Groentips & Groeninfo

Begonia’s en leverkruid

Een echte liefhebbersplant is BEGONIA grandis subsp. evansiana (scheefblad). Het is een niet gemakkelijke vaste plant. Van oorsprong komt deze begonia uit China, Zuid-oost Azie en Japan. Ook de winterhardheid laat te wensen over.

Ik heb deze begonia op verschillende plekken  in de tuin geprobeerd, maar steeds weer kwijtgeraakt. De grond  moet vochthoudend zijn. Ook wordt halfschaduw of schaduw verlangd. Omdat de plant aan de voet broedbolletjes krijgt,  komen er in het voorjaar soms wel jonge plantjes op.  Een paar plantjes heb ik opgepot en later weer uitgeplant. Deze keer staan ze op de goede plaats (hoop ik). Het resultaat was een  prachtige plant die volop gebloeid heeft. De begonia heeft grote donkergroene bladeren die  aan de onderkant koperkleurig zijn, waarbij de grote  roze bloemen prachtig afsteken. Omdat ze zeer  vorstgevoelig zijn heb ik een winterdekje aangebracht, in de vorm van een rekje van gaas waarin  ik veel gevallen blad heb gedaan.

Nu maar afwachten of we een strenge winter krijgen. Voor alle zekerheid heb ik een paar zaailingen opgepot, die ik vorstvrij laat overwinteren.

Een prachtige vaste plant voor de border is:  KONINGINNEKRUID of LEVERKRUID (Eupatorium rugosum ‘Chocolate’).  Het wordt een forse plant met donker purpergekleurd blad, dat tegen de herfst lichter van kleur is.  Omdat ze zo laat bloeien (augustus/oktober) komen de kleine witte bloemen niet altijd helemaal tot bloei. Waarschijnlijk door de mooie, lange, warme zomer was de plant dit seizoen  bijzonder mooi, heel veel bloemen in volle bloei, waarop veel vlinders en bijen afkwamen.

De planten worden 100-120 cm. hoog en men moet zo nodig wel wat steun geven. Een plek in de zon of halfschaduw geniet de voorkeur. Ze zijn bladverliezend en volkomen winterhard. De beste plaats is achter in de border . Men kan ze ook solitair gebruiken en langs een vijverrand staan ze ook prima.

Ze laten zich heel goed combineren met andere vaste planten en grassen om zo meer kleur in de borders te krijgen.

meer

 

 

 

13
Jun
Verliefd op Jan van Leeuwen - Blik op de Tuin(906)
13
Jun
Vaste planten - Blik op de Tuin (905)