra hebben vergeleken bij al die andere.

Het is een avond waarin we ons niet bezighouden met planten of moestuinieren, maar andere aspecten van tuinieren komen aanbod, vooral tuinhistorie en tuinarchitectuur.

Weldam

Weldam heeft een van de best bewaarde tuinen van Nederland.  Weldam is in het buitenland meer bekend dan in Nederland. Het is een uniek voorbeeld van Hollands classicisme. Het landgoed is een van de grootste in ZW Twente met bossen, akkers, weilanden, huizen en boerderijen.

De huidige tuin is een ontwerp uit 1886 van de Franse tuinarchitect Edouard André. De oorspronkelijke structuur, die in dit ontwerp grotendeels werd behouden, is nog

veel ouder en gaat terug tot 1645. Bij de  renovatie werden de assen verlengd en  werd een rozentuin aangelegd.
Naast de oprijlaan zien we symmetrisch verdiepte parterres met gesnoeide buxus. In de zomer staan hier sinasappelbomen. We komen in de berceau van 145 m lang gedragen door ijzerwerk gemaakt in 1887 door Stork. Beelden markeren  het begin en einde van de berceau. We komen uit in een doolhof, opnieuw aangeplant in 1999 met geknipte thuja hagen, in het midden een uitkijktoren. Verder zien we een broderie met prachtig gesnoeide buxus, we zien taxus kegels en de aangelegde rozentuin en speelweide  

Na de oorlog moet Weldam een stap terug doen maar wordt nog steeds goed onderhouden.  Men kan in het park rondwandelen met doorkijkjes op het kasteel en park.

Twickel

Twickel is het grootste landgoed van Nederland en is vooral bekend om zijn snoeivormen en verzameling oranjeriebomen. Het is aangelegd in Engelse landschapsstijl  en is steeds met alle modes meegegaan. Veel bekende tuinarchitecten hebben hier in het verleden gewerkt. Het huidige park in landschapsstijl, met ondermeer kenmerken van de Duitse landschapsarchitect Petzold, is recent gerestaureerd door Michael van Gessel, die ook enige nieuwe elementen aan het park toevoegde. Het prieeltje wat we zien is nieuw, er heeft nooit eerder een prieel in de tuin gestaan. Nieuw is de open gewerkte stalen brug en de twee gouden rozen panelen. Eveneens nieuw in het ontwerp.
Bijzonder in de tuin zijn de meerstammige bomen, aangeplant in de 19e eeuw. waarvan we er enkele te zien krijgen.
We kijken naar de formele tuin met oranjerie  en de rozentuin aangelegd in 1907. De oranjerie van Twickel is een rijke verzameling en heeft genetische waarde. De zogenaamde  rotstuin werd in 1928 aangelegd en wordt omringd door een  border met een en tweejarige planten in de kleuren van Twickel rood en geel en zijn aangelegd door de voormalige gravin. Achter het kasteel  vele rododendrons , een wildbaan met een roedel herten, we zien de  4 jugendstil beelden, echte sieraden.
We krijgen beelden te zien van de herstelde moestuin met de anjerkas en victoriaanse kas. Vele vrijwilligers zorgen ervoor dat er producten te koop zijn uit de moestuin

Warmelo

De tuin van Warmelo, de havezate werd al genoemd in de 14e eeuw, Warmelo dankt zijn bekendheid vooral omdat prinses Armgard hier woonde van 1952 tot 1971.
Warmelo wordt gekenmerkt door een grote variatie in tuinstijlen. Naast de Franse geometrische tuinaanleg, herkenbaar in de rozentuin zien we  een rococo vijver. We zien een monumentale bank die de tuin siert in rococostijl ,een bijzondere put-tuin een pinetum en een rozentuin, herinnerend aan de Franse barok. In de Victoriaanse tuin staan talrijke exotische naaldbomen. Ze zijn allen voorzien van een nummer. De moerastuin verbind de puttuin met de landschapstuin. Van Warmelo was de kas met fuchsia’s bekend maar deze zijn momenteel vervangen door orchideeën.

Tuinen of Tuinkunst

Na de pauze krijgen we beelden te zien van zes tuinen in Nederland met elk een eigen uitstraling en karakter, wat interessant maakt voor een bespiegeling over tuinkunst.
Theo houdt ons voor: wat is een mooie tuin? Wanneer is het kunst? Het wezen van kunst is dat het dingen niet zichtbaar weergeeft maar zichtbaar maakt. Het heeft hem geleerd rustig te gaan zitten en het op je in laten werken. Laat je inspireren en creëer je eigen tuin, de mooiste tuin.
Mien Ruys: Deze tuin is mooi, het is kunst.
Priona tuinen: Hier wordt verschillend over gedacht, is dit kunst? Soms is men lyrisch, anderen vinden het gewaagd.
Piet Oudolf: Wordt algemeen erkend, is kunst. De voorstelling laat de beroemde hagen zien welke helaas verdwenen zijn na een overstroming.
Heike Hoeksma: De tuin is een juweeltje, een mooie nette tuin. Neem de tuin zoals hij is en laat deze op je inwerken.
Han Njio : Deze tuin is helaas niet meer te bezoeken. Het is misschien wel de meest bijzondere in de serie.
De Heerenhof: Een pijpenla, het is een oude tuin.

Reizen, bezoeken van tuinen, contact met tuinliefhebbers, de ideeën van de makers van tuinen, fotografie, het maken van aantrekkelijke audiovisuele programma's en visie op alles wat met tuinen en tuinieren te maken heeft, vormen de ingrediënten van hun hobby, die zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld.
Elly en Theo maakten ons  door middel van een prachtige audiovisuele  presentatie  deelgenoot van hun hobby en ervaringen. Theo vertelt dat ze twee jaar doen over het maken van een presentatie van een tuin. Helaas voor ons, hebben ze besloten om na 1 januari 2015 geen presentaties meer te geven.

Voor meer info zie de website: www.jardimages.nl

meer

 

 

 

13
Jun
Verliefd op Jan van Leeuwen - Blik op de Tuin(906)
13
Jun
Vaste planten - Blik op de Tuin (905)
Menu