Groentips & Groeninfo

Mooie planten voor halfschaduw

Deze keer schrijf ik over drie planten die uitstekend gedijen in halfschaduw. Als eerste noem ik de ruwbladige SMEERWORTEL S (SYMPHYTUM). Hiervan zijn verschillende soorten te koop. Allemaal  winterhard. Bij de zeer strenge winter van enige jaren geleden, was ik bijna alle smeerwortels kwijt. Dat kan dus ook voorkomen. Omdat ze zich zo hadden uitgebreid, had ik mij al voorgenomen de planten in het voorjaar goed uit te dunnen.  Niet meer nodig, dat had de vorst dus al voor mij gedaan.   De allermooiste vind ik de smeerwortel met de hemelsblauwe bloemen (SYMPHYTUM azureum).  Het is een echte voorjaarsplant die bloeit in april/mei. De hoogte is ca. 50/60 cm.  Wanneer de grond niet te droog is, kan de plant ook in de zon staan.

Jaren geleden kocht ik bij Coen Jansen in Dalfsen een mooie OOIEVAARSBEK . Deze GERANIUM maculatum ‘Spring Purple’komt ieder voorjaar trouw weer terug.  De plant loopt eind maart uit met donker gekleurde bladeren, waarna de mooie donker roodlila bloemen verschijnen. De bloei duurt lang en de planten worden ca. 25 hoog met bloemstengels van ca. 40 cm. Dit jaar is de plant bijzonder mooi. We hebben ook heel weinig vorst gehad.

Als laatste noem ik de ROOMSE KERVEL (Myrrhis odorata). Dit is een schermbloemige plant en behoort tot de kruidachtigen. Het blad is varenachtig en als je deze wrijft, ruiken ze naar anijs. Het worden grote planten, die naar boven vertakken en veel ruimte nodig hebben.  Het wordt vaak als keukenkruid gebruikt.  De crèmekleurige bloemen geuren heerlijk. De planten sterven in het najaar af, waarna ze in het vroege voorjaar weer boven de grond komen.