Groentips & Groeninfo

Nog meer voorjaarsbloeiers...

Een heel aardig plantje is de STEENBREEK (Saxifraga arendsii).  Het is een groeiblijvende plant voor de rotstuin. De bloeit begint al vroeg in het voorjaar met witte, roze of rode bloemetjes. Als je meerdere planten bij elkaar zet vormt het een mooi groen tapijt en is dus ook heel geschikt als bodembedekker. De hoogte is slechts 20 cm. Een vochtige plaats in de zon of halfschaduw is gewenst. Je kunt meerdere plantjes bij elkaar in een grote lage pot op je terras zetten. Maar pas op! De merels zijn er dol op en kunnen veel stuk maken. Na de bloei de bloemen en stengels wegknippen om de plant weer in model te knippen om hem mooi  te houden.

Iets heel anders is SARUMA henryi, die niet zo heel erg bekend is. Deze plant heeft grijsgroene bladeren die zacht behaard zijn en aan grijsbruine, eveneens behaarde stelen zitten. In april komen de lichtgele bloemen, die heel apart zijn. De hoogte van de plant is ca. 40 cm en de bloei kan lang voortduren.  Dit is een echte schaduwplant voor halfschaduw of diepe schaduw, wel op vochthoudende bodem. De ook bij ons winterharde planten komen oorspronkelijk uit zuidwest China waar ze in de bossen en langs beken groeien.

Dan noem ik nog de VASTE MUURBLOEM (Erysimum ‘Red Jep’).  Deze muurbloem heeft talrijke rood/paars/oranje gekleurde bloemen. Deze zien er heel apart uit omdat alle drie kleuren tegelijk te zien zijn. Hoogte ca. 50 cm.  Deze planten staan het liefst op een beschutte, niet te natte plaats in de zon, evt. halfschaduw. De grond moet voedselrijk en goed doorlatend zijn.  Omdat de meeste vaste muurbloemen matig winterhard zijn, neem ik altijd stekken in september, zodat je ze niet kwijt raakt. Je kunt eventueel ook stekken in mei/juni.

Tip! Deze plant was verleden jaar te koop bij kwekerij Arno Kuipers in Hengelo. Ik had hem nog nooit gezien.  Het is een heel aparte muurbloem, een echte aanrader!

meer

 

 

 

13
Jun
Verliefd op Jan van Leeuwen - Blik op de Tuin(906)
13
Jun
Vaste planten - Blik op de Tuin (905)