Activiteiten & Actueel

Kijkje in tuin van een ander

Niets zo leuk als rondlopen en ideeën opdoen in de tuin van anderen. Het kan dit weekend in 22 particuliere tuinen.

HENGELO/BORNE

Voor iedere tuinliefhebber is er komend weekeind een mooie tuin te bekijken: strak aangelegd met moderne details. Wilde bloementuinen, parkachtige tuinen en kruidentuinen.

De tuin van Monique Sturre en haar man Michiel van Geloven aan de Reigershof in Borne zit daar ergens tussenin, vindt Monique zelf. "Het is zeker niet strak, maar ook niet wild. Het is een aangelegde en geordende tuin, maar niet overdreven. Nee hoor, alles precies en perfect recht, dat past niet bij ons."

Monique Sturre is secretaris van de Hengelose afdeling van Groei & Bloei. Voor het derde jaar op rij stelt ze haar tuin een weekend - het komende - open voor het publiek. Heel erg gezellig, vindt ze. "De afgelopen jaren kwamen er toch wel zeventig tot tachtig mensen. Mannen en vrouwen die geïnteresseerd zijn in bloemen en planten, sommigen wandelen zelfs met een boek in de hand door de tuin. Maar ook fietsers en wandelaars die denken: hé, wat leuk om daar eens even te gaan kijken. Het zijn ouderen, maar ook jonge stellen en gezinnen met kinderen. Voor iedereen geldt dat men houdt van het buitenleven. Dat levert hele leuke gesprekken op. Er worden ook nog eens allerlei waardevolle tips uitgewisseld."

Vijf jaar geleden verhuisden Monique en haar echtgenoot van Hengelo naar Borne. Niet zozeer vanwege Borne, maar vooral vanwege het huis en de tuin. Die bestaat uit maar liefst 2.000 vierkante meter grond: gras, kleurige bloemen, bomen, een vijver, groentetuin, kruidentuintje en terras. "We vielen echt voor deze plek. Allebei zijn we gek op tuinieren." Uren hebben ze besteed aan de aanleg van hun ideale tuin. Met bloemen in blauwtinten aan de zijkant en borders van geel en rood in de achtertuin. "Campanula's, ridderspoor, geraniums, geum, lysimachia... We houden van heldere kleuren en hebben geprobeerd een mooie overgang naar het bos te maken." Achterin het perceel staan een paar flinke eikenbomen, een notenboom en een sorbus.

De voortuin bestaat uit 'individuele planten in herhaling'. "Een beetje in Engelse stijl. Het is geplant in een halve cirkel." Alles is zelf bedacht en ontworpen, zegt de Bornse die een cursus tuinontwerpen volgde. "Dat was ontzettend leuk om te doen, maar af en toe sloegen we ook echt de plank mis. We hebben heel wat verpoot omdat het toch niet goed groeide of niet paste in het geheel."

Voor Monique Sturre, die als zelfstandig loopbaancoach werkt, is niets zo ontspannen als met de handen in het zand wroeten. "Mensen zeggen wel eens: wat een werk, zo'n grote tuin bijhouden. Maar zo zien wij het helemaal niet. Het is echt hobby. Elk vrij uurtje besteed ik aan bezig zijn in de tuin. Lekker helemaal nergens anders aan denken dan aan planten verpoten, onkruid weghalen of snoeien."

Sturre groeide op als dochter van een akkerbouwer in Groningen, maar had in haar jeugd helemaal niks met tuinieren. "Dat ik thuis moest helpen op het land en onkruid moest wieden, had daar denk ik wel mee te maken", lacht ze. "Toch ging ik de landbouwuniversiteit in Wageningen doen, dus het zat er wel in. Die opleiding heb ik overigens niet afgemaakt. Pas toen mijn man en ik ons eerste huis kochten, kreeg ik echt groene vingers."

Het Open Tuinen Weekend is de afsluiter van de Nationale Tuinweek die vorige week vrijdag van start is gegaan. Het thema van dit jaar is water. Groei & Bloei vraagt aandacht voor het vasthouden van regenwater in de tuin in plaats van dit meteen via het riool af te voeren. "We willen daarnaast aan mensen duidelijk maken hoe belangrijk het is dat er planten in een tuin staan, in plaats van alles maar te bestraten. Dat laatste is natuurlijk helemaal de trend, maar het is wel erg belastend voor het riool."

"Zelf proberen we alles zo 'groen' mogelijk te doen. Door regentonnen neer te zetten, gebruik je het hemelwater om planten te bewateren. Kleine dingen die toch een beetje verschil maken."

Het Open Tuinen weekend is de afsluiting van de nationale open tuinweek, met als thema water.

meer
13
Jun
Verliefd op Jan van Leeuwen - Blik op de Tuin(906)
13
Jun
Vaste planten - Blik op de Tuin (905)