Groentips & Groeninfo

Schoenlappersplant en schildpadbloem

Een prachtige voorjaarsbloeier is: de SCHOENLAPPERSPLANT (Bergenia cordifolia). Het is een zeer waardevolle borderplant die bloeit in april/mei met helder roze bloemtrossen. Het is een vaste plant met wortelstokken, waarvan het blad in de winter groen blijft. In de herfst kan het blad mooi rood verkleuren. Als bodembedekker zeer geschikt, ook mooi langs een vijverrand. De oorsprong ligt in Mongolië. Het is een harde groeier, maar wanneer je in het vroege voorjaar het lelijke blad weghaalt, wordt de plant weer erg mooi. De standplaats is halfschaduw en een niet te natte plek. Omdat het de twee afgelopen winters bijna niet gevroren heeft, bloeit de plant dit voorjaar erg vroeg en heel rijk.

Een heel bescheidener voorjaarsbloeier is: een vast VERGEET-ME-NIETJE (Omphalodes verna). “Verna” betekent “van de lente”. Het is een lage bodembedekkende plant voor de halfschaduw op humusrijke grond.  De wortelstokken hebben kruipende stengels, die korte uitlopers vormen, welke kunnen wortelen. Als de planten op de goede plaats staan kunnen ze een tapijt vormen met helder blauwe bloemetjes. Ze kunnen heel goed gecombineerd worden met bolgewassen, die er tussen gezet kunnen worden, bv. narcissen, hyacinthen en tulpen. Er zijn ook nog een wit en een blauw/wit bloeiende soort.

Een plant die later in het voorjaar gaat bloeien is de: SCHILDPADBLOEM Penstemon glaber). Dit is de beste van de vroegbloeiende Penstemons. De planten vormen rozetten waaraan de ca. 80 cm hoge stengels komen , welke zijn bezet met talrijke purper/blauwe bloemen. Uniek van kleur. Ze houden van een goed gedraineerde zonnige plaats, welke in de winter niet te nat mag zijn. In een grote groep geplaatst zijn ze het meest spectaculair!

meer

 

 

 

25
Jun
Schilderachtige Hollandse luchten, beestjes en wat geel
24
Jun
OOK VEEL GEEL