Activiteiten & Actueel

Lezing Wim Grimme: Zomerbloeiende bollen en knollen

Dinsdag 14 april 2015 in het wijkcentrum Hengelose Es.

Midden in de zaal staat een opstelling met 2 diaprojectors, voor het publiek de markante en koninklijk onderscheiden persoonlijkheid van Wim Grimme. Tot aan de pauze blijven de lampen aan en de projectoren uit. Wim vertelt uit de losse hand een heel boeiend verhaal over bollen en knollen. Eerst krijgen we een uitleg over de verschillen tussen bollen en knollen, welke vorstvrij moeten overwinteren op een niet te droog of te nat turfbed, hoe je de planten kunt vermeerderen (vooral dahlia’s krijgen hierbij de nodige aandacht) en welke locatie in de tuin het beste is (meestal veel zon).
Op strenge toon brengt Wim zijn betoog. Vanuit de zaal is er nauwelijks tegenspraak. Wel ter zake doende vragen waarop de spreker blijk geeft van zijn uitgebreide kennis van de plantenwereld. Aan zijn pretoogjes kun je zien dat hij er zin in heeft.

Na de verloting gaat de verlichting uit en de projectoren aan. Via een overvloei van beelden komt het gehele alfabet van bollen en knollen voorbij. De meest exotische Latijnse namen passeren de revue. Vanuit de zaal komt de nodige herkenning inclusief de bijbehorende frustratie: ” Bij mij wil die niet bloeien”. Wim legt meteen de schuld neer bij de tuinman / -vrouw doch geeft ook aan dat er niet één recept is voor succesvolle bloei. Een zonnige plaats, de juiste voeding, de juiste grond en grondwaterstand zijn kritische succesfactoren voor eigenzinnige planten.

Uiteindelijk is het ruim 22.00u. geweest en stopt het betoog bij de letter T. Verder wordt verwezen naar de website van G&B-Lisse waar een overzicht van allerlei beproefde zaden is te vinden.
Een zeer interessante en boeiende avond waarin we veel te weten gekomen zijn over zomerbloeiende bollen en knollen. Helaas was de tijd te beperkt om het gehele alfabet af te werken.

meer

 

 

 

13
Jun
Verliefd op Jan van Leeuwen - Blik op de Tuin(906)
13
Jun
Vaste planten - Blik op de Tuin (905)
Menu