Lezing Brian Kabbes: Waar komen onze tuinplanten vandaan?

Lezing Brian Kabbes: Waar komen onze tuinplanten vandaan?,
woensdag 18 februari 2015
Stefans Hof Borne
Aanwezig: ca. 40 personen
Aanvang : 20.00 uur – Einde: 22.20 uur

Het is gezellig druk. De koffie pruttelt en op de tafel waar niet-leden € 3,00 betalen voor de lezing staat een potje met dubbele sneeuwklokjes. Je merkt dat men toe is aan het voorjaar. De sneeuwklokjes hebben grote belangstelling.

Op de tafels in de grote zaal liggen flyers van Kwekerij Kabbes. Tijdens de lezing geeft Brian Kabbes, eigenaar van Kwekerij Kabbes, uitleg over de onder zijn leiding plaatsvindende botanische groepsreizen naar Kyrgyzstan. Het moet daar een soort paradijs zijn. Alle informatie daarover is op de website van Kwekerij Kabbes te vinden. Kabbes vertelde dat hij in veel tijdschriften (w.o. Groei & Bloei) en kranten artikelen schrijft. De komende tijd geeft hij nog veel meer lezingen.

Het onderwerp van de lezing: Waar komen onze planten vandaan? Onderstaand een (te) korte samenvatting.

Brian Kabbes is een vlotte spreker die met grote kennis en ervaring spreekt over de bij de meeste aanwezigen bekende planten. Hij begint de lezing voor de pauze met te vertellen over de plantenjagers uit vroegere tijden. Hij doorspekt zijn verhaal met leuke anekdotes. Bijvoorbeeld hoe de plantenjagers vroeger de stekjes etc. in houten dichtgetimmerde donkere kisten in het ruim van een schip verscheepten. Dat schip deed er maanden over om weer thuis te komen. 98% van het materiaal was inmiddels dood. Tot iemand op het idee kwam om de kisten op het dek te zetten met een glazen deksel, zodat het materiaal kon genieten van licht en zon. Daarna overleefde 98% van het materiaal. Hij noemde o.a. beroemde plantenjagers met naar hen genoemde planten: Ernest Chinese Wilson (Lilium Regale), John Tradescant (Tradescantia), George Forest (orchidee-primula), Frank Nicolaas Meijer, Nederlander, later genoemd Frank Meyer (Syringa Meyeri, Nicolaas Przwalski (Salvia Przwalskii). Ook noemde hij de genenbank in Wageningen. Zij houden zaden voor wetenschappers, kwekers en particulieren die bijzondere soorten willen kweken en stellen deze gratis ter beschikking.

Vermeldenswaardig is het feit dat de Monarda Aquarius vrij van meeldauw ongeveer 25 jaar geleden door Piet Oudolf in Hummelo is gekweekt. Kabbes zelf heeft o.a. de Agastache Kolibri (foto) gekruist. Kabbes ging ook uitgebreid in op de vele vragen van de toehoorders.

In de pauze de bekende verloting.

Na de pauze vertelt Kabbes over de plaatsen in de wereld waar onze tuinplanten zijn te vinden. Ik noem er twee uit een hele reeks: Tulpen oorspronkelijk uit Turkije en Hosta’s oorspronkelijk uit Japan. Hij heeft ook aandacht besteed aan aantastingen van planten, zoals meeldauw en zwarte vlekjes op Zeeuws Knoopje, veroorzaakt door een virusziekte.

Zijn verhaal werd ondersteund door prachtige, heldere foto’s van planten en vindplaatsen.

Al met al was het een zeer interessante lezing die door de aanwezigen zeer werd gewaardeerd.

José Ronhaar-Westerhof

Schilderachtige Hollandse luchten, beestjes en wat geel
OOK VEEL GEEL