Groentips & Groeninfo

Mooie kuipplanten

Al heel wat jaren is in mijn bezit: TULBAGHIA violacea (wilde knoflook). Deze is nauw verwant aan de Alliums. Het is een bolgewas, dat niet winterhard is.  Een prachtige kuipplant, die de hele zomer bloeit met lange bloemstengels waaraan de lila bloemen zitten. De plant heeft groene, lange, smalle aromatische bladeren die men ‘vers’ als bieslook kan gebruiken, bv. voor salades en sauzen.

De plant houdt van een plek in de zon. Hij kan wel goed tegen de droogte, maar vraagt in de zomer veel  water. Ik plaats mijn grote pot altijd op een schotel,  omdat de plant zo dicht in elkaar is gegroeid zodat je nauwelijks water meer kunt geven. Ik ga dit voorjaar proberen om de plant uit elkaar te halen om jonge stukken opnieuw op te potten.  De Tulbaghia komt uit Zuid Afrika.

Sinds enige jaren bezit ik ook TULBAGHIA violacea  ‘Alba’. De bloei hiervan is heel anders, een vertakt wit bloemscherm op een hoge stengel. Het blad is grijsgroen en iets breder. Ik heb een paar keer bloemen gehad, maar het is en blijft een moeilijke plant.

Een plant, die ook niet zo gemakkelijk  is, is een tabaksplant (NICOTIANA glauca).   Deze komt uit Zuid Amerika, waar het een snel groeiende struik is. Bij ons is het een kuipplant met zilverkleurig, eivormig blad. Aan het uiteinde van de takken groeien kleine steeltjes met 20-40 gele bloemen, lichtgeel met een groen randje.  Heel decoratief. De plant vormt veel zaad. Omdat de planten slecht gestekt kunnen worden, kan men beter  in het voorjaar zaaien. Dat gaat heel goed.

Men kan ook proberen de planten vorstvrij te laten overwinteren, samen met de andere kuipplanten.  Aan het einde van de winter terugsnoeien.

Dan is er nog een Kattesnor (CLEOME ‘Senorita Rosalita’.  Deze is niet winterhard, maar kan in het najaar uitstekend gestekt worden. Omdat de plant steriel is, wordt geen zaad gevormd. Ik heb nu al (begin maart) prachtige plantjes. Ik zet drie tot vijf plantjes in een grote pot. Ze groeien hard en vertakken zich sterk vanaf de basis. De lila/rose bloemen bloeien eindeloos door, van juni tot september. De planten worden 50-70 cm hoog.   Ik gebruik deze Cleome als kuipplant, maar ze kan ook heel goed in de border gezet worden, zowel als solitair als een groepje. Wel graag in de zon!

Van een vriendin kreeg ik stekken van een bijna witte Senorita, genaamd ‘Senorita Blanca’. Bij kwekerij Foltz in Meeden zag ik afgelopen zomer een grote kuip staan met beide soorten door elkaar. Een plaatje!

meer

 

 

 

25
Jun
Schilderachtige Hollandse luchten, beestjes en wat geel
24
Jun
OOK VEEL GEEL