Slingers in de tuin

Tijdens een goed bezochte lezing hield Olga van Ekelenburg haar maiden speech voor een groter gezelschap. Na aangegeven te hebben dat haar vrijwilligerswerk in de tuinen van Twickel, naast het lidmaatschap van Groei & Bloei, de benodigde kennis en inspiratie hadden gebracht werden we geïnformeerd over het kweken en combineren van eenjarigen.
Allereerst een goed opgebouwd betoog over de definitie van eenjarigen, het zaaien in speciale bakjes, uitpoten in grotere tempexbakken en tenslotte een definitieve plek geven in bloempotten of in de koude grond. Ook werden we geïnformeerd over het direct zaaien van eenjarigen in de koude grond. Dit is vooral interessant voor degenen met beperkte ruimte, tijd en tuinier kennis.
Was de presentatie voor de pauze vooral kennis overbrengen met behulp van fraaie dia’s, na de pauze ging ze meer de dialoog met de zaal aan zodat zij en wij van elkaar nog het nodige konden opsteken over het combineren en verzorgen van eenjarigen. Vooral de dia’s met composities van complementaire kleuren gaven een goed beeld welke kleuren goed bij elkaar passen. Ook een gele border werd niet geschuwd. Vele aanwezigen zaten dan ook aandachtig alle plantennamen op te schrijven.

Degenen die ook aan de slag willen met eenjarigen werden in haar tuin uitgenodigd welke op afspraak en o.a. tijdens het Open Tuinen Weekend te bezichtigen is. De tuin, die 11 jaar geleden is aangelegd, bestaat niet alleen maar uit prachtige plantenborders die in golvende lijnen rondom het ruime gazon liggen, maar de borders zijn ook nog in dezelfde kleurtoon (ton-sûr-ton) ingeplant. Voor het huis is een witte tuin met zachtgele tinten. In de achtertuin vinden we de roze, blauwe en gele borders. Deze tuin grenst aan een natuurlijke vijver. Verder zien we het Verbenalaantje, het Wilgenpad (schaduw) en de bonte Oililyborder! Kortom een tuin met vele soorten bomen, heesters, vaste planten en éénjarigen.Tevens bestaat dan de mogelijkheid om de gewenste eenjarigen daar ter plekke aan te schaffen. Voor meer info zie de website van Olgarden. Hier kan men zich ook aanmelden voor haar nieuwsbrief.