Groentips & Groeninfo

Winterbloeiers

De eerste vaste plant, die in mijn tuin bloeit, is: GOUDVEIL (Chrysospelium macrophyllum). Niet zo  erg bekend, maar wel heel apart. Het is een wintergroene, zode vormende plant, die lange uitlopers maakt, waaraan rozetten verschijnen. Het blad lijkt enigszins op het blad van een Bergenia. In januari/februari komen de bijzondere bloemschermen. Deze zitten aan korte steeltjes en zijn groenwit met roze meeldraden. Prachtig! Het is een gemakkelijke plant voor een vochtige plaats in halfschaduw of schaduw. Heel geschikt voor de rotstuin. Komt van oorsprong uit China.

In het vroege voorjaar komt de DUIFSTRUIK (Mahonia aquifolium) in bloei. Dit is eigenlijk een groenblijvende heester. Ze behoort tot de Berberis familie. De blaadjes zijn stekelig getand en bovenaan glanzend. De bloemen, die in trossen zitten, zijn geel van kleur. Het is een heester die eigenlijk overal past. Kan wel hard groeien, maar kan goed teruggesnoeid worden.

Zelf ben ik altijd nogal gecharmeerd van een HELMBLOEM (Corydalis cheilanthifolia). Dit is een plantje met varenachtig, bronsgroen blad, hoogte 30 cm. Bloeit van april tot juni met gele bloemen. Houdt van lichte schaduw, het liefst op een stenige plaats. Deze plant komt van oorsprong uit de bergen en is ook uitermate geschikt voor de rotstuin.

Ze is kortlevend, maar zaait zich goed uit. Als dit te veel wordt, moet je de uitgebloeide bloemen (met zaaddozen) tijdig wegknippen. De planten zijn wintergroen.

meer

 

 

 

13
Jun
Verliefd op Jan van Leeuwen - Blik op de Tuin(906)
13
Jun
Vaste planten - Blik op de Tuin (905)