Groentips & Groeninfo

Geranium en reigersbek

Heel goede tuinplanten vind ik: TUINGERANIUMS (ooievaarsbekken). Ik heb ze in verschillende soorten omdat ze het in mijn tuin, zowel in voor-  als achtertuin heel goed doen. Ze bloeien rijk en lang en vragen niet veel onderhoud. Het zijn gemakkelijke planten.

Twee soorten, die al vroeg in het voorjaar gaan bloeien, wil ik noemen. Als eerste: GERANIUM x oxonianum ‘Thurstonianum’. Deze heeft een bijzondere bloemvorm nl. zeer smalle bloemslippen in een purperen kleur. De hoogte is ca. 50 cm.

Het is een harde groeier en in het voorjaar, wanneer de plant begint te groeien, geef ik al vaak wat steun. Een plaats in de zon of halfschaduw wordt zeer gewaardeerd. Na de eerste bloei, wanneer de plant wat wild is geworden, terugknippen. Er volgt dan vaak een tweede bloei. In maart kan de plant vermeerderd worden door scheuren.

De tweede soort is: GERANIUM x oxonianum ‘Katherina Adele’. Deze wordt maar 25 cm hoog en kan uitstekend als bodembedekker gebruikt worden.  De kleine witte bloemen zijn opvallend roze geaderd. Het  blad is bont gevlekt. Ook deze moet midden in het seizoen afgeknipt worden voor een tweede bloei.

Beide soorten bloeien van juni tot augustus.

Familie van bovengenoemde geraniums is de: ERODIUM manescavi (reigersbek). Een goed winterharde plant voor de rotstuin. Bij mij staat deze plant in een kleine borderrand langs het stenen pad naar de voordeur. Lekker warm en droog. Komt van oorsprong uit de Pyreneeën. Houdt van een droge, kalkrijke, stenige grond. Het blad is langwerpig geveerd en de mooie roze bloemen met purperen hart zijn talrijk.  Hoogte 40 cm. Wel steeds de uitgebloeide bloemen wegknippen. De bloei duurt de gehele zomer van juni tot september.

meer

 

 

 

25
Jun
Schilderachtige Hollandse luchten, beestjes en wat geel
24
Jun
OOK VEEL GEEL