Activiteiten & Actueel

Tuinbezoek op 9-9-2015

Ons eerste adres was in Elp tuin Het Vlijtig Loesje.
Dit is een prachtige tuin schitterend gelegen in het omringende landschap.
Achter het huis, een oude Drentse boerderij, ligt een wijds gazon omgeven door een brede wat oplopende border. De heer Faber, de tuineigenaar, leidde ons rond. Hij wees ons op de vele bijzondere bomen, struiken en planten. Hij kan er enthousiast over vertellen. Het leuke was dat er een pad was aangelegd door de border zodat we alles heel goed konden bekijken. We hebben genoten van alle kleuren van de nog bloeiende planten en dat waren er nog veel. Dit is echt een hele mooie tuin om te bezoeken. Zie ook website van de Drentse Hooglanden.

Het volgende adres was in Hoogersmilde De Koningstuin.
Wij waren bij de allerlaatste bezoekers. De tuin wordt gesloten. Voor het huis ligt een heidetuin met prachtig bloeiende heidestruiken. Allerlei rododendrons, azalea’s en andere voorjaarsbloeiende struiken omsluiten de heide. Al deze struiken en planten zijn door de eigenaar zelf opgekweekt. Achter het huis vonden we een hele diepe tuin, gedeeltelijk bostuin met een grote vijver. In de bostuin stonden nog verrassend veel planten in bloei.

Tenslotte stopten we nog in Dieverbrug bij Dieverse Pluimage, kwekerij met te bezoeken tuin en een brocante winkel. De tuin was een explosie van kleur, een en al planten in bloei. Dat was nog een leuk besluit van onze dag. 

Toos Majoor

Tuinen bezoek Eerbeek en Beekbergen op 21-8-2015.

Met mooi weer vertrokken naar de bostuin van Tineke Makel, Ch. de Bourbonlaan24 te Eerbeek.

De tuin is 32 jaar oud en 2500 m2 groot. De oorspronkelijke heuveltjes zijn gebleven, de tuin krijgt daardoor leuke accenten. Achter in de tuin o.a. tamme kastanje, eik, beuk en maple leaf. De rododendrons staan in de schaduw van de bomen. Vanaf het terras zicht op de zomerbloeiers met hier en daar diverse soorten cornussen. In het voorjaar staan hier vele sneeuwklokjes, helleborussen en andere voorjaarsbloeiers.  Mevr. Martel had prachtige kaarten met aquarelbloemen, van eigen hand, die we konden kopen. Dat hebben we dan ook gedaan. Op de site <www.bloebelenbellis.nl> is een en ander te zien.

De tweede tuin was de woeste weelde van tuinarchitecte Anita van der Weelde, Engelanderweg 22, Beekbergen. Hier de lunch mogen gebruiken in een gezellige overkapping. De tuin kent diverse stijlen en heeft veel zomerbloeiende planten. Er is een wildwei met ernaast de oorsprong van de Eerbeekse beek. De tuin kende vele tuinkamers, de terrassen en tuintrappen waren van Bentheimerzandsteen, wat een bijzondere sfeer aan de tuin gaf. In de zijtuin was een prachtig oud knooppatroon van buxus. Het onderhoud van een knooppatroon is knap lastig.
In beide tuinen was het ontvangst zeer vriendelijk en gastvrij.

Marianne Weghorst-Heer

Tuinbezoek 10 juni 2015

We hebben 3 heel verschillende tuinen bezocht:

De eerste tuin was in Geesteren (G) van mevrouw van Boeschoten- van Weerden. De tuin is ontworpen door Janine ter Horn en ligt in de ecologische hoofdstructuur (EHS). Daarom is er goed nagedacht waar schuilmogelijkheden voor dieren van belang zijn.
De tuin is in zijn geheel ontworpen. Een relatief klein deel is in cultuur gebracht. Een groot deel bestaat uit van oorsprong aanwezige grassen, waaruit alleen wat onkruiden als brandnetels gewied worden. Dit deel wordt 1x per jaar gemaaid. Bovendien is er een zeer gevarieerd bos aangeplant.
Rondom het huis zijn prachtige, tamelijk formele, borders aangelegd, waarin verschillende grassen een heel belangrijke rol spelen. Tussen de grassen staan groepen vaste planten.

De tweede tuin was in Haaksbergen van Yvonne en Herman Scharenberg.
Deze tuin is vanaf 2001 stukjes bij beetjes aangelegd. Hij bestaat uit verschillende prachtige borders. Deze hebben een zeer gevarieerde beplanting. Opvallend is dat de gastvrouw precies weet te vertellen wat de naam is van de bijzondere variëteiten van de verschillende planten. Alle planten zien er even fris en stevig uit. Ook opvallend zijn de prachtige hosta’s zonder gaten door slakken.
De gazons bestaan nog uit het oorspronkelijke gras dat door mesten, verticuteren en maaien in een prachtige toestand is gekomen.

De derde tuin was van de familie Pruysers in Sint Isidorushoeve.
Dit is een heel natuurlijke tuin, waarin veel wilde planten mogen staan zolang zij bloeien. In de tuin staan bijenkasten waarmee in de beplanting duidelijk rekening is gehouden. Omdat wilde planten na de bloei vaak onooglijk worden moeten zij na de bloei wijken. Het is te zien dat dit een zeer droge tuin is, waarin vanuit een eigen bron relatief snel gesproeid moet worden. De natuurlijke vijver is dit jaar nu al drooggevallen, terwijl dat anders pas in juli gebeurt.

Tuinbezoek 20 mei 2015

Er stonden 2 tuinen op ons programma. De oude Pastorie en Tuin de lage oorsprong, allebei in Oosterbeek.

Bij De Oude Pastorie begonnen we in een bostuin gevolgd door verschillende tuingedeelten achter het huis.Het is een charmante tuin met sfeer, helaas met nogal wat achterstallig onderhoud.

Op landgoed De Lage Oorsprong lag ooit een prachtige tuin. Na de parachutelandingen van september 1944 bleef er niet veel van deze schoonheid over helaas. Maar enthousiaste Oostbekers restaureerden het park tot een prachtige oase.

Wij gingen ernaartoe om de tuinen te bewonderen. Dat was de moeite waard. Een grote verscheidenheid aan planten, alles goed onderhouden.

De tuinkamers zijn ontworpen door Jacqueline van der Kloet, verder een ommuurd gedeelte, een oude waterloop en een openluchttheater.

Het is zeker aan te bevelen deze tuin ook in een ander seizoen te bezoeken.

www.tuindelageoorsprong.nl

Tenslotte reden we naar Kwekerij Overhagen .

Adres: Biljoen 6, 6883 JH Velp.

Deze kwekerij heeft veel eenjarigen, niet alleen in kassen , maar ook buiten.Voor plantenliefhebbers een eldorado. Wij vonden allemaal wel iets van onze gading.

Op weg naar huis genoten we weer van al het frisse groen, de bloeiende kastanjebomen, de meidoorns en bermen vol fluitenkruid, margrietjes, boterbloemen, zuring. Wat is ons landje toch mooi in de maand mei!

 

Tuinclub Groei&Bloei Hengelo

Toos Majoor

 

meer

 

 

 

13
Jun
Verliefd op Jan van Leeuwen - Blik op de Tuin(906)
13
Jun
Vaste planten - Blik op de Tuin (905)